Roztápanie večne zamrznutej pôdy ohrozuje ekológiu aj ťažbu ropy a plynu
24 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Topenie večne zamrznutej pôdy v Arktíde, ktoré môže uvoľniť obrovské množstvo skleníkových plynov, ohrozuje nielen miestnu infraštruktúru, ale aj celú planétu. Ohrozuje cesty a veľké potrubia. Článok o novom nebezpečenstve priniesla TA3.

Permafrost, ktorý bežne ani v lete neodmŕza, pokrýva 30 miliónov kilometrov štvorcových planéty, z toho približne polovicu v Arktíde. Obsahuje dvojnásobok množstva oxidu uhličitého, ako je v atmosfére a trojnásobok množstva, ktoré sa do vzduchu dostalo od roku 1850 z ľudskej činnosti.

Rakúsko sa bruselskému sankčnému šialenstvu stavia na zadné
Rakúsko od bruselských sankčných fanatikov žiada, aby sankcie voči Rusku boli zúžené. Rakúskej ekonomike škodia. Protiruské sankcie Európskej únie by sa nemali týkať napríklad dodávok ruského plynu. V rozhovore, ktorý zverejnil týždenník Die... Čítať ďalej
23 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Teplota sa v Arktíde pre zmeny klímy zvyšuje rýchlejšie ako vo zvyšku sveta, a to o dva až tri stupne Celzia v porovnaní s teplotou pred priemyselnou revolúciou. Večne zamrznutá pôda, ktorá má z definície najmenej po dobu dvoch rokov teplotu nula stupňov Celzia a menej, zaznamenala v rokoch 2007 až 2016 zvýšenie teploty v priemere o 0,4 stupňa Celzia.

Podľa štúdie dôjde do roku 2100 ku strate približne štyroch miliónov kilometrov štvorcových večne zamrznutej pôdy, a to i v prípade, že sa podarí zastaviť globálne otepľovanie. Výskum uvádza, že úlohu budú zohrávať tiež požiare. Počet týchto nekontrolovaných živlov by mohol do polovice storočia vzrásť o 130 až 350 percent, čím by sa z večne zamrznutej pôdy uvoľňovalo stále viac oxidu uhličitého. 

Koniec vykurovaniu plynom v EÚ
Európska komisia chce do roku 2040 postupne ukončiť vykurovanie budov plynom a ďalšími fosílnymi palivami. Má ich nahradiť vodík. Prísnejšie ekologické pravidlá majú platiť aj pre výstavbu nových budov, ktoré navyše nebudú môcť od roku 2030... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Podľa ďalšej štúdie je bezprostredne ohrozených takmer 70 % ciest, potrubí, miest a fabrík postavených na večne zamrznutej pôde. Zvlášť ohrozené je Rusko. Takmer polovica ropných a plynových polí v ruskej Arktíde sa nachádza v oblastiach permafrostu. V roku 2020 pri ruskom meste Norilsk uniklo pre topiaci sa permafrost z nádrže tepelnej elektrárne vyše 21-tisíc ton nafty a maziva, ktoré sa dostali do niekoľkých riek a do jazier. Cesty a ropovody sú ohrozené topením večne zamrznutej pôdy tiež v Severnej Amerike.

Nie je jasné, či topenie povedie k zalesneniu arktickej oblasti, kde budú rastliny schopné absorbovať uvoľnený oxid uhličitý alebo k vysušeniu oblasti s častejšími požiarmi.

Od januára zálohujeme plasty. Ako to bude prebiehať?  
Od 1. januára 2022 si za každú spotrebiteľ pri pokladnici priplatí 15 centov za nápoj v plastovej fľaši. Slovensko sa pridáva k desiatke európskych štátov, ktoré zálohujú PET fľaše a plechovky. Za každý vrátený obal však dostanete zálohu späť. Na... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.