Povedal, že chce, ale on aj môže
01 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová

Výsledky prieskumu, ktorý uskutočnila agentúry Focus pre televíziu Markíza doslova šokovali. Strana Roberta Fica, SMER - SD sa doťahuje na Pellegriniho HLAS - SD a je veľký predpoklad, že Ficova stíhacia jazda na prvú priečku bude pokračovať. 

Dariť sa SMER-u bude podľa politológa Štefančíka môže aj naďalej. V rozhovore pre denník 1.pluska.sk povedal aj to, čo by teoreticky mohlo Roberta Fica zastaviť.

"Ak by sa voľby do Národnej rady (NR) SR konali v januári, vyhrala by strana Hlas-SD so ziskom 17,8 percenta hlasov. Na druhom mieste by skončila strana Smer-SD s podporou 16,3 percenta. Tretia by bola strana SaS s 11,1 percenta hlasov," vyplýnulo to z prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza, ktorý sa konal 19. až 26. januára na vzorke 1017 respondentov.

Prekvapivý výsledok, potom, ako sa po voľbách strana SMER - SD, po odchode Petra Pellegriniho a ďalších jej členov dostala do krízy. Na chvíľu sa zdalo, že sa z nej nedostane, ale jej netrvalo ani dva roky a doťahuje sa v prieskumoch na prvé miesto.

Kým pred rokom by stranu Hlas - SD volilo až 24,3 percent voličov, dnes je to iba 18,5 % percent. Fico už 17. novembra 2021 povedal, že nasledujúce voľby vyhrá a zdá sa, že prieskumy mu zatiaľ dávajú za pravdu. Podľa odborníkov Hlas - SD a Smer - SD bojujú o tých istých voličov.

Politológ Lenč: Za čo a komu môže Robert Fico poďakovať
"Za kus dobrej roboty," môže podľa politológa Jozefa Lenča poďakovať predseda strany SMER - SD Robert Fico, Petrovi Pellegrinimu a duu Heger - Matovič. Prečo si to myslí politológ Jozef Lenč, vysvetlil v príspevku na sociálnej sieti. Vychádzal z... Čítať ďalej
31 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Rozdiel v spôsobe boja

Politológ Radoslav Štefančík vidí rozdiel v spôsobe boja. Kým Robert Fico podľa neho využíva metódy ako konšpiračné teórie, zveličovanie, vyvolávanie nenávisti, obavy a strachu, Pellegrini podľa neho dbá na hodnoty sociálnej demokracie a to mu nedovolí byť, ako Fico.

"Fico je určite akčnejší a v poslednom čase aj vulgárnejší a to pravdepodobne fascinuje niektorých voličov. Oficiálne sa stavia do polohy sociálnej demokracie," myslí si Štefančík. 

V rozhovore pre 1.pluska.sk uviedol aj to, že ľudia, ktorí kedysi volili Mečiara, neskôr Smer a mezitým volili niekoho iného, sa dnes vracajú k strane SMER - SD. Fico podľa politológa prezentuje to, čo chcú ľudia počuť. 

Pellegrini podľa Štefančíka chybu nerobí, pretože chce robiť inú politiku, ale problém je podľa Štefančíka v tom, že voličov, ktorých oslovuje Pellegrini, oslovujú aj iné strany, ktorých je väčšie množstvo, ako množstvo tých strán, ktorých voličov oslovuje Fico. 

Baťová končí v ŠÚKL
Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) povedie od februára Peter Potúček. Na poste riaditeľa a generálneho tajomníka úradu vystrieda Zuzanu Baťovú. Potúček bude ústav viesť do ukončenia riadneho výberového konania. Pre TASR to uviedla hovorkyňa... Čítať ďalej
31 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Fico je na víťaznej vlne

Podľa Štefančíka byť na obrazovke sa oplatí a pred správami v televízii vedú sociálne siete. 

"Fico svojho času povedal, že chce vyhrať voľby - a vyzerá to tak, že ich vyhrať môže," tvrdí Štefančík. Po dvoch rokoch sa podľa neho ukazuje, že na Fica nič nemajú.

"Takže Fico je na víťaznej vlne a vyzerá to tak, že ten šprint bude mať oveľa lepší ako Pellegrini," povedal v rozhovore pre 1.pluska.sk politológ Radoslav Štefančík.

Voľby by v januári vyhral Hlas-SD pred Smerom-SD a SaS
Ak by sa voľby do Národnej rady (NR) SR konali v januári, vyhrala by strana Hlas-SD so ziskom 17,8 percenta hlasov. Na druhom mieste by skončila strana Smer-SD s podporou 16,3 percenta. Tretia by bola strana SaS s 11,1 percenta hlasov. Vyplýva to z... Čítať ďalej
30 | 01 | 2022 | tasr