Zas "vnímavo" všetkých okašle
01 | 02 | 2022 I TA SR/Ivan Brožík

Ak prejde autorský zákon, tvorcovia chcú požiadať prezidentku o vetovanie, informuje TA SR.

Novela autorského zákona v predloženom znení prehlbuje prax neférového odmeňovania a neistého postavenia autorov. Zopakovali to zástupcovia autorov pred utorkovým začiatkom aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR, na ktorej sa poslanci majú novele venovať v druhom čítaní.

V prípade schválenia legislatívnej úpravy sú tvorcovia rozhodnutí obrátiť sa na prezidentku Zuzanu Čaputovú so žiadosťou o vetovanie zákona.

Hlúpy zákon hlúpych poslancov

Zástupcovia tvorcov zopakovali svoje výhrady k predloženému návrhu, ktorý aj po zapracovaní pozmeňujúcich návrhov podľa nich ignoruje spravodlivé financovanie autorských diel a požiadavku tvorcov, aby systém odmeňovania zohľadňoval nielen invenciu pri tvorbe, ale aj úspešnosť daného diela. "V praxi to znamená, že autorova mzda by sa mala skladať z dvoch častí - z odmeny za vytvorenie diela a odmeny za každé jeho následné použitie," vysvetlili. Tvrdia, že v súčasnom nastavení nie je až 90 percent autorov adekvátne odmenených za svoju tvorbu a dvaja z troch autorov sú nútení mať popri svojej umeleckej činnosti aj ďalšie zamestnanie. V prípade konzervácie súčasného systému odmeňovania hrozí, že sa autori budú musieť svojej umeleckej činnosti vzdať z existenčných dôvodov.

Žiadosť o veto - ilúzia

V prípade schválenia legislatívnej úpravy sú tvorcovia rozhodnutí požiadať prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zákon vetovala.  Svoje požiadavky i očakávania od mediálnej legislatívy spísali v petícii za férovú kultúru. Informuje TA SR

Mimovládky alebo americkí agenti?
Podpredseda strany Smer - SD Ľuboš Blaha a poslanec NRSR sa na svojom sledovanom profile na Facebooku vyjadril k správam, podľa ktorých sa odborníci vyjadrili za podpis obrannej dohody medzi USA a Slovenskom. Naznačil aj to, ako sa nová vláda má... Čítať ďalej
01 | 02 | 2022 | Ján Papuga

__________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.

 

.