Európsky súd rozhodol: Ako dopadli sťažnosti Harabina a Lipšica?
14 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Ani jeden nepochodil! Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin a súčasný špeciálny prokurátor SR Daniel Lipšic sa sťažovali, že sa nemohli zúčastniť na konaní pred Ústavným súdom. Obrátili sa preto so svojimi sťažnosťami priamo na Európsky súd.

Európsky súd pre ľudské práva nevyhovel sťažnostiam exšéfa Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Štefana Harabina a terajšieho špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Obaja sa sťažovali, že sa nemohli zúčastniť na konaní pred Ústavným súdom Slovenskej republiky.

Informoval o tom Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky. Európsky súd tak rozhodol v prospech Slovenska.

Neprijateľná Harabinova sťažnosť

"Sťažnosť Harabin proti Slovenskej republike ESĽP vyhlásil za neprijateľnú pre zneužitie práva na podanie sťažnosti," uviedol Bubla. 

Dôvodom bolo, že Harabin ESĽP po podaní sťažnosti neinformoval o zastavení konania, ktorého sa sťažnosť týkala. "Keďže informácie sa týkajú samotného jadra prípadu, takéto konanie bolo podľa ESĽP v rozpore s účelom práva na individuálnu sťažnosť," informovali z ministerstva.

Zmluva s USA je na spadnutie: Hádajte, kto bude mať posledné slovo!
Celé to už stojí a padá iba na prezidentke! Medzinárodná zmluva o vojenskej spolupráci s USA po schválení vládou smeruje do parlamentu. Definitívne slovo však bude mať prezidentka Zuzana Čaputová, píše denník Pravda. Skúpa na slovo Obranná zmluva... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Lipšic neutrpel ujmu

V Lipšicovom prípade ESĽP odmietol sťažnosť z dôvodu, že "sťažovateľ neutrpel podstatnú ujmu". Pred ESĽP tiež namietal, že sa nemohol zúčastniť na konaní pred Ústavného súdu Slovenskej republiky, hoci sa týkalo jeho občianskych práv a záväzkov.

Vláda argumentovala, že Lipšicova neúčasť na konaní pred Ústavného súdu Slovenskej republiky nemala žiadny negatívny dosah na právo hájiť jeho občianske práva a záväzky pred všeobecnými súdmi. 

"ESĽP argumenty vlády uznal, poukazujúc na to, že všeobecné súdy napokon na rozdiel od predchádzajúcich záverov stanovili, že sťažovateľ vôbec nezasiahol do osobnostných práv žalobkyne a že sťažovateľ nenamietal, že by utrpel inú ujmu než to, že musel v stave neistoty viesť spor ďalšie tri roky," podotkol Bubla.

J. Čurný: Zotrvávanie ministerky Milanovej na poste škodí vláde, kultúre i republike
Hosťom previdelnej relácie Aktuality.sk Na rovinu bol hudobný odborník a publicista Juraj Čurný, ktorý je aj jedným zo signatárov petície Otvorme kultúru. Témami boli prístup k sektoru kultúry a nekompetentnosť ministerky Natálie Milanovej. ... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.