Z nového predpisovania liekov sú pacienti zhrození: Kto vysvetlí tento CHAOS?
20 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Nikoho sa ani neunúvali informovať! Od januára vošla do platnosti novela, ktorou sa zmenilo predpisovanie liekov. Na ministerstve teraz vysvetľujú, ako to vlastne je.

Novela na pacientov nemyslí

Bez informovania lekárov či pacientov od začiatku roka vošla do platnosti novela, ktorou sa zmenilo predpisovanie liekov. Po novom by už pacient nemal chodiť po recepty k všeobecnému lekárovi, ale má mu ich predpísať lekár špecialista po vyšetrení, píše denník Plus1Deň.

Mnohí pacienti však ostali poriadne zaskočení. Pre väčšinu to znamená, že budú musieť po novom chodiť po viacerých doktoroch naraz. Okamžite sa, samozrejme, spustila oprávnená vlna kritiky. 

Ministerstvo to síce vníma citlivo, ale....

Na ministerstve zdravotníctva sa dnes zišli lekári z viacerých odborných spoločností. Poslankyňa Eva Horváthová (OĽANO) a prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková informovali, že bola založená platforma, ktorá má riešiť problémy v súvislosti so zmenou predpisovania liekov. Návrhy riešení by mali byť vypracované do pondelka (24. 1.). 

Kniha rozprávok vychovávateľky ako zamiesť s lajdákmi pobúrila verejnosť! Čo na to riaditeľ školy?
Pritlačíme ich k múru a fackami tú ich hlúposť z hlavy vybijeme! Tak takto sa najnovšie učí na školách boju proti ľuďom s iným názorom. No vychovávateľka zo základnej školy v Martine, ktorá knihou rozprávok s pofidérnym textom napísala, si poriadne... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

„Veľmi citlivo vnímame aj možné problémy. Domnievame sa, že zákon je napísaný správne a problémy, ktoré sa vyskytli v aplikačnej praxi, sa dajú vyriešiť,“ povedala Horváthová. 

Všeobecní lekári sú vraj preťažení

Palušková zase vysvetlila, že situácia v ambulanciách všeobecných lekárov bola už pred pandémiou katastrofálna. „Všetko by bolo v poriadku, keby sa nestalo to, že viac ako polovicu liekov písali všeobecní lekári za niekoho iného,“ zdôvodnila. 

Doplnila, že špecializovaných ambulancií je trikrát viac, približne 6-tisíc, kým ambulancií všeobecných lekárov je asi 1 900. „Lekár nemôže naraz vyšetrovať pacienta, písať cudzie recepty, písať svoje recepty, robiť preventívne prehliadky a ďalšie,“ povedala Palušková.

A je to tu! Už v marci prebehne v Lešti slovensko-americké cvičenie s 3-tisíc vojakmi!
Ešte nie je ani oficiálne podpísalá dohoda s USA ale plány sú už jasné! Priestory Centra výcviku Lešť, posádkového cvičiska Levice a tiež letiska Sliač môžu už 1. marca očakávať 3000 vojakov s približne 1000 kusmi techniky. Na cvičení Saber... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Vyrieši všetko e-recept?

Podľa Paluškovej v roku 2020 väčšina špecialistov neordinovala, avšak v roku 2021 mnohí špecialisti už lieky nepredpisovali, aj keď mali ambulancie otvorené. 

Problémy má vyriešiť e-recept, ktorý si pacient vyberie v akejkoľvek lekárni. Špecialista Marek Kučera z Univerzitnej nemocnice v Bratislave hovorí, že všetci odborníci majú prístup k pacientovej liekovej karte. Vidia teda aj iné liečivá, ktoré už pacient užíval a nehrozí, že vzniknú kontraindikácie.

Koaličný poslanec je optimista. Skončí sa omikronová šikana?  
Poslanec NRSR za SAS Marián Viskupič na rozdiel od svojich koaličných kolegov má nádej na optimizmus v súvislosti s normalizáciou života na Slovensku. Napísal o tom na svojom facebookovom profile. Poukázal na uvoľnenie opatrení v niektorých... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.