Privezú USA jadrové zbrane? Text dohody to nevylučuje...
15 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Posledné dni rezonuje spoločnosťou obranná dohoda medzi USA a Slovenskom. Vláda a súčasná koalícia tlačí na jej skoré podpísanie. Asi však neočakávali taký masívny odpor odbornej i laickej verejnosti, ako aj opozície, ktorá nadobúda čoraz väčšiu silu a podporu Slovákov. Jedným z argumentov je aj to, že podpis onej dohody by zúžil suverenitu Slovenska.

Je úplne jasné, že pod fanatickou snahou za každú cenu presadiť túto dohodu sú osobné záujmy jej zástancov, možno ich budúce funkcie. Aj preto sa zo strany ministerstva či samotného ministra obrany Naďa ignorujú akékoľvek odborné argumenty a návody na pre Slovensko dôstojnejšie úpravy textu dohody.

Politici robia z práva účelový bordel. Zákony majú byť zrozumiteľné občanom
Už niekoľko dní sa v parlamente hádajú o tzv. hodnotovej téme, ktorú predložila poslankyňa OĽaNO Anna Záborská. Ide o zákon, ktorý má čiastočne obmedziť motiváciu žien podstúpiť interrupciu. Je hrôzostrašné, kto a akými argumentmi o tomto rozhoduje... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Minister sa nezdráha buranským spôsobom urážať rôznych odborníkov, ktorí dohodu vecne namietajú. Teda niet žiadny záujem zasahovať do textu dohody, ktorá je aj z politického hľadiska kontroverzná a nemala by byť záležitosťou niekoľkých koaličných predstaviteľov, ktorí majú čoraz úbohejšiu podporu voličov.

Referendum o medzinárodných zmluvách by malo byť povinné

Dá sa pochybovať aj o úspešnosti referenda, hoci takéto dôležité dohody by mali zákonite  prejsť celoslovenským hlasovaním, ako to naznačuje Ústava. Cieľ robotických propagátorov dohody je však jasný a jediný - presadiť ju a podpísať. Či je za tým budúca americká kariéra koaličných politikov, ktorí sa už na svoje terajšie posty nedostanú, alebo snaha získať ochrannú ruku USA nad koalíciou, ktorá systematicky ničí štát a právo, nech ostane vo fáze úvah. Ja by som sa však na túto dohodu pozrel z iného hľadiska.

Môj postoj naznačuje článok, ktorý som v minulom roku publikoval v Hlavnom denníku:

Politici robia z práva účelový bordel. Zákony majú byť zrozumiteľné občanom
Už niekoľko dní sa v parlamente hádajú o tzv. hodnotovej téme, ktorú predložila poslankyňa OĽaNO Anna Záborská. Ide o zákon, ktorý má čiastočne obmedziť motiváciu žien podstúpiť interrupciu. Je hrôzostrašné, kto a akými argumentmi o tomto rozhoduje... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Ján Papuga
. Zaoberal som sa v ňom tým, že politici z nevedomosti, ale skôr účelovo píšu zákony a iné právne texty tak, aby boli nepresné a dali sa interpretovať niekoľkými spôsobmi v hocičí prospech. To potom vytvára právny chaos u občanov domáhajúcich sa svojich práv. A závislosť od tých pár ľudí, ktorí sa v legislatívnom bordeli vyznajú. V neposlednom rade sú dôsledkom toho rôzne pnutia v spoločnosti.

EÚ čoraz viac považuje USA za nespoľahlivého partnera! Len Slovensko podpisuje dohody
Názor Paula A Nuttala (Russia Today) Biden sa neukázal ako priateľ, v ktorého EÚ dúfala! Brusel si myslel, že odchodom Donalda Trumpa získajú spojenca vo Washingtone. Ale počas prvého roku v Bielom dome sa Biden ukázal byť ďaleko od najlepšieho... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Text dohody možno rôzne vykladať  

Rovnaký trend pre Slovensko typickej viacvýznamovosti a neúplnosti legislatívy potvrdzuje aj táto nedbalo „zbúchaná“ dohoda. Opäť, či nevedome alebo účelovo, nechajme na úvahu čitateľa. Poďme na konkrétny príklad.

V jednej z televíznych diskusií o tejto dohode sa objavili obavy, že by USA mohli priniesť na slovenské územie jadrové zbrane. Domnievam sa, že prítomnosť takýchto prostriedkov hromadného ničenia na Slovensku je závažná a má mnohé riziká. Podporovatelia dohody však tvrdia, že USA nič také na územie Slovenske neprivezie, hoci možnosti kontroly americkej armády slovenskou stranou sú podľa predloženého textu dohody minimálne.

V zmluve sa píše, že Američania môžu využívať územie Slovenska aj na „skladovanie“ zbraní. Nepíše sa akých, ale je nám jasné, že takáto formulácia je účelovo všeobecná a nešpecifikuje typy zbraní, ktoré môžu byť na našom území umiestnené. A v tom spočíva nebezpečenstvo štylizácie textu tejto dohody.

Prívrženci dohody nepriamo potvrdili, že s dovozom jadrových zbraní nemajú problém

Politickí propagátori zmluvy tvrdia, že dovoz jadrových zbraní zakazujú iné medzinárodné dokumenty. Dobre však vieme, ako často sa medzinárodná legislatíva posledné dva roky porušovala. Politickí propagátori tiež vravia, že ide „iba“ o rámcovú dohodu. Ale v práve je práve taká východiskom a naznačuje trend jej vykonávacích predpisov, ktoré doposiaľ predkladatelia dohody s USA nevytvorili, hoci ide o závažné rozhodnutie. Preto je táto dohoda mačkou vo vreci.

A potvrdili to aj sami vyjadrujúci sa koaliční politici. Keď viacerí odborníci požadovali, aby všeobecnú formuláciu zmluvy konkretizovali o zákaz dovozu jadrových zbraní, jednoznačne a bez dôveryhodnej argumentácie to odmietli, čo nám mnohé naznačilo. Naznačilo nám to hlavne to, ako krásne sa dá lavírovať v nedostatočne konkrétnych legislatívnych dokumentoch, a tým ich poprieť alebo využiť. Neraz mi to pripomína praktiky tzv. šmejdov, predávajúcich nekvalitný tovar, ktorí píšu zmluvy tak, že oberú občanov o nemalé financie.

V prípade dohody s USA či „veľkých“ zákonov môže prísť slovenský občan o oveľa viac (a to sme sa pozreli len na jeden bot jej textu). Prilepšia si iba tí, čo presadzujú deravú legislatívu proti všetkému a všetkým.       

Artur Bekmatov bude v utorok pred parlamentom. Pridáte sa?
Svojim priaznivcom sa predseda hnutia Socialisti.sk prihovoril z geografického stredu Európy v Kremnických baniach. Prečo odtiaľ a prečo ten dôraz práve na toto miesto? Fakt, že toto miesto sa nachádza na našom území totiž svedčí o strategickej... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.