Republika sa baví. Neuveríte, na čom
26 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Na našich stránkach sme vám aj my priniesli informáciu o "účinku" nocebo.

Prišiel s tým Denník N a "ulietavajú" si na nej aj fanúšikovia europoslanca Milana Uhríka z hnutia Republika.

Pre pripomenutie,

Denník N nás už 23. januára chcel presvedčiť, že za nežiadúcimi účinkami nie je vakcína, ale takzvané NOCEBO- preložené do "ľudskej reči", že ak máte nejaké nežiadúce účinky, tak ste si ich vsugerovali. 

Milana Uhríka by zaujímalo,

"či to platí aj naopak. Či za účinnosťou vakcín nie je vo väčšine prípadov placebo. Alebo či za mnohými ťažkými priebehmi Covidu nie je tiež do veľkej miery stres a strach z tej démonizovanej choroby. Že mnohí by mali ľahší priebeh, keby ich médiá predtým na smrť nevystrašili..." europoslanec celkom vážne.

Viete, čo je nocebo?
Pojem "placebo efekt" je známy asi všetkým nám - je to pocit, že zjedenej tabletke pripíšeme zlepšenie nášho zdravotného stavu. Stretávať sa však začíname aj s pojmom !nocebo". Čo to teda je? Ivona Kellnerová (Hnutie Republika) píše, že médiá... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Diskusia sa rozbieha celkom seriózne

Ingrid Z. len konštatuje: ".. a koľkí zomreli zo strachu, keď zistili, že sú pozitívni..hlavne, keď ten strach šíria tieto vzácne médiá..."

Z. P. to vzala zo širšieho uhla: "Nocebo efekt sa doposiaľ bežne opisoval v situáciách, kedy si pacient vsugeroval, že na ochorenie ktorým trpí neexistuje liečba, že mu liek nepomôže. V týchto prípadoch bolo pozorované, že skutočne na neho liečba nezaberala. Pozerám, že zrazu sa to i na wikipedii obmedzilo na situácie pri experimentálnej liečbe kedy si pacient vsugeruje vedľ.účinky. V skutočnosti navodiť verejnosti dojem, že trpia smrteľným onemocnením, na kt. neexistuje liek je nocebo efekt ako sviňa a hlavne keď je jeden z prejavov ochorenia zhoršené dýchanie. Zhoršené dýchanie je bežný jav pri strese a panike. Mnoho ľudí sa preto dožadovalo nemocnice a dokonca i kyslíka nie kvôli covidu, ale kvôli panike."

Campo Di Mattone Denníku N radí: "To povedzte tým, čo po vakcine zomreli...."

Slovák je vo svojej podstate "srandista"

a tak sa k tomu postavili aj niektorí diskutéri. Napríklad X. R. poradila: "Hej normálne si to ľudia vsugerovali a potom sa im to stalo a potom to lekári liečili a riešili ... Čiže si stačí vsugerovať, že si milionár a ráno sa normálne zobudíš vo vile na Miami, kde sa kúpes v prachoch! No to je úžasná správa!" 

Darinka T. sa baví na inom: "Keby očkovancom povedali pravdu, tak im odstrelí dekel, takže na vysvetlenie vymysleli nocebo. A že sa nedá všetko obhájiť? Nech sa páči!"

Občan píše Matovičovi
Záhada. Ako sa mohlo stať, že na konte Igora Matoviča na sociálnej sieti sa zjavil list občana Matovičovi? Z mosta do Matoviča, tak ako to je, ako si tu pod touto (Matovičovou) vládou žijeme! Možno by takých "listov" bolo treba viac. "Zdravím ťa,... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.