Namiesto potravín prázdne regály: Máme sa pripraviť na potravinovú krízu?
29 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Už poobede ani kúsok chleba, prázdne regále a nedostatok tovaru. Možno aj niektorí z vás zažili v posledných dňoch niečo podobné. Opakuje sa situácia, ktorú sme zažívali na začiatku pandémie alebo je za tým potravinová kríza? Obchodníci majú pre vás vysvetlenie.

Prázdne regále

Čitateľka Mária, ktorá si chcela ísť nakúpiť do menšej pobočky jedného z najväčších reťazcov na Slovensku, zažila poriadne prekvapenie. V obchode na ňu totiž zívali takmer prázdne regále.

Denník Plus1Deň preto oslovil reťazce s otázkou, či sa máme báť začiatku potravinovej krízy, akú zažívajú Spojené štáty americké, alebo išlo naozaj iba o náhodu. 

Situácia ešte nie je ani zďaleka kritická

„Začíname pociťovať oneskorenie pri dodávaní niektorých tovarov, aktuálne sa nám to však darí vykrývať našimi skladovými kapacitami či substitútmi. Predpovedať vývoj v budúcnosti nie je aktuálne možné, pretože zrejme nikto nedokáže odhadnúť, v akej sile nás zasiahne ďalšia vlna koronavírusu," vysvetlil hovorca predajní Lidl Tomáš Bezák. Do istej miery tak potvrdil podozrenia, no vraj situácia ešte nie je ani zďaleka kritická.

Chmelár: Korčokova propaganda zneužívajúca deti pobúrila celé Slovensko! Len naše červené denníčky mlčia
Bolo to úplné morálne dno! Publicista, historik a politológ Eduard Chmelár síce ocenil, že ministerstvo zahraničia po kritike stiahlo obrázky detí propagujúce vojenskú zmluvu s USA, no podľa neho v zavádzajúcej propagande pokračuje... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Ďalší reťazec tiež zaznamenal výpadky, ale iba pri jednom druhu tovaru. „Výpadky na našich pultoch sa týkajú nápojov, ktoré podliehajú novému spôsobu zálohovania. Ide o dočasné výpadky, ktoré sa v blízkom čase vyriešia. Máme dostatočné zásoby potravín a nevidíme, že by sa opakovali panické nákupy z prvej vlny pandémie," informovala hovorkyňa spoločnosti BILLA, s. r. o., Kvetoslava Kirchnerová. 

Zdroj: FB/Andrej B.

Panika vraj už nehrozí

Situáciu nevidí tragicky ani predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Martin Krajčovič. Panika a nákupný ošiaľ z druhej vlny vraj už nehrozí. 

E. Tomáš: Krajniak mal dávno odstúpiť! V TOMTO klamal ľudí!
Vy ste sa na dôchodcov úplne vykašľali! Takto naložil opozičný poslanec Erik Tomáš poslancovi za Sme rodina Igorovi Kašperovi za ich podvody v sociálnej oblasti v priamom prenose v relácii RTVS Sobotné dialógy. Vy nemáte právo ani sa ráno pozrieť... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

„Momentálne idú obchodníci v štandardnom režime. Počas pandémie sme však podobným situáciám už čelili. Najťažšie to bolo počas druhej vlny pandémie, keď sa skombinoval dlhý lockdown s množstvom infikovaných. Počas lockdownu sa zavreli aj školy a keďže v obchode pracuje až 70 % žien, tak bol problém s personálom najmä pre OČR. V prípade omikronu aj epidemiológovia hovoria, že lockdown nemá zmysel, tým sa teda znižuje výpadok personálu pre OČR," ubezpečil Krajčovič. 

Podstatní sú dodávatelia

V budúcnosti bude však všetko závisieť najmä od dodávateľov. „Nedá sa všetko predvídať, ale obchodníci majú nastavené procesy tak, aby čo najviac chránili na pracovisku nielen svojich zamestnancov, ale aj zákazníkov a aby zvládli aj výpadok zamestnancov bez ohrozenia chodu prevádzok. Kľúčové sú pre nás distribučné centrá, tam sú nastavené režimy ešte prísnejšie, pretože výpadok distribučných centier by spôsobil problémy v zásobovaní obchodných prevádzok," dodal Krajčovič. 

Paralelný svet poslankyne Romany Tabak
"Zákon o ochrane lyžiarov a regulácia prevádzky lyžiarskych stredísk" - pravdepodobne najakútnejší probém Slovenska a Slovákov dneška. Poslankyňu OĽaNO Romanu Tabak momentálne mimoriadne zamestnáva možná úprava legislatívy pre lyžiarov na... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.