"Na Slovensku sledujeme prerastanie politiky, biznisu a organizovaného zločinu"
31 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

"Úkladná vražda, alebo samovražda. Smrť exšéfa rozviedky vzbudzuje znepokojenie." Píše český web echo24.cz. Ide o týždeň známu kauzu smrti niekdajšieho šéfa vojenskej rozviedky Petra Bučku.

Kým tieňový premiér a hlavný ideológ vládnej koalície Igor Matovič mal už hodinu po správe vo veci jasno v štýle "ide o mafiánsku vraždu", bezpečnostní experti v zahraničí hľadajú v čine pravdu a logiku.

Redakcia HD pripomína, že prítomnosť vysokých funkcionárov OČTK na mieste nálezu mŕtveho Bučku mimoriadne pripomína prítomnosť vysokých funkcionárov OČTK na mieste vraždy Jána a Martiny - a vieme ako to napokon dopadlo. 

Veľký záujem aj v Česku

Tamojši spravodajský web echo24.cz pripomenul základné fakty: "O smrť bývalého náčelníka Vojenskej spravodajskej služby sa na Slovensku zaujíma Národná kriminálna agentúra. Zatiaľ nie je jasné, či išlo o vraždu alebo samovraždu." (Pozn. red. HD - okrem Igor Matoviča, ten v tom jasno má).

"Petra Bučku našiel obeseného na strome v utorok popoludní náhodní okoloidúci na kraji Bratislavy blízko kameňolomu v Devíne, mal zviazané ruky. Kriminalisti zrejme preverujú aj verziu, či jeho smrť mohla súvisieť s väzbami na okolie trestne stíhaného podnikateľa Norberta Bödöra, ktorý bol v minulosti spojený aj s pozadím kauzy okolo vraždy novinára Jána Kuciaka." Toľko nateraz echo24.cz.

Šándor: Ak sa potvrdí podozrenie, je to neprijateľné


Citovaný web však publikoval aj názory bezpečnostného experta, generála Andora Šándora vo výslužbe a tie sú aj pre Sovákov mimoriadne zaujímavé.

"So zosnulým spravodajcom sa poznal osobne z čias svojho pôsobenia v tajných službách aj bývalý náčelník českého Vojenského spravodajstva a bezpečnostný expert, generál Andor Šándor. „Poznám ho ešte z doby Československa. Potom patril k tej skupine, ktorá zakladala vojenskú spravodajskú službu po rozpade federácie. V rokoch 98 a 99 tej službe šéfoval. Ja som sa s ním párkrát vtedy stretol, keď sme mali spoločné rokovania v rámci spravodajskej služby,“ spomína pre echo24.cz Šándor.

Mohlo ísť o popravu, ale z akých pohnútok?

"Podľa Šándora zatiaľ skutočnosti napovedajú tomu, že by mohlo ísť o popravu. „Fakt, že pri tom bol špeciálny prokurátor Lipšic, človek, ktorý sa pohybuje v kauzách, ktoré odkrývajú všetky korupčné škandály zasahujúce prepojenie politiky, biznisu, polície, tajných služieb, je tiež čohosi dokladom,“ hovorí. Súhlasí však, že treba počkať najmä na správy z pitvy."

Keby sa potvrdilo, že sa Bučka pohyboval v okolí kontroverzných biznismenov, ktorí majú problémy so zákonom, bolo by to podľa Šándora neprijateľné. "Ak by sa to potvrdilo, že sa ľudia zo spravodajských služieb po svojom odchode dostávajú do kontaktu so závadovým biznisom, pomerne dosť by mi to vadilo," dodáva.

"V prípade, že by skutočne išlo o vraždu, mohlo by ísť aj o demonštráciu sily, poprípade spôsob, akým odraziť niektorých jedincov od prípadného svedectva v niektorom z prebiehajúcich súdnych konaní, hovorí Šándor s tým, že rozhodujúca je práve výpoveď na súde, nie v prípade vyšetrovanie. „Môže to byť odkaz ďalším ľuďom: pozor páni, toto už nie je sranda. Svedčí to o situácii na Slovensku, keď sledujeme prerastanie politiky, biznisu a organizovaného zločinu,“ myslí si Šándor.. píše web echo24.cz

AKTUALIZOVANÉ!!! Je to tu! Konvoj slovenských vodičov za mier
Slovensko by malo zažiť to, čo nedávno Kanada. Tam vodiči kamiónov zorganizovali 70 kilometrov dlhý konvoj kamiónov pod názvom "Konvoj za slobodu". Slovenská Únia vodičov zvoláva na svojej fanúšikovskej stránke cez sociálne siete na utorok, deň,... Čítať ďalej
30 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

______________________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.