Koniec vykurovaniu plynom v EÚ
18 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Európska komisia chce do roku 2040 postupne ukončiť vykurovanie budov plynom a ďalšími fosílnymi palivami. Má ich nahradiť vodík. Prísnejšie ekologické pravidlá majú platiť aj pre výstavbu nových budov, ktoré navyše nebudú môcť od roku 2030 produkovať žiadne emisie. Informoval Trend.sk.

Od roku 2027 ľudia prídu o nárok na podporu vykurovania plynovými kotlami. Počíta s tým súbor návrhov, ktorý dnes komisia predstavila ako ďalšiu súčasť cesty ku klimatickej neutralite. Komisia tiež navrhla možnosť, aby únijné štáty spoločne nakupovali plyn do strategických zásob. Mali by tak predísť jeho nedostatku a rýchlemu rastu cien.

Kremeľ bude reagovať na predĺženie sankcií EÚ voči Rusku
Kremeľ prijme primerané protiopatrenia v reakcii na rozhodnutie Európskej rady predĺžiť hospodárske sankcie voči Rusku. Oznámil to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov (na foto). Rusko má podľa Peskova k dispozícii celú sadu protiopatrení,... Čítať ďalej
17 | 12 | 2021 | TASR

Do konca desaťročia by podľa nich Únia chcela obmedziť emisie skleníkových plynov najmenej o 55 % oproti hodnotám z roku 1990, do polovice storočia potom neprodukovať emisie žiadne alebo ich vyvážiť napríklad technologickými opatreniami.

Krajiny by mali prejsť na využívanie ekologicky vyrábaného vodíka či bioplynov, čo má uľahčiť okrem iného finančná podpora ich produkcie a distribúcie.

Do roku 2030 potom bude musieť najhoršie hodnotených 15 % budov z kategórie G dosiahnuť vyššiu kategóriu F. Členské krajiny budú musieť pravidelne aktualizovať svoje plány na renováciu budov podľa ekologických kritérií. Plány majú obsahovať aj stratégiu, ako postupne opustiť vykurovanie a chladenie budov fosílnymi palivami najneskôr do roku 2040.

O týchto návrhoch budú v budúcom roku rokovať členské štáty s Európskym parlamentom. Vzhľadom na rôzny postoj krajín obávajúcich sa možného dopadu ekologických opatrení na ekonomiku sa finálna podoba pravidiel môže zmeniť.

Nord Stream 2 je dobrá páka proti Rusku, presviedčajú Nemcov Ukrajinci. Stredná Európa je pri tejto téme rozdelená
Plynovod Nord Stream 2 spôsobuje rozkol v Európe. Zatiaľ čo Poľsko a Ukrajina presadzujú, aby sa plynovod neuvádzal do prevádzky, Rakúsko trvá na jeho spustení, píše epochtimes.de. Nord Stream 2 ako nástroj nátlaku? V konflikte s Ruskom... Čítať ďalej
16 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová