Robme vlastnú politiku a hájme svoje záujmy. Neodovzdávajme sa mocnostiam
15 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Dohoda o spolupráci s USA, ktorú v stredu schválila vláda, rozdelila spoločnosť. Kritici namietajú naštrbenie suverenity Slovenska. To by mohla vyriešiť prezidentka. Pred ratifikáciou by rovnako ako v prípade referenda o predčasných voľbách dala zmluvu pre istotu odobriť Ústavnému súdu. O výrazne silnej téme posledných dní píše Igor Daniš v Pravde.  

V hre je však podľa Daniša oveľa viac. Stabilita na kontinente sa zhoršila. Uvažuje sa o veľkom konflikte. Vzťahy medzi USA (NATO) a Ruskom sú napäté, vzájomnej komunikácii nerozumejú.

Národy v strednej Európe namiesto toho, aby sa stali tlmočníkmi, pretože v bytostnom ohrození je náš región, dávajú na obdiv strategickú a historickú slepotu. Práve v tomto pohnutom čase naša vláda dáva do prenájmu vojenské letiská v Sliači a Kuchyni americkej armáde? Prečo spolupráca nemôže fungovať po starom? Argument, že USA nám prispejú na modernizáciu letísk, neobstojí.

Nemáme rovnakú zmluvu s USA ako okolité krajiny

Neobstojí ani to, že rovnaké zmluvy majú aj štáty ako Belgicko, Dánsko, Holandsko. Maďarsko, Poľsko a Chorvátsko si zase v zmluvách vydobyli oveľa viac. Susedné Rakúsko je neutrálne. Česko po blamáži s protiraketovými základňami spred desiatich rokov radšej stojí bokom.

Európa ani po najtragickejšej vojne v dejinách nie je stabilná. Veľké nádeje po roku 1989 sa nenaplnili. Krajiny EÚ sú vojensky slabé. Niet spoločnej armády. Jadrové zbrane má iba Francúzsko. Garant mieru v podobe USA nie je riešenie, je to cudzorodý prvok.

Samozrejme, keby tu Spojené štáty neboli, Rusko by po určitom čase ovládlo celú Európu. Nerobme si ilúzie o spolupráci. Neklamme si ani falošným antiamerikanizmom, USA sú západnej i strednej Európe bližšie ako Rusko. To však neznamená, že by sme východnú veľmoc nemali rešpektovať.

V Bratislave prebieha veľký protest proti obrannej dohode medzi USA a Slovenskom
Ako sme avizovali, dnes sa v Bratislave konajú dva protesty proti prijatiu obrannej dohody medzi USA a Slovenska. Jeden z nich organizuje aktivista Marek Šoun a občianske združenie Reštart SR, druhý organizuje bývalý poslanec NRSR a súčasný člen... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Ján Papuga

USA sa približuje k Moskve, nie naopak

Sú to vojská NATO, ktoré sa priblížili od roku 1989 k Moskve, nie naopak. Práve Rusko vedomé si historických skúseností povedalo, že ústupkov bolo dosť. Invázia na Ukrajinu by mu nič nepriniesla. Bol by to nový Vietnam, Afganistan, Irak. Konflikt na ruských hraniciach a dodávky zbraní nášmu východnému susedovi by prospeli niekomu inému. Ekonomicky by konflikt východného medveďa vyčerpal.

Spomína sa odstrihnutie Ruska od medzinárodného finančného systému (SWIFT) založeného západnými bankami. Ako môžu USA s EÚ prikázať súkromným subjektom, aby neobchodovali s Ruskom?

Nehájme sa partnerstvom, lebo v prípade USA a ostatných krajín NATO je veľmi jednostranné. My by sme Spojeným štátom mohli tiež čokoľvek vyčítať a požadovať. Sme slabí a veľmoci to využívajú. Ak nezačneme robiť vlastnú politiku, hájiť pred veľmocami svoje záujmy, môžeme na to draho doplatiť. Základne sú cesta zlým smerom.

Štefan Harabin podáva trestné oznámenie na politikov a úradníkov, ktorí ignorovali pripomienky k Dohode
Štefan Harabin píše: "Dnes som podal elektronicky aj poštou trestné oznámenie na úradníkov Naďa, alt. aj na neho samotného preto, lebo neumožnili účasť vyše 22 000 občanov na správe veci verejných nepozvaním ich zástupcu (Hromadnej pripomienky) na... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.