Stretli ste sa už s falošnými peniazmi?
29 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Aj na Slovensku to falšovatelia eurobankoviek skúšajú častejšie, ako by sa nám mohlo zdať. V roku 2021 zadržali 1162 takýchto bankoviek.

Čo sa týka bankoviek, je to najmenej od zavedenia eura u nás. Naopak, falšovanie euromincí je na vzostupe. Národná banka Slovenska (NBS) poradí, ako falzifikáty odhaliť, informuje pluska1.sk.

Najväčší podiel

V roku 2021 mali najväčší podiel falzifikáty bankoviek nominálu 50 a 20 eur. Čo sa týka mincí, bolo ich zadržaných 1592 kusov. Podľa NBS je to najviac za ostatných 5 rokov. Oproti roku 2020 sa množstvo zadržaných bankoviek znížilo o 11,3 percenta.

Odhalí ich aj dostatočná pozornosť

Falzifikáty majú prevažne dobrú kvalitu, upozorňuje NBS. "Napriek tomu je možné falzifikáty odhaliť aj bez použitia technických pomôcok, ak sa prijímaniu peňazí venuje dostatočná pozornosť. Falzifikáty sú ľahko rozpoznateľné od pravých bankoviek použitím jednoduchého testu, ktorý spočíva v skúške hmatom – pohľadom – naklonením," priblížilo oddelenie komunikácie banky.

Toto minister školstva fakt neovláda?
Sociálnymi sieťami na Slovensku koluje obrázok. Fotka z jednej z piešťanských škôl. Je na nej pán minister školstva Gröhling. Ten kriedou, ktorú má v ruke na tabuľu evidentne napísal "hrúbku", za ktorú by deťom v laviciach určite v diktáte učiteľ... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Ako sa dostanete k testu

Ten aj s ukážkami nájdete v propagačných materiáloch ECB, prípadne aj na stránke Národnej banky Slovenska. Čo sa týka zadržaných mincí, najväčší podiel tvorili mince v hodnote 2 eurá. V obehu ich bolo zadržaných až takmer 89 percent.

Ako ich odhaliť?

Aj tu je kvalita vyhotovenia falzifikátov relatívne vysoká, preto je podľa NBS náročné takýto falzifikát odhaliť.

Banka radí: "Euromince nominálnych hodnôt 1 euro a 2 eurá majú magnetický stred a ich skúšku je možné uskutočniť priložením magnetu k stredu podozrivej mince a následne porovnať úroveň jej magnetizmu s pravou mincou," píše pluska1.sk.

Bránik o Ruskom medveďovi, ktorý sa baví
"Británia a Francúzsko mali na výber medzi vojnou a hanbou. Vybrali si hanbu, budú mať vojnu.“ A hanby mali na generácie dopredu tiež." Začína svoj status Radovan Bránik, hoci statusy vylepšené citátmi sú zvyčajne neobhájiteľná tupota. "Keď už aj... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD. 

.