Ukrajinský novinár o "bojachtivosti" Ukrajincov
29 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Kirill Vyšinskij:  "Američania budú musieť postaviť špeciálne oddiely, aby Ukrajinci neutekali pred vojnou". Píše portál kp.ru.

"Je Ukrajina pripravená na veľkú vojenskú operáciu? A ako sa skončí hystéria s „ruskou inváziou“?" Pýta sa bývalý hlavný redaktor ukrajinskej kancelárie agentúry RIA Novosti, neskôr politický väzeň na Ukrajine, po výmene zajtcov už ruský občan Kirill Vyšinskij. 

Pre kp.ru sa rozhovoril Kirill Vyšinskij, bývalý ukrajinský novinár, ktorý si za svoju prácu na Ukrajine odsedel 413 dní vo väzení a teraz je výkonným riaditeľom tlačovej agentúry Rossija Segodňa.

"Ľudia sú blízko k panike"

"Bežní Ukrajinci masovo prepadajú panike." Hovorí Vyšinskij a pokračuje: "Ak s niekým na Ukrajine telefonjem, určite sa ma opýta, či bude vojna a kedy.

Šialenstvo sa rozdúchava zvonku

"Porošenko a celý jeho sprievod, rozdúchava vojenskú hystériu. A napriek Zelenského uisťovaniu sú ľudia viac naklonení tomu, že bude vojna. Navyše, povedali to predsa Američania. Zápalky a soľ sa možno ešte nakúpia, no peniaze sa už začali vyberať z bánk. Toto je ukážka toho, že ľudia sú psychicky veľmi vzrušení."

USA vyzbrojujú centrum konfliktu

Višinskij hovorí, že "ukrajinské jednotky na Donbase začali dostávať americké zbrane. Američania musia urobiť niečo, čo potvrdí vojenskú eskaláciu. Oni to vyhrocujú."

"Nie som si však istý", pokračuje pre portál kp.ru Kirill Vyšinskij, "či je ukrajinská armáda vážne pripravená bojovať. Nemá žiadne pozitívne bojové skúsenosti. Žiadna výhra. Sú len prehry – Ilovajsk, Debaľceve. Rozumie tomu, čo sa môže stať, ak vojská zasype salva. Kam by ukrajinské vojská utekať? Sú dva smery. Najbližšie je to k ruským hraniciam. Alebo ako kedysi slávny prápor Zakarpatsko, ktorý urobil „hrdinský“ pochod. Cez deň prešli 800 kilometrov, ale smerom dozadu - do Ivano-Frankivska."

Sú takí, ktorí chcú viesť vojnu

"Každý je pripravený zarobiť peniaze v prvej línii. Sedíte v zemľanke a stále vám kvapká na účet príplatok za „prvú líniu“. Nie je žiadnym tajomstvom, že sa tam dostanú väčšinou najatí žoldnieri. V prvom rade sú regrutovaní zo západnej Ukrajiny. Majú dve motivácie – ideovú a materiálnu. A niektorí ľudia sú príliš leniví ísť pracovať a zarábať do Poľska. Tu sedíte v zákope. Predchádzajúce rotácie už prekopali všetko za vás. Dobrovoľníci vám nosia konzervy. Všetko je nastavené. A plus peniaze kvapkajú. Áno, strieľajú oni. A strieľate vy." Opisuje obraz bojovej línie Vyšinskij.

Ako z Remarquea

"Zvláštna pozičná vojna, ako tá Remarqueova – „Na západnom fronte pokoj“. Sedia, fajčia, strieľajú, pijú. Ľudia si zvykli. A nie veľa ľudí chce kardinálne zhoršiť čokoľvek vlastnými rukami. Aj keď chápem, existuje aj „Pravý sektor“, Zbor dobrovoľníkov, existuje pluk „Azov“, ktorému nie je jasné, komu je podriadený. Ale vo všeobecnosti veľmi neverím vo vysokú morálku ukrajinskej armády na Donbase. Je nepravdepodobné, že tam niekto pôjde do rozsiahlych vojenských operácií." 

Informačna hystéria podnecovaná americkými a britskými médiami

Na túto tému Kiriil Vyšinskij pre kp.ru povedal: "Zdá sa, že je to spôsobené veľkým komplexom vnútorných amerických problémov. USA sú konfrontované so silným a tvrdým postojom Ruska. Chcete vyjednávať? Dobre, začnime jednoducho. 1997, NATO v rámci týchto limitov. Toto je vážny problém pre Američanov. Potrebujú nejako posilniť svoju vyjednávaciu pozíciu."

"Jedným zo spôsobov je ekonomický tlak. Američania veria, že to oslabí pozíciu Ruska. Pre Američanov by boli dobré dve možnosti. Prvým je narušenie rokovaní vypuknutím nepriateľských akcií. Kto by ich mal začať? Rusko určite nie. Ale keďže je vytvorené informačné zázemie, ak tam niečo začne, povedia: vidíte, my sme povedali, Rusko sa pripravovalo a prosím."

Donútiť Ukrajinu rešpektovať dohody z Minska

"Druhá možnosť je prinútiť Ukrajinu, aby dpdržiavala Minsk zo všetkých síl. Ale v každom prípade je dnes hlavným cieľom Američanov podraziť nás Rusov pri rokovaniach, vytvoriť zdanie, že Rusko pripravuje vojnu a stavia svet na pokraj tretej svetovej vojny." Hovorí Vyšinskij.

"A každý výsledok pre Američanov je dobrý. Provokácia? Povedali sme vám, že Rusko pripravuje vojnu. Nie, všetko sa vyrieši, vojna nebude? No, my sme mierotvorcovia! Biden zachránil svet. Win-win situácia."

Ako reálna je vojna medzi Ukrajinou a Ruskom

"Viac sa bojím tých naverbovaných na základe žoldu na západnej Ukrajine, ktorí chcú len dostať do rúk svoje "doláriky" a uškŕňať sa Moskovčanom. Veľmi neverím vo vedomú pripravenosť Ukrajiny na nejakú vojenskú operáciu. Musí to prísť od Američanov. Porozprával pre portál kp.ru novinár, dlhodobo pôsobiacil na Ukrajine, Kirill Vyšinskij.

Putin geopolitiocky vracia Bidena v čase
Rumunský vojenský expert Vasilescu: "Rusko geopoliticky vráti USA do roku 1987, a to pomocou nových zbraňových systémov." Moskva môže prinútiť Washington, aby splnil svoje bezpečnostné podmienky v Európe pomocou najnovšieho vojenského vývoja a... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

______________________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.