Ján Čarnogurský: Kaviareň sa vyhráža
28 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Advokát, dlhoročný disident, zakladateľ a prvý predseda KDH, bývalý premiér SR k aktuálnej téme: "Dohoda o tzv. obrannej spolupráci medzi Slovenskom a Spojenými štátmi vyvolala vlnu nesúhlasu a odporu po celom Slovensku."

"Vo viacerých mestách prebiehajú demonštrácie, objavujú sa vždy nové kritické články v médiách, pripravujú sa petície proti zmluve, pripomínajú sa negatívne príklady zo zahraničia, z Okinavy, kde už americkí vojaci znásilnili desiatky japonských žien. Páchateľov súdia americké súdy tak, že ďalších páchateľov rozsudky neodstrašia." Píše Ján Čarnogurský na webe srspol.sk. Redakcia HD preberá text bez úpravy, pridáva iba medzititulky.

"Doterajší priebeh odsúhlasovania obrannej zmluvy Spojeným štátom propagandisticky nepomáha, ani našej vláde, najmä ministrom Naďovi a Korčokovi. Prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá by mala zmluvu v poslednej inštancii podpísať, urobila korčuliarsku fintu. Nepostúpila zmluvu na Ústavný súd, o čo ju mnohí žiadali (petíciu požadujúcu predčasné voľby bez žiadosti na Ústavný súd podala), ale pridala k zmluve jednostrannú slovenskú interpretačnú doložku. V doložke píše, že Slovensko rozumie zmluve tak, že na vyhradených letiskách nebudú jadrové, chemické ani biologické zbrane a ešte ďalšie výhrady. Prezidentka, ministri Naď a Korčok povedali, že podľa zmluvy na Slovensku nevzniknú americké základne. Rýchlo ich korigovala hovorkyňa amerického veľvyslanectva v Bratislave Tara Hallová, že podľa zmluvy nevzniknú trvalé americké základne (20. 01. 2022). Čiže dočasné áno.

Páni ministri Naď a Kočok spolu s pani prezidentkou sú úplne mimo

S dočasným pobytom cudzích vojsk máme svoje skúsenosti. Tiež povedala, že americkí vojaci ani podľa zmluvy nebudú môcť prísť na Slovensko bez súhlasu slovenskej vlády. Ale podľa článku 7 zmluvy Slovenská republika nebude požadovať spolupodpis rozkazov na presun (po slovenskom území – pozn.), nebude požadovať pasy a víza od prichádzajúcich vojakov a americkí vojaci sú vyňatí z predpisov o registrácii a kontrole cudzincov. Ako teda by chceli zistiť pani prezidentka, ministri Naď a Korčok, že vôbec prišli na Slovensko nejakí americkí vojaci?

Slniečkarské médiá dráždi odpor

Slniečkárskych zamestnancov médií dráždi, že ktosi sa tu stavia na odpor zmluve s Američanmi. Ale v zahraničí sú ďaleko pred nami. Chorvátsky prezident vyhlásil, že stiahne chorvátske jednotky z NATO, ak dôjde k eskalácii v terajšom konflikte, nemecký veliteľ vojnového námorníctva admirál Kay-Achim Schoenbach povedal, že prezident Putin si zaslúži rešpekt, Nemecko s novou podivnou vládou nepovolilo prelet anglických lietadiel s vojenským materiálom ponad svoje územie do Ukrajiny. V New York Times napísala bývalá poradkyňa troch amerických prezidentov o Rusku, Fiona Hill, mimochodom kedysi pravidelná účastníčka zasadnutí Valdajského klubu v Rusku, že Putin dostal Spojené štáty presne tam, kam ich chcel dostať (Fiona Hill: Putin Has the U. S. Right Where He Wants It, NYT, 24. 01. 2022).

Toto nesmieme dopustiť

Pripravovaná zmluva by urobila zo Slovenska predsunutú útočnú základňu Ameriky proti Rusku. To my nesmieme dopustiť. Rusko je našim strategickým spojencom. Keď som bol v týchto dňoch v Bratislave na protestnej demonštrácii proti zmluve a povievalo tam mnoho slovenských zástav s byzantským krížom na našom trojvrší, povedal som si: tieto byzantské dvojkríže chcú zameniť za hviezdy a pruhy, čo sa zbláznili?

Povedzme si to otvorene

Ukrajina si nezaslúži vojenskú obranu demokratických krajín. Súčasný režim sa dostal k moci protiústavným prevratom vo februári 2014. Protiústavná vláda ako prvé rušila/obmedzovala právo miliónov Ukrajincov na riadne používanie materinského ruského jazyka. Následné ukrajinské vlády chcú premeniť krajinu na americkú základňu s útočnými zbraňami proti Rusku. Rakety zo základní by nepotrebovali ani päť minút na let s jadrovými hlavicami do Moskvy. Keď už v rámci tejto krízy zazneli hlasy, že Rusko by mohlo umiestniť svoje rakety vo Venezuele a v Nikaragui, americký minister zahraničných vecí Antony Blinken povedal, že Spojené štáty by sa proti tomu tvrdo postavili. Ukrajina nie je riadnym demokratickým štátom. Predseda podľa prieskumov najsilnejšej ukrajinskej strany Viktor Medvedčuk je už asi rok bez súdu v domácom väzení. Bývalý prezident Petro Porošenko, čokoládový kráľ, počas výkonu funkcie prezidenta prisľúbil, že svoje veľkopodniky predá. Nepredal. Vraj nenašiel vhodného kupca. Tri opozičné televízne kanály uzavreli. A tak ďalej.  

Kaviareň nechápe

Našu kaviareň zneisťuje, že odpor proti zmluve je veľký. Pripomeniem, že demonštrácie najskôr proti základniam NATO, potom USA na území Slovenska začali už v roku 2015 a trvali až do pandémie. Kaviareň sa bránila. Začalo to cancel culture. Kto otvorenejšie vystupoval proti Amerike, prípadne proti diktatúre liberálnej kultúry, do mainstream médií sa nedostal. Zdá sa im, že to už nestačí. SME uverejnili 26. januára článok pod názvom Zradcovia. Zradcami sú odporcovia zmluvy s USA. Článok sa končí vetou: „To už je za hranicou, kde sa mieša samozvaný politický realizmus s nevkusným cynizmom a začínajú sa trestné činy proti mieru či republike“. Doplňme, že za trestné činy proti republike sa ukladajú tresty do 25 rokov až doživotie.

Pohľad do budúcnosti

Historická skúsenosť učí, že po smrteľnom konflikte vždy nasledovalo povojnové súdnictvo. Na lavici obžalovaných sedeli tí, ktorí sa nadpriemerne angažovali na jednej strane konfliktu, ale v konflikte prehrali. Mohli by si na to spomenúť aj poslanci pri hlasovaní o zmluve s Američanmi. Ako ilustrácia môže slúžiť hlasovanie vo vláde o povolení preletu amerických lietadiel bombardovať Juhosláviu. Presne sa vie, kto ako hlasoval.

Ale teraz urobme všetko pre to, aby zmluva neprešla.

JUDr. Ján Čarnogurský, predseda Slovensko-ruskej spoločnosti"

(Redakcia HD prevzala text z portálu srspol.sk - originál verzia tu.)

Liberálne médiá tu chcú Ameriku a vojnu. Preto klamú verejnosť
Podpredseda strany Smer - SD Ľuboš Blaha, jeden z rečníkov včerajšieho protivládneho protestu pred Prezidentským palácom dnes na svojom profile zareagoval na včerajšie udalosti. Ohradil sa najmä voči vystupovaniu médií, ktoré podľa neho účelovo... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Ján Papuga

_______________________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.