Je koniec. Putin vyhral
01 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Americký publicista Paul Craig Roberts, z tamojšieho Inštitútu pre politickú ekonómiu a bývalý zamestnanec administratívy USA vo vysokej poradcovskej funkcii na svojom blogu paulcraigroberts.org- ako vždy - prekvapuje. "It is over. Putin has won." - "Je koniec. Putin vyhral." Redakcia HD blog preberá bez redakčnej úpravy.

Victoria Nuland, podľa Craiga neokonzervatívna vojnová štváčka, ktorú hlúpy Biely dom vymenoval za námestníčku ministra, oznámila kapituláciu Washingtonu, keď vyzvala Čínu, aby využila svoj vplyv na Rusko na záchranu Ukrajiny pred inváziou. Uznáva teda to, čo už všetci skonštatovali: USA a NATO chýbajú najpodstatnejšie záležitosti.

Washingtonská "kapitulácia" nasledovala po požiadavke ukrajinského prezidenta, aby Washington zastavil štvanie o „ruskej invázii“, keďže neboli žiadne známky pripravovanej invázie a rétorika Washingtonu bola príliš vojnovo - štváčska. Nemecko odmietlo povolenie preletu zo Spojeného kráľovstva s dodávkami zbraní na Ukrajinu. Dvaja členovia NATO oznámili, že nevyšlú do konfliktu vojakov, ak sa NATO zapojí na Ukrajine. 

Washington sa správa "nerozumne"

Väčšina krajín považovala odmietnutie Washingtonu súhlasiť s ruským návrhom vzájomnej bezpečnosti za nerozumné a nebezpečné. Navyše zlyhala stratégia Washingtonu vyzbrojiť a vycvičiť Ukrajincov a vyprovokovať ich k veľkému útoku na Rusov na Donbase. Ukrajina vie, že Rusko nepripustí žiadne významné vojenské aktivity a najmä škody na infraštruktúre Donbasu. Navyše, Ukrajinci si nie sú istí, či by vôbec dokázali poraziť armádu separátneho Donbasu, ktorá je pravdepodobne vyzbrojená novými ruskými efektívnymi útočnými zbraňami. Ukrajina chápe, že Rusko môže zničiť svoje sily konvenčnými raketami bez toho, aby poslalo vojakov cez hranice. Ukrajinci tiež vedia, že im nikto nepríde na pomoc. Samotný Pentagon oznámil, že na Ukrajinu nebudú vyslané žiadne americké jednotky.

Washington je v slepej uličke

Skutočnosť, že Washington verejne odmietol ruský návrh, neznamená nič, pretože Washington nemá inú možnosť, ako ho prijať. Ruská noha si tvrdo dupla, ako to bolo potrebné, a každý vrátane Washingtonu chápe, že Ukrajina nikdy nebude členom NATO.

Washington bude naďalej iba zúriť

Raketové základne USA/NATO v Poľsku a Rumunsku budú časom potichu odstránené. Washington bude naďalej zúriť a vyhrážať sa, ale nie je schopný podniknúť žiadne kroky. Diplomatickí Rusi však "dovolia" Washingtonu, aby si nejakým dohodnutým spôsobom zachoval tvár.

V tejto chvíli je potrebné len to, aby diplomati na ruskom ministerstve zahraničných vecí, ktorí majú tendenciu príliš veriť podpísaným dokumentom, a ruskí zástancovia tvrdej línie pochopili, že Washingtonom odmietnutý návrh je koncom a že Putin vyhral.

Svet sa prispôsobí Rusku a jeho neporovnateľnej vojenskej prevahe, podporovanej Čínou.

Vzhľadom na to, že sa na scéne objavila dlho očakávaná ruská asertívnosť, očakávam, že Washington stiahne chvost a posunie sa smerom k spolupráci a mierovej koexistencii.

Slovensko, Deň-D
Za Deň-D sa označuje zvyčajne deň začiatku významnej operácie. Slovensko je práve na prahu takej významnej udalosti. Je odhodlané ukázať dočasným mocipánom a mocidámam krajiny, že stačilo. Že už bolo dosť. Pamätáte sa, vy straší, ako to znelo... Čítať ďalej
31 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

_______________________________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Zdieľať tento článok