Štát minul milióny za letenky: Komu sa najviac skladáme na výlety?
30 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Takí rozcestovaní aj počas pandémie! Medzi uzatvorenými zmluvami za posledné dni a mesiace pribudlo viacero rámcových dohôd medzi štátnymi orgánmi a sprostredkovateľmi na kúpu leteniek. Dokopy ide o zmluvy za milióny eur! Ktoré destinácie budú politici či štátni úradníci využívať najčastejšie?

Vládny špeciál nepoužívajú, bolo by to nerentabilné

Tento rok medzi rámcovými zmluvami na obstarávanie leteniek pribudli dokumenty aj z Úradu podpredsedu vlády SR, ktorý vedie Štefan Holý. Ten je medzi menej viditeľnými členmi vlády, preslávil sa minulý rok, keď počas lockdownu navštevoval rodinu v Británii na výnimku, píše denník Nový Čas.

Aj jeho štátny tajomník za úrad v januári uzatváral zmluvu na letenky za 84-tisíc eur. „V tomto prípade ide o štandardnú rámcovú zmluvu, akú využívajú aj ďalšie rezorty. Ide o definovanie odhadovanej sumy pre celý úrad na obdobie 12 mesiacov,“ hovorí generálny riaditeľ kancelárie podpredsedu vlády Peter Hajnala.

„Objednávateľ nie je povinný stanovenú sumu vyčerpať. Rámcová zmluva je podpísaná 5 poskytovateľmi, čo znamená, že každá požiadavka na letenku ešte prechádza ponukovým konaním, kde sa snažíme získať letenku za čo najnižšiu cenu,“ dodal Hajnala.

Európa s covidom končí. A čo Slovensko? My si ešte počkáme!
Zatiaľ čo väčšina krajín opatrenia ruší, Slovensko ich sprísňuje! Uvoľnenie opatrení nám nehrozí, vláda o tom ani neuvažuje. Kedy by podľa odborníkov mal prísť zlom a budú sa môcť zhlboka nadýchnuť aj Slováci? Omikron u nich už prehrmel Niektoré... Čítať ďalej
30 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Cestujú politici i experti z rezortu

V  septembri uzatváralo novú zmluvu na  letenky za 1 200 000 € bez DPH aj Matovičov rezort financií. Ministerstvo hovorí, že si takéto služby objednávajú pravidelne a tvoria ju očakávané zahraničné pracovné cesty expertov ministerstva. Keďže ide o rámcovú zmluvu, dané služby nemusia byť využité v plnom rozsahu.

„Každá letecká pracovná cesta bude samostatne súťažená medzi danými spoločnosťami a Ministerstvo financií SR tieto čiastkové súťaže v danom čase vyhodnotí a vyberie najvýhodnejšiu ponuku,“ uviedli z tlačového odboru.

Najviac minie Remišová

Z dôvodu pandémie sa však lety do zahraničia výrazne obmedzili, avšak najčastejšie cestujú Matovičovi podriadení do Bruselu, Paríža a Luxemburgu. 

Podobné zmluvy uzatvorilo aj ministerstvo pre investície Veroniky Remišovej, a to za 1 570 977 €. Remišovej úrad hovorí, že robili verejné obstarávanie. „Pôjde o pracovné cesty týkajúce sa celého rozsahu kompetencií MIRRI SR, tzn. predmetom ciest budú investície, regionálny rozvoj vrátane fondov EÚ a informatizácia,“ priznali.

Kalavská upuzorňuje: TOTO vám pri omikrone môže doma zachrániť život!
Vyjde vám pozitívny test a neviete, čo máte robiť? Lekárka a exministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (Hlas-SD) radí, čo by vám doma nemalo chýbať. Jednoduchý prístroj, ktorý majú v každej lekárni, vám môže zachrániť život! Podľa odborníkov sa v... Čítať ďalej
30 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Parlament na čele s Borisom Kollárom zatiaľ uzatvoril zmluvu za 60-tisíc €. V prípade NR SR je to objednané napríklad pre predsedu, poslancov, ale aj zamestnancov.

Pozrite, kam sa chystajú 

Štefan Holý

- Úrad podpredsedu vlády SR na 12 mesiacov (od januára 2022)

- 83 988 €

- Zverejnené destinácie: San Francisco (USA), Washington (USA), Singapur, Brusel (Belgicko), Luxemburg (Luxembursko), Paríž (Francúzsko), Londýn (UK), Madrid (Španielsko), Frankfurt nad Mohanom (Nemecko), Amsterdam (Holandsko)

Namiesto potravín prázdne regály: Máme sa pripraviť na potravinovú krízu?
Už poobede ani kúsok chleba, prázdne regále a nedostatok tovaru. Možno aj niektorí z vás zažili v posledných dňoch niečo podobné. Opakuje sa situácia, ktorú sme zažívali na začiatku pandémie alebo je za tým potravinová kríza? Obchodníci majú pre... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Veronika Remišová

- Ministerstvo pre investície a regionálny rozvoj SR na 36 mesiacov (od októbra 2021)

- 3 218 leteniek v hodnote 1 570 977 €

- Najčastejšie destinácie: Brusel 1 448x, Paríž 173x, Barcelona 113x, San Francisco (USA) 8x, Orlando (USA) 8x, New York (USA) 15x, Tel Aviv (Izrael) 30x, Reykjavík (Island) 15x, Peking (Čína) 15x, Dubrovník (Chorvátsko) 15x

Igor Matovič

- Ministerstvo financií SR 24 mesiacov od septembra 2021 (+ možné predĺženie o 24 mesiacov)

- 1 200 000 € bez DPH

- Najčastejšie destinácie: Brusel (Belgicko), Paríž (Francúzsko), Luxemburg (Luxembursko)

Chmelár: Korčokova propaganda zneužívajúca deti pobúrila celé Slovensko! Len naše červené denníčky mlčia
Bolo to úplné morálne dno! Publicista, historik a politológ Eduard Chmelár síce ocenil, že ministerstvo zahraničia po kritike stiahlo obrázky detí propagujúce vojenskú zmluvu s USA, no podľa neho v zavádzajúcej propagande pokračuje... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Boris Kollár

- Národná rada SR na 18 mesiacov (od januára 2022)

- 202 leteniek 59 999 € bez DPH

- Najčastejšie destinácie: Brusel (Belgicko) 19x, Paríž 16x, Štrasburg (Francúzsko) 10x, Moskva (Rusko) 4x, Kyjev (Ukrajina) 6x, Jerevan (Arménsko) 2x, Taškent (Uzbekistan) 2x, Minsk (Bielorusko) 5x, Nur Sultan (Kazachstan) 2x, New York (USA) 2x, Peking (Čína) 1x, Teherán (Irán) 4x

Toto čudo robí zahraničnú politiku? Hanba na sto rokov!
Korčok, Krúpa, Naď chcú bojovať s Ruskom a dokonca prorokujú jeho zničenie! Aj za cenu tej naprízemnejšej propagandy. Upozorňuje na to opozičný poslanec Tomáš Taraba vo svojom statuse na sociálnej sieti. No takto páni to Rusko nezničíte! Naše deti... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.