Stíhať Žilinku za cestu do Ruska? Nereálne!
20 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Žilinka rozhádal celú vládnu koalíciu! Prezidentka považuje jeho cestu do Ruska za nevhodnú, premiér Heger mu nerozumie, vicepremiérka Remišová ho chce disciplinárne stíhať, podľa predsedu parlamentu Kollára je Žilinka dobrý generálny prokurátor a Sulík si myslí, že robí hanbu. Tak ako je to teda? 

Nie je to také jednoduché

Premiér Eduard Heger v súvislosti s pracovnou cestou generálneho prokurátora Maroša Žilinku povedal, že mu prestáva rozumieť. Veronika Remišová si dokonca myslí, že Žilinka by mal byť disciplinárne stíhaný. Aké sú zákonné podmienky takéhoto postupu?

Disciplinárne stíhanie generálneho prokurátora nie je také jednoduché. Návrh môže podať 90 poslancov Národnej rady alebo prezidentka Zuzana Čaputová, píše denník Pravda.

„Som presvedčený, že Maroš Žilinka je dobrý generálny prokurátor,“ povedal Boris Kollár. Pripomína, že politici nemajú čo dávať vysvedčenie generálnemu prokurátorovi, hovorí v tomto prípade o vyváženosti deľby moci. Žiada však, aby ani OČTK, prokurátori a sudcovia nehodnotili politikov.

Neporušil žiadny predpis ani zákon

K ceste do Moskvy povedal, že „rovnako Európska únia, novinári sa dopytovali a bolo jasne povedané, že neporušil žiadny predpis ani zákon“. Podľa Kollára nie je zakázane rozprávať sa s ľuďmi na sankčnom zozname, ale odporúča sa im pripomenúť, aká je politika Európskej únie.

A je to tu! Už v marci prebehne v Lešti slovensko-americké cvičenie s 3-tisíc vojakmi!
Ešte nie je ani oficiálne podpísalá dohoda s USA ale plány sú už jasné! Priestory Centra výcviku Lešť, posádkového cvičiska Levice a tiež letiska Sliač môžu už 1. marca očakávať 3000 vojakov s približne 1000 kusmi techniky. Na cvičení Saber... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Proti nápadu stíhať Žilinku sa vyjadril aj líder druhej najsilnejšej koaličnej strany SaS Richard Sulík. „Ja by som tam nechodil. Robí to hanbu,“ povedal Sulík. Zároveň však deklaroval, že Žilinkove disciplinárne stíhanie by nepodporil.

Remišová všade vidí komplot

Nekalý vzťah Sulíka so Žilinkom za tým vidí Remišová. „Richard Sulík považuje diskusiu o disciplinárnom stíhaní Maroša Žilinku za prehnanú. Nesúhlasím, no nečudujem sa, nakoľko práve u Richarda Sulíka loboval za podporu pána Žilinku podnikateľ Gučík,“ reagovala. „Zvolenie Maroša Žilinku do funkcie generálneho prokurátora pokladám za najväčší omyl koaličných partnerov,“ doplnila Remišová.

Kniha rozprávok vychovávateľky ako zamiesť s lajdákmi pobúrila verejnosť! Čo na to riaditeľ školy?
Pritlačíme ich k múru a fackami tú ich hlúposť z hlavy vybijeme! Tak takto sa najnovšie učí na školách boju proti ľuďom s iným názorom. No vychovávateľka zo základnej školy v Martine, ktorá knihou rozprávok s pofidérnym textom napísala, si poriadne... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Prezidentka stíhať Žilinku nechce

Disciplinárne stíhanie generálneho prokurátora nie je také jednoduché. „Podať návrh na disciplinárne stíhanie generálneho prokurátora môže podľa zákona iba trojpätinová väčšina Národnej rady, teda 90 poslancov, alebo prezidentka Zuzana Čaputová,“ pripomenula nezisková organizácia Via Iuris.

Prezidentka Čaputová síce označila Žilinkovu cestu do Ruska za nevhodnú, o podaní disciplinárneho návrhu však podľa vlastných slov neuvažuje. „Nateraz tento krok nepovažujem za dostatočný na podanie disciplinárneho návrhu,“ informovala prezidentka.

Zákonné dôvody na disciplinárne stíhanie sú rôzne. Patrí medzi nich neplnenie a porušovanie pracovných povinností, oprávnené pochybnosti o jeho nestrannosti či správanie, ktoré znižuje vážnosť prokuratúry. Vládna koalícia ale v podstate nemá šancu získať 90 poslancov, ktorí by takýto návrh podali.

Hnutie OĽaNO je neschopné!
Hnutie OĽANO nie je odborne schopné viesť agrorezort. Nominácia štátneho tajomníka bez akýchkoľvek odborných znalostí z oblastí poľnohospodárstva, potravinárstva či lesného hospodárstva podčiarkuje neschopnosť hnutia Igora Matoviča (OĽANO) viesť... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.