Balkán ako sud s pušným prachom... a Maďarsko vraj zbrojí viac ako celá bývalá Juhoslávia (VIDEO)
30 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Balkán prechádza zásadnou modernizáciou: Srbsko chce tento rok vynaložiť na obnovu svojho vojenského vybavenia sumu zodpovedajúcu pol miliarde eur. Okrem iného krajina zakúpila protitankové riadené strely Kornet ruskej výroby, informuje de.euronews.com.

Srbsko vraj už pre nikoho nepredstavuje hrozbu

Srbský minister obrany Nebojsa Stefanović vyhlásil: „Srbsko nie je pre nikoho nebezpečné, ale vyzbrojuje sa, aby armáda bola schopná brániť krajinu. Vidíme tiež, čo robia ostatní. Pre nás to nie sú preteky v zbrojení. Zhromažďujeme na to toľko peňazí, koľko považujeme za potrebné pre našu krajinu."

Dopĺňajú si zásoby zbraní

Aj susedné krajiny Srbska, z ktorých väčšina je členom Európskej únie, si dopĺňajú zásoby zbraní.

Maďarsko obstaráva viac vojenského vybavenia ako celá bývalá Juhoslávia dohromady. Tvrdí to chorvátsky vojenský expert Igor Tabak. Bulharsko a Rumunsko obnovujú svoje vybavenie. Podľa Tabaka treba na to dávať pozor. Je potrebné tiež poukázať na ďalšiu vec: Postavenie krajín v okolí Srbska je zásadne odlišné. Chorvátsko, Slovinsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Albánsko, Severné Macedónsko a Čierna Hora patria do NATO a niektoré z týchto krajín sú členmi Európskej únie.

Chorvátsko plánuje nákup stíhačiek v hodnote 1,2 miliardy eur, modernizáciu plánujú aj Bosna a Hercegovina a Kosovo.

Každý si hrá svoje hry
Komentár Juraja Draxlera (Facebook) O čo ide na Ukrajine? - Je to jednoduché, až triviálne. Obludné je to, ako sa celkom jednoduchý obraz snaží kriviť masívna propaganda. Rusko nemôže dopustiť, aby sa z Ukrajiny stalo vojensky nepriateľské územie.... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Spoliehajú sa na techniku bývalej Juhoslovanskej ľudovej armády

Srbský vojenský expert Vlade Radulović hovorí: „Na Balkáne nie sú žiadne preteky v zbrojení. Všetky krajiny bývalej Juhoslávie majú rovnaký problém: spoliehajú sa na techniku Juhoslovanskej ľudovej armády. Prístupy k vedeniu vojny sa zmenili. Niektoré zariadenia sú zastarané. Treba zaobstarať nové zbrane. Kedysi drony neexistovali, teraz ich treba mať. Na druhej strane vojenské vybavenie, ktoré vtedy nemali, teraz nevyhnutné potrebujú.

Balkán bol v 90-tych rokoch 20. storočia po rozpade Juhoslávie dejiskom niekoľkých vojen. Konflikty si vyžiadali státisíce obetí, milióny ľudí boli vysídlené, dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Nemecko ohrozuje svoju dôveryhodnosť: Prečo odmieta dodávky zbraní na Ukrajinu a nemá jasný postoj k Rusku? (Fabian Busch)
Názor Fabiana Buscha (GMX) Ako by mal Západ reagovať na eskaláciu ukrajinskej krízy? Na túto otázku neexistuje v Berlíne jednoznačná odpoveď. V nemeckej vládnej koalícii a v opozičnej CDU/CSU sa názory na dodávky zbraní alebo prípadné sankcie... Čítať ďalej
26 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.