Smer - SD: Nákupy v Poľsku ušetria mnoho eur. Vláda ignoruje historické zdražovanie
22 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Strana Smer - SD usporiadala netradične v sobotu tlačovú konferenciu na tému zdražovania. Porovnávali na nej ceny slovenských potravín s cenami v ďalších štyroch krajinách, kam chodia Slováci nakupovať.

Strana - SMER - SD podľa jej predsedu Roberta Fica opakovane kritizuje vládu za to, že sa nezaujíma o ľudí. Najmä v čase, keď hrozí a už sa deje zvyšovanie cien potravín, energií a pohonných hmôt. Vláde je to úplne jedno. Celú svoju energiu podľa neho venujú nepotrebnej americko-slovenskej zmluve, ktorá naruší suverenitu Slovenska.

INESS vysvetlil politikom ČO s rastúcimi cenami a PREČO sú politické opatrenia nesprávne
Väčšie problémy ako rastúce ceny spôsobujú politické opatrenia, ktoré im v tom majú zabrániť. Rastúce ceny sú obrazom udalostí, ktoré sa už stali alebo práve prebiehajú a v tomto moment sa podľa analytika spoločnosti INESS Martina Vlachynského... Čítať ďalej
21 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Fico hovorí, že vláde treba dať „lopatou po hlave“ a pripomínať jej, že priemerná slovenská rodina dá jeden celý mesačný plat na zdražovanie, teda majú o jeden plat menej. Niekoľkokrát podávali v parlamente uznesenia o tom, aby sa vláda vyjadrila, ako ochráni ľudí pred zdražovaním. Všetky návrhy Smeru boli škodoradostne zamietnuté. Napriek tomu na ďalšej schôdzi opäť podajú podobný návrh. Fico však predpokladá, že ich návrh neprejde. Jediné, na čo sa vláda teší, je podpis obrannej dohody s USA.

Nákup základných potravín priniesol zaujímavé výsledky

Smer následne porovnal ceny vybraných potravín s viacerými krajinami: Poľsko, Rakúsko, Česko, Maďarsko. Kupovali v jednom obchodnom reťazci, ktorý sa nachádza u nás aj v porovnávaných krajinách. Kúpili 10 vajíčok, kilo chladeného kuraťa, kilo ryže, kilo cukru, kilo múky, mlieko, maslo, zemiaky, bravčové karé.

Za tento nákup na Slovensku zaplatili 16,26 €. V Poľsku 12,01 €, v Maďarsku 14,12 €, v Česku 17,05 € a v Rakúsku 18,31 €. Pri prepočítavaní použili včerajší (piatkový) kurz. Najväčší rozdiel bol teda medzi Poľskom a Slovenskom - vyše 4 €. Ak si tam tam Slovák urobí 100-eurový nákup, ušetrí 25 €. Rakúsko vyšlo najdrahšie, no z hľadiska platov majú obyvatelia Rakúska najvyššiu kúpnu silu, takže je prirodzené, že uvedený nákup tam vyšiel drahšie.

Erik Tomáš hlása: Koniec Matovičovho "protikorupčného" hnutia
Na tvrdení, že hnutie OĽaNO je protikorupčné, vyhral Igor Matovič pred takmer dvoma rokmi voľby. Zdá sa však, že šlo o ďalší, slušne povedané, podvod. Nezaradený poslanec Erik Tomáš (Hlas-SD) to vídí na koniec tohto mýtu, ktorý hnutie o sebe... Čítať ďalej
21 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Antisociálna vláda problémy občanov nerieši

Fico vyhlásil, že toto je typické pre antisociálnu vládu, ktorá mlčí, nerobí opatrenia. Aj o tom bude avizovaný protest pred Prezidentským palácom, na ktorý Fico opätovne pozval. O zdražovaní mlčí aj prezidentka Čaputová. Odchodom Slovákov na nákupy do zahraničia sa oslabuje slovenská ekonomika.

Tvrdenia doplnil stranícky kolega a poslanec NRSR Richard Takáč. Potvrdil nezáujem vlády o riešenie zdražovania. Okolité krajiny, napr. Poľsko a Maďarsko realizujú závažné opatrenia. Poľsko od 1. 2. znižuje DPH na potraviny na nulu, hoci z ich prieskumu už teraz vykazuje najnižšiu sumu za nákup základných potravín. Teda budúci možný nákup pre Slovákov bude ešte lacnejší.

Cestou je zníženie DPH

Vláda sa vyjadrila, že si počká na to, čo sa bude diať v okolitých krajínách, a nekoná. Keby u nás došlo k zníženiu DPH, treba intenzívne kontrolovať obchody a reťazce, či zníženú DPH prenesú do tovarov. Treba rokovať aj s reťazcami, ktoré musia byť solidárne namä v situácii, keď jeden z nich dosiahol zisk miliardu eur. Vláda nereguluje správanie reťazcov, ktoré ignorujú poľnohospodárov a potravinárov.

Cestou sú aj zvýhodnené úvery pre poľnohospodárov a potravinárov, zníženie cien elektriny pre túto oblasť. Zvýšené energie sa totiž opäť odrazia v cenách potravín. Takáč zamieril kritiku k ministerstvu pôdohospodárstva, ktoré rieši samé kauzy, no nie to, čo je jeho oblasťou.

Kollár slušne zarába na štáte! Pozrite, koľko si jeho rádiá pripísali na účty
Je to veru drahá nevesta! Kollárovým firmám sa od volieb naozaj darí. Šéf parlamentu Boris Kollár sa totiž ani po obsadení vysokej politickej funkcie nevzdáva svojho biznisu. Práve naopak! Pozrite ako mu vynáša obchodovanie so štátnymi podnikmi. V... Čítať ďalej
22 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Sociálne slabší sú najviac postihnutí

Podpredseda Smeru Ľuboš Blaha upozornil na sociálne najslabších, na seniorov, ktorí ťažko znášajú zvyšovanie cien. Vzali im trináste dôchodky a neočkovaným nevyplatili bonus za očkovanie. Epidemické opatrenia, ktoré sú v Poľsku minimálne, zas ničia podnikateľov, cestovný ruch a v konečnom dôsledku aj bežných ľudí. Pripomenul, že protest v stredu bude aj proti vojne, teda za mier a za to, aby sa počúvala vôľa občanov.

Bývalý minister financií za Smer Ladislav Kamenský upozornil na to, že Poliaci majú nižšie ceny a zároveň vyššiu priemernú mzdu. Podpredseda Smeru Erik Kaliňák poukázal na návrh ministerky Veroniky Remišovej dať firmám energetické poukážky, ktoré by kompenzovali zvýšené energie. Minister Richard Sulík s tým súhlasil pod podmienkou, že ministerstvo financií na to uvoľní zdroje. Minister financií Matovič povedal, že uvoľní, ak uvidí jasný Sulíkov plán. Sulík však odvetil, že na tieto „tanečky“ nemá čas. Máme tu teda firmy, ktoré čelia tristopercentnému zdražovaniu energií na jednej strane a dvoch rozhádaných ministrov na druhej strane. Kaliňák to považuje za prejav neprofesionalizmu. Fico poznamenal, že keby malo Slovensko predsedu vlády, obaja ministri by z nej vypadli.

 „Jediná šanca, ako sa z toho dostať, sú predčasné voľby,“ povedal na záver R. Takáč.    

Erik Kaliňák: Naď sa zbláznil (+video)
Takto reagoval podpredseda Smeru a poslanec Erik Kaliňák pri obvinení ministra Naďa, že Ľuboš Blaha je obhajcom vojenskej zmluvy s USA. "Toto je už aj na mňa priveľký úlet," hovorí s potláčaným smiechom vo videu Erik Kaliňák. Na osvieženie... Čítať ďalej
22 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.