Vláda chce režim ešte pritvrdiť: Neočkovaní by si mali začať sporiť na zdravotnú starostlivosť!
29 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Kým ostatné krajiny uvoľňujú či dokonca rušia opatrenia, Slovensko chce pritvrdiť! Ešte v závere minulého roka vláda zaviazala ministerstvá zdravotníctva a spravodlivosti vypracovať analýzu. Neuveríte, čo z tejto analýzy plynie!

Omikronová vlna naberá na sile. Kým minulý týždeň bolo hlásených okolo šesťtisíc pozitívnych, tento týždeň v stredu je to dvakrát viac. Toto číslo je zatiaľ druhé najvyššie počas celej pandémie. 

Novú mutáciu podľa viacerých ministrov a vedeckej obce neporazíme bez očkovania. Aj preto ešte v závere minulého roka vláda zaviazala ministerstvá zdravotníctva a spravodlivosti vypracovať analýzu povinnej vakcinácie, píšu Hospodárske Noviny.

Zámer je pripravený, no zatiaľ nie je témou dňa

Zaviesť povinnú vakcináciu by podľa premiéra Eduarda Hegera nemalo v aktuálnej situácii zmysel. Podobný názor zastával pred niekoľkými týždňami aj šéf ekonomického rezortu Igor Matovič.

„Nútiť ľudí k očkovaniu, keď nevieme, ako sa bude ďalej vyvíjať COVID-19, či neprejde do formy, po ktorej všetci túžime, že to bude ochorenie, ktoré sa bude podobať na bežné vírusové ochorenie, momentálne nemusí byť témou dňa,“ uviedol Matovič.

Za čo kritizuje Inštitút ľudských práv Zuzanu Čaputovú?
Tentokrát ide o Inštitút ľudských práv (IĽP). Jeho šéf Peter Weisenbacher sa v denníku Pravda vyjadril, že pri rokovaniach so šejkom Mohamedom bin Zájdom Ál Nahjánom v Dubaji mala pani prezidentka nastoliť aj tému ľudských práv. Národný deň v... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Takmer podobný názor prezentoval aj minister zdravotníctva. „V tejto chvíli, keď čelíme omikronu, asi by nebolo vhodné a rozumné tlačiť ľudí do povinného očkovania,“ povedal Vladimír Lengvarský.

Povinné očkovanie z ústavnoprávneho hľadiska možné je

Z analýzy ministerstiev zdravotníctva a spravodlivosti vyplynulo, že vôľa zaviesť takýto razantný krok je. Ako však Lengvarský dodal, zatiaľ to neplánujú. 

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková uviedla, že vypracovaná analýza je len teoretickým dokumentom. Konkrétne výsledky, ktoré zohľadňovali, aké vekové skupiny by mali mať povinné očkovanie a najmä aj aké profesie bude treba prehodnotiť a aktualizovať neskôr.  Ako upozornila, povinná vakcinácia z ústavnoprávneho hľadiska možná je.

Dozvedáme sa viac o rizikách vakcín proti Covidu! Prečo to nezistili skôr?
Názor Petera Andrewsa (Russia Today) Štúdia založená v USA zistila zvýšené riziko myokarditídy v prvom týždni po očkovaní proti Covid-19. Výskyt myokarditídy najviac vzrástol u dospievajúcich chlapcov a mladých mužov, zvyčajne po druhej... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Koho by sa povinné očkovanie týkalo

Kolíková naznačila, že by to išlo niekoľkými spôsobmi. Na výber sú štyri: osobitný zákon, novelizácia zákona o ochrane verejného zdravia, novelizácia vyhlášky rezortu zdravotníctva, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení alebo prostredníctvom novelizácie vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva alebo Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ako je to aj pri meniacich sa opatreniach.

Cieľom je najmä, aby sa ochránil zdravotnícky systém, verejné zdravie, ale aj predchádzanie zásahom do iných základných práv a slobôd.

Analýza hovorí o troch skupinách, ktoré by podstúpili povinnú vakcináciu. Ide o určité profesie, ktoré sú pre šírenie vírusu najrizikovejšie, predovšetkým zdravotníci. Ďalej pre ľudí, ktorí sú pre fungovanie štátu kľúčoví, teda kritická infraštruktúra. Ale aj pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, ktoré sú vírusom najviac ohrozené.

V praxi by to teda znamenalo, že ak by sa povinné očkovanie zaviedlo, týkalo by sa polície, armády, záchranných zložiek, pracovníkov elektrární, vodární, teplární, ale aj odpadového hospodárstva. Okrem toho aj zdravotníkov, ošetrovateľov a sociálnych pracovníkov.

Amerika by nemohla brániť Ukrajinu, ani keby chcela! Celá NATO je totiž vojensky vykastrovaná
Názor Scotta Rittera (Russia Today) Pentagon práve pripravuje možnosti pre prezidenta Joea Bidena týkajúce sa rozmiestnenia amerických síl na východnom krídle NATO. Ich cieľom má byť odradenie Ruska od konania proti Ukrajine alebo ohrozovania... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Zraniteľná skupina obyvateľstva je podľa analýzy taká, ktorá má vysokú pravdepodobnosť hospitalizácie, úmrtia, ale aj trvalých následkov po koronavíruse. Zjavne by išlo najmä o starších ľudí.

Trest pre neočkovaných?

Prípadný trest pre nevakcinovaných a neprekonaných v podobe obmedzenia úhrad z verejného zdravotného poistenia po ich hospitalizácii na covid by musel podľa dokumentu prejsť „testom racionality a testom rovnosti podľa v tejto analýze uvedených premenných“.

„Výška a podmienky prípadnej finančnej spoluúčasti (resp. regresu) na liečbe COVID-19 by mali byť nastavené tak, aby nedochádzalo k vylúčeniu poskytnutia zdravotnej starostlivosti neočkovaných a neprekonaných,“ píše sa ďalej v analýze podľa Hospodárskych novín.

Za ústavne udržateľné analýza považuje kombináciu percentuálneho určenia sadzby spoluúčasti so súčasným určením maximálnej výšky spoluúčasti napríklad pod hranicou životného minima pre jednu dospelú osobu. To je aktuálne v sume 218 eur. Nevakcinovaný, ktorý skončí na nemocničnom lôžku, by tak mohol platiť podľa analýzy niekoľko desiatok eur.

Napätie na Ukrajine ukázalo, že EÚ je len bezzubý tiger!
Komentár Paula Nuttella (Russia Today) Nič neodhalí lepšie ako kríza skutočnosť, že Európska únia nie je schopná hovoriť jedným hlasom. Predpokladám, že sa to v niektorých smeroch dá očakávať, keďže ide o blok zložený z 27 krajín, z ktorých všetky... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.