Naši politici a novinári sa správajú ako absolventi osobitnej školy
01 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

"Budúce voľby nebudú o reformách, ale o schopnosti riadiť štát" Začína svoju ďalšu úvahu na sociálnej sieti publicista a politológ Eduard Chmelár.

"Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka má môj rešpekt za to, s akým pokojom a rozvahou čelil osobným útokom koaličných poslancov a vyslovene hlúpym otázkam nevzdelaných novinárov po zasadnutí Zahraničného výboru NR SR." Píše Chmelár.

"Tak v prvom rade, generálny prokurátor je šiesty najvyšší ústavný činiteľ Slovenskej republiky, nie poskok vládnej koalície." Pripomína publicista tým, ktorí nevedia narátať súčet dva pus dva.

Nemiestne populistické divadlo pre mentálne nedostatočných priaznivcov koalície

"Ak si nevedia zabezpečiť účasť vo výbore, v ktorom majú väčšinu, je to len a len ich problém - osopovať sa na generálneho prokurátora, ktorý nemal ani čas, ani záujem zúčastňovať sa na tomto divadle, je vrcholne nemiestne. Vládna koalícia, ktorá je odrazu prekvapená, že generálny prokurátor sa nespráva podľa ich predstáv, dáva právnemu štátu a nezávislosti súdnej moci jednu facku za druhou."

Absolventi osobitnej školy

"Po druhé, už som to raz spomínal, ale keďže naši politici a novinári sa správajú ako absolventi osobitnej školy (zvlášť v osobe modrého zväzáka Andreja Stančíka získalo OĽaNO nového kolesíka), pokúsim  sa to vysvetliť pomaly a ešte raz. Ruská prokuratúra vznikla v čase, keď boli v Európe ešte absolutistické monarchie. Blúzniť o tom, že oslava 300. výročia jej vzniku bola oslavou gulagov je taký úlet mdlého ducha ako povedať, že kontaktmi s nemeckou prokuratúrou oslavujeme nacizmus a kontaktmi s americkými štátnymi zástupcami velebíme mccarthizmus. Čo je toto za úroveň, ak treba vysvetľovať zvoleným zástupcom ľudu a popredným novinárom tejto krajiny ako takým mentálne retardovaným, že prokuratúry jednotlivých štátov neuzatvárajú medzinárodnú spoluprácu len na základe politických blokov, že globálny organizovaný zločin nepozná delenie na štáty NATO kontra Rusko a Čína, že je to najintegrovanejší systém na planéte?!"

Ale vysvetlite to červeným denníčkom alebo redaktorke TV Markíza

"Brániť generálnemu prokurátorovi, aby sa stretával s niekým iným mimo okruhu členských krajín EÚ a NATO je nielen primitívne, ale aj vrcholne pokrytecké. Kde ste boli, keď sa minister zahraničných vecí Ivan Korčok stretol pred dvoma týždňami s veľvyslancom jednej z najkrvavejších diktatúr sveta Saudskej Arábie? Prečo ste neprotestovali, keď bol rozvíjať „politickú a ekonomickú spoluprácu“ so Saudskoarabským kráľovstvom ešte ako štátny tajomník rezortu diplomacie? Ako to, že ste mlčali, keď vtedajší prezident Andrej Kiska nazval tureckého diktátora „svojím priateľom“ a Turecko (v ktorom je väznených viac novinárov ako v Iráne a Číne) „ostrovčekom stability“? Z akých dôvodov ste tak blahosklonne tolerovali stretnutie prezidentky Čaputovej s autoritatívnym následníkom trónu v Dubaji, keď vieme, že tam uviazlo 250 tisíc zahraničných robotníkov v podmienkach otroctva (zobrali im pasy, odobrali im sociálne práva a donucujú ich zvyšovať výkon aj pomocou fyzických trestov)? A prečo si, páni a dámy z médií, vyvaľujete šunky na luxusných dovolenkách v takých autoritatívnych režimoch ako je Egypt alebo Omán?

Hanbite sa!

"Hanbite sa za to pokrytectvo! V prestížnom Indexe demokracie je Rusko na 124. mieste, no Spojené arabské emiráty až na 145., a jeden z najkrvavejších režimov sveta Saudská Arábia dokonca na 156. mieste. Omán je na 136. a Egypt na 138. mieste. Ukrajina je zaradená medzi hybridné režimy, ale my máme tendenciu uprednostňovať ju pred demokratickým Srbskom, kritizovať srbskú vládu a tolerovať ukrajinskú, ktorá sa opiera o podporu fašistov. Aký zmysel má pokračovať v tejto fraške? Ľudské práva sú buď univerzálne alebo by sa nemali zneužívať ako nástroj geopolitickej dominancie vôbec."

Toto je desivé

"Mňa naozaj desí, že tu máme štátnu reprezentáciu, ktorá je lojálnejšia k Washingtonu ako k vlastným obyvateľom, a médiá, ktoré nedokážu prečítať hru a sú len lokajmi zahraničných záujmov. Tí, ktorí uverili, že sa môžeme obrátiť k Rusom chrbtom, lebo Američania nám sľúbili skvapalnený plyn, si nedokážu spočítať dva a dva. Na konci prehráme všetci, ak sa necháme oblafnúť ako Česi, ktorí najprv utlmili ťažbu čierneho uhlia na Ostravsku a keď napokon zistili, že ho majú nedostatok, museli ho začať dovážať z Austrálie (sic!). Ja som celou svojou dušou orientovaný environmentálne a uvedomujem si, že klimatická zmena je najväčší problém ľudstva. Ale ak budeme tento problém riešiť ako hlupáci, nepomôžeme planéte a staneme sa ľahkou korisťou nadnárodných koncernov a veľmocenských záujmov. Budúce voľby nebudú o reformách a korupcii, budúce voľby budú o základných schopnostiach riadiť štát a vyviesť ho z krízy vládnutia." Píše v statuse na sociálnej sieti publicista Eduard Chmelár.

Je koniec. Putin vyhral
Americký publicista Paul Craig Roberts, z tamojšieho Inštitútu pre politickú ekonómiu a bývalý zamestnanec administratívy USA vo vysokej poradcovskej funkcii na svojom blogu paulcraigroberts.org- ako vždy - prekvapuje. "It is over. Putin has won."... Čítať ďalej
01 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

_______________________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.