Rakúsko sa bruselskému sankčnému šialenstvu stavia na zadné
23 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Rakúsko od bruselských sankčných fanatikov žiada, aby sankcie voči Rusku boli zúžené. Rakúskej ekonomike škodia.

Protiruské sankcie Európskej únie by sa nemali týkať napríklad dodávok ruského plynu. V  rozhovore, ktorý zverejnil týždenník Die Presse am Sonntag, to povedal rakúsky minister zahraničia Alexander Schallenberg. Informáciu prevzal český web echo24.cz.

"Podľa neho by mal byť z prípadných sankcií vylúčený aj plynovod Nord Stream 2, ktorý ešte nie je sprevádzkovaný. Nemecko-ruský plynovod na dne Baltského mora je hotový, nemá ale povolenie na prevádzku od nemeckých úradov. Nevylučuje sa, že jeho sprevádzkovanie bude zastavené sankciami proti Rusku v prípade, že sa Moskva rozhodne napadnúť Ukrajinu. Rusko popiera, že by malo niečo také v pláne." Informuje echo24.cz.

Treba používať aj rozum!

Schallenberg podľa citovaného zdroja povedal, že Európa je "do istej miery závislá na energii z Ruska" a že to nemôže cez noc zmeniť, ak chce vykurovať a mať elektrinu.

Podľa šéfa rakúskej diplomacie ale Európska únia pripravuje rozsiahle ekonomické a finančné sankcie proti Rusku v prípade jeho vpádu na Ukrajinu. "Pri vystupňovaní konfliktu bude nasledovať veľmi jasná, jednoznačná a rýchla reakcia," povedal minister.

Na zoznam možno dať kadečo, ale...

Rakúsky politik nevylúčil odpojenie Ruska z platobného bankového systému SWIFT.Ale už aj nemecká ministerka zahraničnej Annalena Baerbocková v rozhovore pre denník Süddeutsche Zeitung vyjadrila pochybnosti nad nutnosťou odpojiť Rusko od bankového systému SWIFT, pokiaľ Moskva nariadi inváziu.

Rakúsko má záujem o dobré vzťahy s Ruskom

Agentúra DPA píše, že má Rakúsko záujem o dobré vzťahy s Ruskom a že v tom zohráva svoju úlohu energetika. Rakúska firma OMV je jedným z investorov Nord Streamu 2 a blízko Viedne je veľké distribučné centrum, z ktorého sa ruský plyn odvádza do európskych štátov.

Nord Stream 2 čelí kritike zo strany Spojených štátov a niektorých európskych krajín, podľa ktorých chce Moskva tento projekt využiť ako geopolitickú zbranú na zvýšenie závislosti Európskej únie na Rusku. Trasa plynovodu navyše obchádza Ukrajinu, ktorá tak zrejme príde o poplatky za tranzit ruského plynu. Dodáva echo24.cz.

Gustáv Murín - a čo ak chce Kyjev zabiť dve muchy jednou ranou?
Bol by to geniálny ťah. Kyjev vyvolá vojnu proti Rusku, ale iba naoko. Zaútočí na Doneck a Luhansk zadarmo, dodanými zbraňami zo západu a bez strát na vlastných ľudských životoch - vojakmi členských krajín NATO - vymaže ruskú enklávu aj s jej... Čítať ďalej
23 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

_______________________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.