Eduard Chmelár zhrnul podsúvané klamstvá o dohode s USA
16 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Historik a politológ Eduard Chmelár zhrnul na stránkach Pravdy najznámejšie klamstvá o obrannej dohode medzi USA a Slovenskom. Tie šíria prívrženci tejto dohody a najmä politici z koalície. Tvrdí, že to, čo prebieha na Slovensku, nie je polemika o jednej medzinárodnej zmluve, ale najdôležitejší zápas za suverenitu Slovenskej republiky od vyhlásenia jej nezávislosti v roku 1993.

Chmelár tvrdí, že podporovatelia dohody používajú pri jej presadzovaní metódy gangstrov a argumenty podvodníkov, lebo nemajú odvahu stretnúť sa za jedným stolom v odbornej debate, v ktorej by si bod za bodom vydiskutovali. Aj na základe takýchto klamstiev zhrnul päť najčastejších lží o obrannej dohode.

Odkaz Slovákov spred ambasády: Yankee, go home!
Pred ambasádou Spojených štátov Amerických sa zišla cca tisícka občanov. Organizátori protestu odkázali vláde, že občania s podpisom "obrannej dohody" s USA nesúhlasia. Vystúpili známi odporcovia Podľa portálu Topky.sk účastníci skandovali rôzne... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Eka Balašková

1) Obhajcovia dohody (DCA) tvrdia, že rovnaké zmluvy majú aj iné štáty NATO.

Nie je to pravda. Každý štát si určuje vlastné podmienky. A z porovnania bilaterálnych vojenských zmlúv s USA jednoznačne vyplýva, že naši diplomati nevyrokovali pre Slovensko vôbec nič. A možno im Američania iba ukázali, kde to majú podpísať. Napríklad často spomínané Maďarsko alebo Chorvátsko sa nevzdali vlastnej jurisdikcie v takom rozsahu ako Slovensko. Poľsko podrobne upravuje celý rad otázok, ktoré v našom návrhu chýbajú.

2) Obhajcovia DCA tvrdia, že zakotviť do zmluvy zákaz rozmiestnenia jadrových zbraní na území Slovenska je zbytočná nadpráca, lebo medzinárodné dohody to zakazujú.

To je podľa Chmelára nesmierne zákerná lož. Tu predsa nejde o „slovenské jadrové zbrane“. Zmluva o nešírení jadrových zbraní nerieši rozmiestňovanie atómových náloží vo vlastníctve nukleárnych mocností na území iných štátov. Inak by Spojené štáty nemohli mať rozmiestnené jadrové zbrane v Turecku, Nemecku, Taliansku, Belgicku a Holandsku. Ak uzavrieme takúto zmluvu, nikto nám nemôže zaručiť, že tu Američania nebudú skladovať lietadlové jadrové nálože. Aj to bol dôvod, prečo si Nórsko presadilo zákaz rozmiestňovania jadrových zbraní.

Privezú USA jadrové zbrane? Text dohody to nevylučuje...
Posledné dni rezonuje spoločnosťou obranná dohoda medzi USA a Slovenskom. Vláda a súčasná koalícia tlačí na jej skoré podpísanie. Asi však neočakávali taký masívny odpor odbornej i laickej verejnosti, ako aj opozície, ktorá nadobúda čoraz väčšiu... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Ján Papuga

3) Obhajcovia dohody tvrdia, že zmluva nijakým spôsobom nenarušuje našu suverenitu a jurisdikciu.

Toto je podľa Chmelára najočividnejšia lož. Osobitne upozorňuje na články 3, 4 a 12. Z nich jednoznačne vyplýva, že Slovensko si vyjednalo najhoršie podmienky a vzdalo sa svojich právomocí v najširšom rozsahu spomedzi všetkých štátov, ktoré podpísali s USA bilaterálnu vojenskú zmluvu. Viaceré z nich sú v príkrom rozpore nielen s Ústavou SR, ale aj s právom EÚ. Ozbrojené sily USA jednoducho nemôžu vyžadovať využitie súkromných pozemkov bez primeranej náhrady, je to hrubý zásah do vlastníckych práv. Ministerstvo obrany aj takúto hromadnú pripomienku bez konkrétneho vysvetlenia odmietlo. To je podľa Chmelára arogancia moci.

4) Obhajcovia DCA tvrdia, že prítomnosť Ozbrojených síl USA nebude trvalá, že tu nebudú zakladať vojenské základne USA a že ich prítomnosť zvýši našu bezpečnosť.

Po prvé, nikto z odporcov netvrdí, že tu budú natrvalo. Okupačná zmluva z roku 1968 sa k nám správala s väčším rešpektom ako súčasný návrh. Nič z toho neplatí v prípade amerických vojakov. Čo sa týka terminológie, odmietam žonglovanie so slovíčkami a zavádzanie obyvateľstva: vojenské letiská kompletne obsadené Ozbrojenými silami USA, pod vlastnou jurisdikciou, bez možnosti kontroly osôb a zbraní, ktoré tam budú privezené, sa stávajú vojenskými základňami Spojených štátov, a teda aj legitímnym terčom nepriateľa. 

Robme vlastnú politiku a hájme svoje záujmy. Neodovzdávajme sa mocnostiam
Dohoda o spolupráci s USA, ktorú v stredu schválila vláda, rozdelila spoločnosť. Kritici namietajú naštrbenie suverenity Slovenska. To by mohla vyriešiť prezidentka. Pred ratifikáciou by rovnako ako v prípade referenda o predčasných voľbách dala... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Ján Papuga

5) Obhajcovia DCA tvrdia, že táto zmluva je predovšetkým o investíciách, že Američania nám veľkoryso darujú 100 miliónov dolárov na opravu našich letísk a že to nemusí byť konečná suma.

Zo štúdie vplyvného odborného časopisu Defense News vyplýva, že na opravu letísk je vyčlenená len štvrtina tejto sumy, kým tri štvrtiny sú investíciami do vojenskej infraštruktúry samotných Vzdušných síl USA. Naozaj chceme používať ako argument, že v čase, keď ideme vyhodiť dve miliardy eur na nákup bojových obrnených vozidiel, nemáme 25 miliónov na opravu vlastných letísk a za túto ponižujúco smiešnu sumu predáme vlastnú krajinu? Okrem toho, nezabúdajme, že tento „dar“ je zatiaľ len v rovine sľubov. Napríklad Chorváti si do článku 5 zmluvy presadili výšku investície i modely jej financovania. Slovenský návrh zmluvy to neobsahuje.

Uhrík: Rusko nie je pre Slovensko hrozbou (VIDEO)
Na dnešnom proteste v Bratislave nechýbalo ani hnutie Republika. Tisícka ľudí "Napriek rýchlej organizácii, doslova zo dňa na deň, prišlo pred americkú ambasádu viac ako tisíc ľudí vyjadriť svoj odpor proti americkým vojenským základniam na... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Eka Balašková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.