Prognóza - ešte dva mesiace a...
01 | 02 | 2022 I Ján Papuga

Podľa najnovších preferencií sa R. Fico a jeho strana Smer - SD približujú k predvolebným percentám strany Hlas - SD. Je medzi nimi rozdiel 1,5 %, čo je na úrovni štatistickej chyby. Podľa politológov je otázkou času, kedy sa Smer dostane na pozíciu lídra opozície. Analýzu publikovala TV Markíza.

Smer bol preferenčne najsilnejšou stranou niekoľko rokov. Naposledy v januári 2020. Zlom nastal parlamentnými voľbami a následným straníckym rozkolom. Peter Pellegrini založil Hlas - SD a v preferenciách predbehol Smer - SD. Smer padol pod 10 %.

Zdalo sa, že sa strana Smer už nepreberie z pádu. Fico však nabral „druhý dych“ a úspešne sa doťahuje na vrchol rebríčka preferencií. „Smer-SD stúpa preto, že robí politiku. Hlas-SD klesá, pretože nerobí politiku a je len v závese aktivít, ktoré robí Smer-SD. Vidieť to aj na ostatných medializovaných témach (referendum) a udalostiach (protesty),“ zhodnotil politológ Jozef Lenč.

Ďalšou výhodou strany je aj rozhodnosť: „Smer-SD rastie aj preto, že má jednoznačné postoje, pokým postoje Hlas-SD sú často nejednoznačné a inokedy zmätočné. A v neposlednom rade vládna koalícia robí toľko chýb, že neprekvapí, že jej najhlasnejší kritik preferenčne rastie.“ myslí si Lenč.

Zdroj: tvnoviny.sk | Graf zbližovania preferencií SMERu a HLASu

Podobný názor má aj šéf agentúry Focus Martin Slosiarik: „Je to aj daň za to, že v mnohých témam chce Hlas stáť akoby medzi koalíciou a opozíciou a z tohto hľadiska je pre časť opozičných voličov nečitateľný. Svojou DNA patrí Hlas k opozícii a táto jeho nevyhranenosť ho stojí voličov, ktorých získava dnes Smer.“

To všetko spôsobilo, že sa Smer odrazil odo dna a dobieha Hlas. Je len otázkou času, kedy si strany vymenia svoje preferenčné pozície.

Odporcovia vlády a opozícia, Svätoplukove prúty vám nič nehovoria? Koalícii ano.
Kedysi bolo súčasťou vyučovania literatúry v školách viacero literárnych diel, ktoré na deti zapôsobili a dali im veľa poučení do života. Boli iné ako dnešné gýčové a prvoplánové príbehy založené na nepravdepodobných situáciách, ktoré namiesto... Čítať ďalej
26 | 01 | 2022 | Ján Papuga

_______________________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.