Kalavská upuzorňuje: TOTO vám pri omikrone môže doma zachrániť život!
30 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Vyjde vám pozitívny test a neviete, čo máte robiť? Lekárka a exministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (Hlas-SD) radí, čo by vám doma nemalo chýbať. Jednoduchý prístroj, ktorý majú v každej lekárni, vám môže zachrániť život!

Podľa odborníkov sa v aktuálnej vlne s omikronom stretneme takmer všetci. A keďže je síce nedmieru nákazlivý ale jeho priebeh je miernejší, väčšine z nás postačí domáca liečba.

Čo treba robiť pri omikrone

V prvom rade by si mal pacient na sebe všímať, či je schopný prijímať tekutiny, potravu, či sa zadýchava už pri chôdzi alebo pri bežnom rozprávaní. Základom je tiež pravidelné meranie teploty, tlaku a pulzu, píše portál 1pluska.sk.

Lekára kontaktujte ihneď, ako vám vyjde pozitívny test. Kedy treba volať záchranku, vám napovie jednoduchý prístroj. „Je vhodné si kúpiť pulzný oxymeter, ktorý meria saturáciu kyslíkom, teda okysličenie organizmu. Spozornieť by ste mali, keď saturácia klesne pod 95 a pod 90 by ste už určite mali volať záchranku alebo kontaktovať lekára,“ radí Kalavská.

Európa s covidom končí. A čo Slovensko? My si ešte počkáme!
Zatiaľ čo väčšina krajín opatrenia ruší, Slovensko ich sprísňuje! Uvoľnenie opatrení nám nehrozí, vláda o tom ani neuvažuje. Kedy by podľa odborníkov mal prísť zlom a budú sa môcť zhlboka nadýchnuť aj Slováci? Omikron u nich už prehrmel Niektoré... Čítať ďalej
30 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Jednoduchá manipulácia

Prístroj slúži nielen na meranie saturácie kyslíka ale aj na meranie tepu. Manipulácia s ním je jednoduchá. Nasadíte si ho na prst a za pár sekúnd viete, na čom ste.

Saturáciu by ste si mali merať aspoň trikrát za deň. Oxymeter zoženiete v lekárni, jeho cena sa pohybuje okolo 20 eur.

Pulzný Oxymeter, Ruka, Zdravotníctvo, Oximeter

Zdroj: Pixabay

Rady ministerstva zdravotníctva

„Merajte saturáciu na viacerých prstoch, opakovane a v pokoji, pozor na situácie, ktoré môžu zhoršiť výsledok (dlhé nechty, umelé nechty a lak na nechtoch, slabé batérie, studené prsty),“ odporúča aj ministerstvo zdravotníctva.

Kalavská radí ako prevenciu užívať zinok, vitamín D, vitamín C a imunoglukán. Pri chorobe predpisovala pacientom antivirotiká izoprinozín, antibiotiká sumamed, protizápalový liek kolchicín či clexane na zabránenie tvorby krvných zrazenín.

Namiesto potravín prázdne regály: Máme sa pripraviť na potravinovú krízu?
Už poobede ani kúsok chleba, prázdne regále a nedostatok tovaru. Možno aj niektorí z vás zažili v posledných dňoch niečo podobné. Opakuje sa situácia, ktorú sme zažívali na začiatku pandémie alebo je za tým potravinová kríza? Obchodníci majú pre... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.