Štát zavádza nový omikronový režim: Kto nemusí ísť do izolácie?
24 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Cez víkend u nás naplno odštartovala omikronová vlna. Aj keď sa nakazia mnohí, väčšinu ľudí zrejme mutácia len „šuchne“ podobne ako silnejšia chrípka. Vláda preto pripravuje novinku.

Variant omikron je mimoriadne infekčný, no, našťastie, má asi o 90 percent nižšiu smrtnosť ako delta. Príznakmi sú sopeľ, plné dutiny, zapálené oči, viditeľná únava. Teda priebeh je iný ako pri delte, kde to bolo o vysokých teplotách a kašli, píše portál HN. 

Nové pravidlá

Variant je síce miernejší, ale jeho infekčnosť môže viac ľudí vyradiť z pracovného procesu. Podľa vzoru iných štátov sa aj na Slovensku základná karanténa po kontakte s pozitívnym zníži z desať na päť dní. K týmto piatim dňom však bude platiť ďalších päť, keď bude dotyčný povinný na verejnosti nosiť respirátor.

Zároveň za pozitívneho sa nebude považovať len osoba po absolvovaní PCR testu, ale aj antigénu. Tiež bude akceptovaný LAMP test a Point of care test (PoCT).

Uhrík prináša tri dôkazy o tom, že Slovensko má mentálne zaostalú vládu! (VIDEO)
Prepnutú slovenskú vládu napadajú len dementné riešenia! Toto si myslí europoslanec Milan Uhrík z hnutia Republika a hneď to aj vo videu na sociálnej sieti vysvetľuje. Ideme sami proti sebe "USA a Ruská federácia sťahujú z Kyjeva rodiny... Čítať ďalej
24 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

„PoCT je podobne ako LAMP test rýchla metóda molekulárnej biológie, vykonáva sa napríklad v nemocniciach pred prijatím pacienta na hospitalizáciu, vyšetrenie alebo zákrok,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Platí aj domáci test

„Za pozitívneho bude človek považovaný aj po vykonaní domáceho antigénového testu, ktorý však musí posúdiť jeho všeobecný lekár,“ dodal rezort. Presné podmienky má ešte dnes zverejniť Úrad verejného zdravotníctva.

Skrátenie karantény ministerstvo považuje za pragmatické, nie medicínske rozhodnutie. Z toho dôvodu dôrazne odporúča zamestnávateľom preferovať home office. Osoby po ukončení izolácie a karantény musia podľa rezortu nosiť respirátor FFP2 a nemali by navštevovať hromadné podujatia, reštaurácie či športoviská.

Ak sa v ostatných 24 hodinách vyskytli príznaky ochorenia, o ukončení izolácie rozhodne lekár. Tento režim platí pre očkovaných, prekonaných aj pre neočkovaných.

Mikloš: So Sulíkom som skončil!
Ivan Mikloš už nie je poradcom ministra hospodárstva Sulíka! Pobúrili ho totiž reči ministra hospodárstva o Ukrajine, Kryme a sankciách voči Rusku, píše denník Pravda. Nezhodujú sa v názoroch „Malá poznámka na záver k Sulíkovi. Minulý týždeň v... Čítať ďalej
24 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Pre niekoho izolácia nebude

Po úzkom kontakte s pozitívnym budú mať neočkovaní a očkovaní bez posilňujúcej dávky (viac ako deväť mesiacov od zaočkovania) ďalšie možnosti. Vtedy bude karanténa platiť päť dní, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín u tejto osoby nevyskytli príznaky znemožňujúce pracovnú činnosť. „Nasledujúcich päť dní musí na verejnosti nosiť respirátor FFP2 bez výdychového ventilu,“ informoval rezort.

Podmienky určili aj pre plne očkovaných s posilňujúcou dávkou, plne očkovaných do deväť mesiacov od zaočkovania a tých po prekonaní. Tu izolácia nebude. 

„Povinná karanténa sa nebude vzťahovať na osobu, ktorá je plne zaočkovaná a má aplikovanú posilňujúcu dávku – ak nebude mať príznaky ochorenia,“ informovalo zdravotníctvo. „Osoba musí nasledujúcich sedem dní nosiť respirátor FFP2 bez výdychového ventilu,“ dodalo.

Veľký prešľap spravodajskej televízie: Farkašovský upozorňuje na 33 minút pochybnej slávy Remišovej
Predsedníčka strany, ktorá je v koalícii do počtu, včera získala mediálny priestor, ktorý by prináležal hlave štátu! Upozorňuje na to vo svojom statuse na sociálnej sieti bývalý moderátor hlavných správ TV Markíza a politik Karol Farkašovský. Apel... Čítať ďalej
24 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Kontakt s pozitívnou osobou

Kontakt osoby s osobou pozitívnou na ochorenie je definovaný tak, že pri tomto kontakte nemali prekryté horné dýchacie cesty respirátorom typu FFP2, a zároveň platia ďalšie podmienky.

A to, že boli osoby v priamom fyzickom kontakte, boli od seba vo vzdialenosti menšej ako dva metre dlhšie ako päť minút, boli v interiérovom alebo inak uzatvorenom priestore dlhšie ako päť minút či cestovali spoločne dopravným prostriedkom dlhšie ako päť minút.

Čas úzkeho kontaktu sa počíta dva dni pred odberom pozitívnej vzorky od objavenia príznakov u pozitívnej osoby, ktorá je blízkym kontaktom.

Blaha varuje: Desať dôvodov povedať NIE dohode s USA!
Okupácia začína! Takto reagoval smerák Ľuboš Blaha v statuse na sociálnej sieti na informáciu, že na slovenskom území budú v prvých dvoch marcových týždňoch vojenské cvičenia s tromi tisíckami amerických vojakov. Má Smer riešenie? Prídu dočasne -... Čítať ďalej
24 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.