V Stupave budú riešiť nadmerný výskyt lesnej zveri
28 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Nadmerný výskyt lesnej zveri v uliciach Stupavy chce mesto riešiť v koordinácii so všetkými zainteresovanými subjektmi i obcami v okolí. Mesto o tom informuje v súvislosti so stretnutím, ktoré sa týkalo riešenia problému.

"Registrujeme podnety od obyvateľov na množiace sa strety priamo v centrálnej zóne, rovnako tak od mestskej polície a motoristov," priznala samospráva. "Na stretnutí so zástupcami polície, lesníkov i ochranárov sme počas diskusie stanovili prvé kroky jednotlivých strán, ktoré by mali viesť k postupnému znižovaniu stavu danielej zveri v regióne Malých Karpát na potrebnú úroveň. Tá prispeje k tomu, aby boli obmedzené strety s obyvateľmi, škody na poľnohospodárskych a lesných produktoch aj nežiaduce vniknutia do dvorov," uviedlo mesto na svojom webe.

Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko apeluje na poslancov NR SR ohľadom zrušenia Krajského súdu
Primátor Nosko sa obrátil na poslancov NR SR.Výzva sa týka novej súdnej mapy. Uvádza na svojej sociálnej sieti. Primátor Banskej Bystrice verí, že bude súd plnohodnotne fungovať aj naďalej. Banskobystrický primátor adresoval poslancom NR SR list,... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Norbert Pančík

Jednou z príčin sú turisti v lese

Lesy SR, ktoré prostredníctvom občianskeho  združenia (OZ) Karpaty vlastnia v regióne mesta Stupava poľovné revíre Pajštún a Korenec, si uvedomujú problém spôsobený premnoženou zverou a deklarujú vykonávanie opatrení na znižovanie jej počtov. "Konkrétne v dvoch spomenutých revíroch Pajštún a Korenec, v zastúpení poľovnými hospodármi, pravidelne výrazne zvyšujeme plán odstrelu danielej zveri. Za posledné tri roky došlo k zvýšeniu odstrelu zo 172 na 343 kusov danielej zveri na ploche približne dvetisíc hektárov, čo predstavuje nárast približne o sto percent," informovala hovorkyňa štátneho podniku Marína Debnárová.

Uistila, že OZ Karpaty bude v rámci platnej legislatívy aj naďalej výrazne zvyšovať plán odstrelu danielej zveri s cieľom dosiahnuť jej únosné stavy. "Ak sa má však dosiahnuť potrebné zníženie stavov danielej zveri v regióne, bude potrebná súčinnosť všetkých poľovníckych združení, ktoré v ňom vykonávajú právo poľovníctva, ako aj súčinnosť ostatných zainteresovaných strán," dodala hovorkyňa Lesov SR.

Mesto v diskusii i v apeli na občanov upozorňuje, že jednou z príčin sťahovania sa zveri z lesov do blízkosti obydlí je rušivá prítomnosť turistov v lesnom prostredí.

Aj vy ste prispeli do zbierky? (+foto)
Časť hradu Krásna Hôrka vyhorela pred desiatimi rokmi. Odvtedy sa konala aj verejná zbierka na jeho obnovu. Jej čistý výnos bol 180 523,39 eur a Slovenské národné múzeum túto sumu vyčerpalo, informuje Čas.sk. Zbierka je ukončená Za ukončenú ju... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.