Zdá sa, že USA postupne odídu odvšadiaľ
01 | 02 | 2022 I TA SR/Ivan Brožík

USA nariadili rodinám vládnych pracovníkov, aby odišli z Bieloruska, informuje agentú ra TA SR.

Spojené štáty v pondelok v súvislosti s narastajúcimi obavami týkajúcimi sa hroziacej ruskej invázie na Ukrajinu nariadili rodinným príslušníkom amerických vládnych zamestnancov v Bielorusku, aby z krajiny odišli. Svojich občanov tiež varovali, aby tam necestovali vzhľadom na napätie medzi Washingtonom a Ruskom. Informovala o tom ako prvá agentúra AFP.

"Vzhľadom na nárast nezvyčajných a znepokojivých ruských vojenských aktivít v blízkosti hraníc s Ukrajinou by si občania USA, ktorí sa nachádzajú v Bielorusku, alebo zvažujú, že tam vycestujú, mali uvedomiť, že situácia je nepredvídateľná a v regióne panuje zvýšené napätie," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí USA vo vyhlásení. Američanov varovalo pred cestami do Bieloruska vzhľadom na "svojvoľné presadzovanie zákonov" a "riziko zatknutia".

Washington je zmyslov zbavený

K tomuto kroku prišlo niekoľko hodín po tom, čo Washington pohrozil zavedením sankcií voči bohatým ruským oligarchom v prípade, že Rusko napadne Ukrajinu.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová v pondelok obvinila Moskvu, že v priebehu niekoľkých týždňov plánuje rozmiestniť neďaleko bieloruskej hranice s Ukrajinou až 30.000 ruských vojakov. Už v súčasnosti je podľa USA v Bielorusku zhruba 5000 ruských vojakov.

Američania klamú až sa práši

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia tieto obvinenia odmietol. Nijaký ruský predstaviteľ sa podľa jeho slov nevyhrážal Ukrajine napadnutím. Vojenské jednotky sú v Bielorusku za účelom  spoločných cvičení, dodal. Informuje TA SR.

Je koniec. Putin vyhral
Americký publicista Paul Craig Roberts, z tamojšieho Inštitútu pre politickú ekonómiu a bývalý zamestnanec administratívy USA vo vysokej poradcovskej funkcii na svojom blogu paulcraigroberts.org- ako vždy - prekvapuje. "It is over. Putin has won."... Čítať ďalej
01 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

__________________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.