Obyvatelia Sliača sa obávajú ďalšej „invázie“. Stanú sa vojenským cieľom
22 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Plánovaného príchodu Američanov sa obávajú ľudia na Sliači. Potenciálny príchod cudzích vojakov po ratifikovaní dohody medzi USA a Slovenskom vnímajú mnohí negatívne. Príčiny ich obáv publikovala Pravda.

Obyvatelia mestečka pri Zvolene majú zmiešané pocity a podobne sú vraj na tom slovenskí vojaci, ktorí aktuálne pôsobia na tamojšom letisku. „Nálada je tu napätá. Väčšina z nás nie je nadšená, akým smerom sa to vyvíja. Ak sa dohoda podpíše, takmer všetci, ktorí sme tu teraz, odtiaľto budeme musieť odísť,“ povedal jeden z vojakov, ktorý nechcel byť menovaný. Podľa neho v prípade vojny by sa sliačske letisko stalo jedným z cieľov.

Belousovovej slová prezidentku nepotešia! Mali by sme mať obavy aj my?
Začínam mať obavy o duševné zdravie prezidentky! Strachuje sa o Zuzanu Čaputovú politička a národniarka Anna Belousovová vo svojom statuse na sociálnej sieti. A tieto obavy s ňou zdieľajú aj mnohí Slováci. Raz tak, raz onak "Začínam mať obavy o... Čítať ďalej
21 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

„My tu kvôli vojenskému letisku trpíme. Keď sem nabehnú tie nové lietadlá, to tu bude horor,“ povedal starší pán zo Sliača. Okrem toho sa obyvatelia obávajú hluku z lietadiel a beztrestnosti amerických vojakov.

Spomínajú si na prítomnosť Rusov

Primátorka Sliača Ľubica Balgová znepokojenie miestnych chápe. Mnohí si tam ešte pamätajú desiatky rokov trvajúci pobyt Rusov. „Je rozdiel, keď vám nad hlavou letí dopravné lietadlo a potom hlučné bojové. To v ľuďoch evokuje vojnu a nebezpečenstvo,“ povedala.

Pripomenula aj na negatívne skúsenosti počas prítomnosti ruskej armády. V sedemdesiatych rokoch sa nad Sliačom lietalo denne. Hluk bol neustály. Priblížila, že keď tam mali sovietov a miestni na niektorého z nich zavolali policajtov, nikdy sa nedozvedeli, ako sa to doriešilo. Poodobné to bude podľa mnohých aj s Američanmi. Od štátu by očakávali viac informácií aj nejakú satisfakciu za to, že to všetko musia znášať.

Kto rieši agendu štátu v prospech iného štátu alebo mocnosti, dopúšťa sa...
Natíska sa vám za tie tri bodky určité slovo? Nie ste sami. Navyše, do svojho textu o postoji prezidentky k zmluve DCA medzi USA a Slovenskou republikou ho zakomponoval vo svojom blogu renomovaný právnik Peter Weis. Peter Weis nazval svoj blog... Čítať ďalej
21 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Požadujú od ministra garancie

Obavy majú tiež primátori Banskej Bystrice a Zvolena či starostovia okolitých obcí. Spoločne sformulovali konkrétne otázky, na ktoré chcú počuť odpoveď od ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO). Žiadajú detailné vysvetlenie možných dopadov. Zaujíma ich, aký vplyv to bude mať na obyvateľstvo a jeho každodenný život. Zo strany štátu a poslancov Národnej rady chcú zároveň garanciu zachovania civilnej časti Letiska Sliač.

Civilná časť letiska zostane

V rozhovore Naďa s primátorkou Sliaču ju minister ubezpečil, že informácie, ktoré sa o zmluve šíria, nie sú pravdivé: „Tvrdí, že tu nevznikne základňa amerických vojakov. Naopak, letisko sa prerobí, aby slúžilo tým našim. Naďalej vraj bude plniť obranné povinnosti tak, ako doteraz. Prisľúbil, že letisko pre civilistov tu jednoznačne zostane. Faktom je, že ak sa zmluva podpíše, Američania sem prídu. Pôjde o technický personál, pričom je predpoklad, že tu bude zhruba šesťdesiat vojakov.“ .

V dohľadnej dobe sa vraj s Naďom majú stretnúť ešte raz.

M. Radačovský: Prezidentkina neopakovateľná veta ma dostala!
Prezidentka sa vysmiala do tváre sudcom ústavného súdu! Skonštatoval to vo svojom statuse na sociálnej sieti europoslanec a bývalý sudca Miroslav Radačovský. A svoje konštatovanie vysvetlil tak, že to musí pochopiť naozaj každý! Veď načo,... Čítať ďalej
21 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.