Návrat legendárnej Tatry
15 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Tatry sa budú na Slovensku nielen vyrábať, ale opäť aj vyvíjať, informovala Pravda. Keď sa na Slovensku povie Tatra, mnohí si s ňou spoja Bánovce nad Bebravou, kde sa v minulosti tieto nákladné automobily vyrábali. Lenže Tatry sa na Slovensku v minulosti aj vyvíjali. Po niekoľkých desiatkach rokov sa opäť otvára možnosť podieľať sa na vývoji Tatroviek na Slovensku.

Aj keď si Tatrovku spájame s výrobou nákladných automobilov v Bánovciach nad Bebravou, vývoj osobných automobilov značky Tatra má na Slovensku nezmazateľnú historickú stopu. Od roku 1960, keď bolo založené Konštrukčné a vývojové stredisko Tatra Bratislava, úlohou bolo projektovanie úžitkových automobilov Tatra. Už v roku 1961 sa podarilo navrhnúť prvý automobil – trinásťmiestny minibus Tatra T 603MB.

Do Komárna dorazili chobotničky
Pekná tradícia v komárňanskej pôrodnici pokračuje. Novorodenecké oddelenie môže na tento svet deti, narodené v Komárne, vítať malým darčekom pre mamičku a bábätko. Kto za tým stojí. Už v roku 2017 prišli Zsófia a Noémi s nápadom, darovať... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Eka Balašková

Na podobnom princípe projektanti v Bratislave navrhli aj automobil Tatra T 603 NP. Išlo o nízkoplošinový valník, ktorý podľa výpovedí pamätníkov skúšobne jazdil po Bratislave a roznášal tovar do drogérií. Ani minibus Tatra T 603MB a ani automobil Tatra T 603 NP sa však do výroby nikdy nedostali.

Projekt známej Tatry T 603

Najznámejším projektom bratislavskej pobočky bol projekt novej generácie Tatry T 603. V roku 1963 bola bratislavská pobočka poverená naprojektovaním a vývojom novej limuzíny, ktorá by ju nahradila. Prototyp nového vozidla bol označený ako T 603 X. V porovnaní s limuzínou Tatra T 603 bolo pri prototype T 603 X možné vidieť niekoľko zmien. Tie sa týkali napríklad zvýšeného výkonu motora zo 77 na 90 kW, zvýšenia maximálnej rýchlosti na 160 km/h, zníženia spotreby paliva, alebo menšieho interiéru v porovnaní so staršou limuzínou Tatra T 603. V dôsledku menšieho interiéru vozidla, čo bolo pri reprezentatívnych vozidlách kľúčové, nebol nakoniec model T 603 X schválený. Napriek tomu je T 603 X považovaná za jedno z vrcholných diel bratislavskej pobočky Tatra.

Na Slovensko sa po štúdiu medicíny nevrátim! A nie len kvôli platu
Medik popísal dôvody, ktoré ho nútia ostať v Česku aj po skončení školy. Politikom odkazuje, že sa na Slovensko nevráti. Takéto rozhodnutie urobil rok pred absolvovaním medicíny v českom Olomouci. Svoje dôvody zverejnil anonymne na FB: „Študujem... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Inovované projekty vytvoria pracovné miesta

Po niekoľkých desiatkach rokov sa automobilka Tatra na Slovensko opäť vrátila, do Trenčína. Začiatkom júla tam totiž svoju činnosť oficiálne spustila spoločnosť Tatra Defence Slovakia, dcérska spoločnosť českej Tatra Trucks. Spoločnosť Tatra Defence Slovakia spúšťa vo svojom závode v Trenčíne výrobu nákladných automobilov Tatra, čím nadviaže na historickú tradíciu výroby Tatroviek v trenčianskom regióne. Firma plánuje v priebehu dvoch rokov zamestnať 150 ľudí.

Nadviaže aj na historickú tradíciu vývoja Tatroviek na Slovensku, tentokrát zameranú na vývoj nákladných vozidiel. „O Tatry je veľký záujem. Okrem výroby a servisu sa plánujeme aktívne podieľať aj na vývoji, čím dokážeme zabezpečiť celý životný cyklus vozidla,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Tatra Defence Slovakia Michal Baláž.

Vďaka spoločnosti Tatra Defence Slovakia sa tak na Slovensko vracia nielen výroba nákladných automobilov Tatra, ale historicky môže spoločnosť nadviazať aj na tradíciu vývoja a projektovania Tatroviek na území Slovenska.

Moldava nad Bodvou vlani zaznamenala najvyšší úbytok obyvateľov za desať rokov
Moldava nad Bodvou vlani zaznamenala najvyšší úbytok obyvateľov za desať rokov. Ku koncu roka 2021 evidovalo toto najväčšie mesto v okrese Košice-okolie 10.241 obyvateľov. Radnica o tom informuje na svojej webovej stránke. Celkovo žilo v Moldave... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.