V Petržalke pokračuje budovanie bezbariérových vstupov
29 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Bratislavská Petržalka pokračuje v budovaní bezbariérových vstupov do škôl i na športoviská.

Mestská časť na to vyčlenila vo svojom rozpočte 180.000 eur.

Zamerať sa chce predovšetkým na základné školy vo svojej pôsobnosti, vytvoriť chce rovnaké príležitosti na výchovu a vzdelávanie všetkých žiakov. TASR o tom informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Najnovšie napríklad pribudla bezbariérová prístupová rampa na Základnej škole (ZŠ) Anatolija Karpova na Černyševského ulici. Okrem nej bol na interiérovom schodisku inštalovaný aj stoličkový výťah, ktorý uľahčí presun imobilným žiakom medzi poschodiami. "Pre žiakov so špeciálnymi potrebami je to najkrajší novoročný darček,"  konštatuje riaditeľka školy Zora Dóczyová.

Novinka nadväzuje na vlaňajší grantový program, v rámci ktorého boli podobná rampa a výťah vybudované na ZŠ Prokofievova, ktorá sa ako jediná v Petržalke venuje aj žiakom s poruchami autistického spektra. V súčasnosti sa realizujú dokončovacie práce aj na ZŠ Gessayova.

V Stupave budú riešiť nadmerný výskyt lesnej zveri
Nadmerný výskyt lesnej zveri v uliciach Stupavy chce mesto riešiť v koordinácii so všetkými zainteresovanými subjektmi i obcami v okolí. Mesto o tom informuje v súvislosti so stretnutím, ktoré sa týkalo riešenia problému. "Registrujeme podnety od... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Novinku zavádza mestská časť i v Petržalskej plavárni

Ďalšiu novinku v prospech zdravotne znevýhodnených návštevníkov zavádza mestská časť i v Petržalskej plavárni, ktorú otvára v sobotu. Pri vstupe a výstupe do bazéna im bude nápomocný mobilný zdvihák s vozíčkom. "Zariadenie funguje na princípe vysúvacieho mechanizmu, ktorý sa ovláda priamo na prístroji cez ovládací panel," vysvetľuje manažér plavárne Marián Lukáč.

Mestská časť nezabúda pri bezbariérovosti ani na športoviská. Samospráva ešte v roku 2019 otvorila brány prvého bezbariérového a inkluzívneho ihriska pre deti so zdravotným znevýhodnením na Blagoevovej ulici. V tom čase išlo o prvé ihrisko tohto typu na Slovensku. Obdobný koncept chce rozšíriť na ďalšie ihriská a športoviská.

Toto minister školstva fakt neovláda?
Sociálnymi sieťami na Slovensku koluje obrázok. Fotka z jednej z piešťanských škôl. Je na nej pán minister školstva Gröhling. Ten kriedou, ktorú má v ruke na tabuľu evidentne napísal "hrúbku", za ktorú by deťom v laviciach určite v diktáte učiteľ... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Postupne sa rekonštruujú a debarierizujú viaceré chodníky

Prvým má byť workoutové ihrisko na stále revitalizovanom Šrobárovom námestí, kde po dokončení všetkých prác vzniknú ďalšie bezbariérové chodníky. Imobilní návštevníci sa tak budú môcť jednoduchším prístupom a vďaka inkluzívnym cvičiacim prvkom športovo vyžiť i bez asistencie druhej osoby. Ďalšie petržalské športové ihrisko bez bariér by malo byť sprístupnené vo februári.

Okrem toho sa v Petržalke postupne rekonštruujú a debarierizujú viaceré chodníky na základe memoranda o spolupráci medzi magistrátom a mestskou časťou. Hlavné mesto sa takto snaží vynahradiť nevyvážené prerozdeľovanie peňazí z minulosti.

Za čo kritizuje Inštitút ľudských práv Zuzanu Čaputovú?
Tentokrát ide o Inštitút ľudských práv (IĽP). Jeho šéf Peter Weisenbacher sa v denníku Pravda vyjadril, že pri rokovaniach so šejkom Mohamedom bin Zájdom Ál Nahjánom v Dubaji mala pani prezidentka nastoliť aj tému ľudských práv. Národný deň v... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.