Geomagnetická búrka môže narobiť rozsiahle škody !
15 | 01 | 2022 I Norbert Pančík

Pri príbuzných javoch spôsobených erupciou na povrchu Slnka je možné pozorovať polárne žiary, ktorých následkami môžu byť búrky na mnohých kontinentoch.Túto správu prináša refresher.sk

V najbližších dňoch hrozí výskyt geomagnetickej búrky, ktorá sa s najväčšou pravdepodobnosťou objaví 16. Januára. Slovenskí meterológovia tvrdia, že došlo k vyvrhnutiu častíc s vysokou energiou smerom k našej planéte. Geomagnetická búrka môže narobiť rozsiahle škody, ako napríklad výpadok signálu. Tieto javy sú odstupňované od G1 až po G5. Zemi hrozí najslabšia erupcia so silou G1.

„Môžu sa vyskytnúť menšie výpadky satelitných sietí vrátane GPS, mobilného či internetového signálu,“ očakávajú meterológovia. Ako prví by mohli počas víkendu pocítiť geomagnetickú búrku obyvatelia severne položených krajín Európy a Severnej Ameriky.

Nejde o fazuľky

Odborníci spomínajú ďalšie zaujímavé javy ako ten, že na odvrátenej strane Slnka sa vytvoril obrovský oblak horúcej plazmy. Ten by mohol časom vytvoriť silnejšiu geomagnetickú búrku. Oodborníci tiež tvrdia že,búrka by mala potenciál „narušiť funkčnosť satelitov na obežnej dráhe, narušiť leteckú dopravu, poprípade spôsobiť výpadky elektrickej energie.

Maroš Žilinka: Nikdy nebudem štítom brániacim záujmy politikov
Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta slová premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) a tvrdí, že nikdy nebude štítom, brániacim záujmy politikov. Deklaroval, že bráni práva fyzických a právnických osôb v zmysle Ústavy SR. "Nie som a nikdy nebudem... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.