Dezinformácie vykrikujú najviac "informátori"
06 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Jan Keller  o tom, ako sa informačná spoločnosť premenila na spoločnosť dezinformačnú. Jan Keller je moravský ľavicový sociológ, publicista a environmentalista. Citujeme z jeho komentára na webe casopisargument.cz.

Neskonale častejšie ako o informáciách sa hovorí o dezinformáciách. Roja sa zaručení odborníci na odhaľovanie dezinformácií, vznikajú centrá boja s dezinformáciami, šíria sa manuály, ako dezinformáciám čeliť.

(Ívod - pozn. red HD - dokonca už aj oficiálna stránka slovenskej polície hoaxy a podvody má tú nekonečnú drzosť a chrapúnstvo, označiť každý iný ako koaličný politický názor za dezinformáciu.)

Politici diktujú pravdu a dezinformácie

"Ministerstvo vnútra predstavilo čerstvú analýzu dezinformačných naratívov. Rozdelilo ich do piatich kolónok. Do prvej patrí postoj, ktorý tvrdí, že NATO či Západ sú agresorom a provokujú, zatiaľ čo Rusko sa len bráni. Ďalšou dezinformáciou je údajne tvrdenie, že vláda či politici zaťahujú krajinu do vojny. Inými dezinformačnými vyjadreniami majú byť názory, že Ukrajina pripravuje útok na Donbas, že postoj Západu voči Rusku nie je jednotný a že Rusko by útokom na Ukrajinu nič nezískalo." Píše na rovinu Jan Keller. zdá sa, že naše národy sú naozaj "bratské" a politici v nich dvojičky.

O čom sa bavíme?

"Dezinformácie bývajú definované ako šírenie lživých a zavádzajúcich oznámení. Ak budeme uvedených päť tvrdení považovať spolu s príslušným útvarom Ministerstva vnútra za klamlivé a zavádzajúce, potom pravdivé tvrdenia vytvoríme ich inverziou. Získavame nasledujúce výroky: Agresorom a provokatérom je Rusko. Česká vláda svojimi krokmi nezaťahuje krajinu do vojny. Ukrajina nepripravuje útok na Donbas. Postoj Západu voči Rusku je jednotný. Rusko by útokom na Ukrajinu zarobilo." Píše jan Keller.

Lži moci

"Každé z týchto tvrdení možno spochybniť, niektoré dokonca jednoduchšie ako tvrdenia, ktoré považuje Ministerstvo vnútra za dezinformácie. Je pravda, že naša vláda dodá na Ukrajinu útočné zbrane, čo môže byť Ruskom brané ako nepriateľský akt so všetkými dôsledkami. Postoj Západu voči Rusku celkom preukázateľne nie je jednotný. A dokonca aj podľa našich vlastných médií by Rusko útokom na Ukrajinu nezískalo vôbec nič, ale katastrofálne by prekonalo."

Chcú z nás spraviť tichých idiotov

"Odmietnuť rezolútne prvých päť tvrdení, ako požaduje vnútro, a bez výhrad prijať druhých päť vyžaduje slepú vieru, nie ochotu skúmať fakty a logicky uvažovať. Tu niekde treba hľadať rozdiel medzi informačnou a dezinformačnou spoločnosťou. V prípade tej prvej sa predpokladalo, že ľudia sú schopní porozumieť oznámeniam, ktoré prijímajú, a dokážu ich využiť vo svoj prospech. V spoločnosti dezinformačnej naopak platí, že ľudia nie sú schopní oznámenie vyhodnocovať bez pomoci orgánov, ktoré sú na to určené. Počnúc špecifickými neziskovkami cez Ministerstvo vnútra až po príslušných eurokomisárov či eurokomisárky. V dôsledku toho môže dôjsť k pomýleniu občanov, ktorí si sami nedokážu uvedomiť, čo je v ich vlastnom záujme. Pripomeňme len, že hovoríme o rovnakých občanoch, o ktorých sa inak tvrdí, že sú úplne dospelí a myšlienkovo svojprávni."

Podstatná otázka

Už niekoľko dekád počúvame o tom, ako vďaka nášmu vzdelávaciemu systému, ale aj vďaka vplyvu médií av neposlednom rade vďaka osvetovému pôsobeniu vybraných mimovládnych organizácií rastie u nás informačná gramotnosť. Ako to, že sa zrazu tým istým občanom pripisuje taká vysoká miera informačnej negramotnosti? Za akým účelom je táto dezinformácia šírená a koho záujmy podporuje? Pýta sa publicista Keller na webe casopisargument.cz.

Logika sociálnych netvorov
Toto video RNDr. Jána Baránka si vlastne "vypýtal" minister financií Igor Matovič a jeho podpora nákupnej turistiky do Poľska či Maďarska. "Namiesto toho, aby pružne zareagovala aj slovenská vláda, počúvame také nezmysly, ako treba počkať, ako... Čítať ďalej
06 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

________________________

 

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku. Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme. Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD. .

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.