J. Čurný: Zotrvávanie ministerky Milanovej na poste škodí vláde, kultúre i republike
14 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Hosťom previdelnej relácie Aktuality.sk Na rovinu bol hudobný odborník a publicista Juraj Čurný, ktorý je aj jedným zo signatárov petície Otvorme kultúru. Témami boli prístup k sektoru kultúry a nekompetentnosť ministerky Natálie Milanovej.  

Rôzne kultúrne podujatia mali byť otvorené už od pondelka. No nestalo sa tak. Čurný to pripisuje chaotickému a nekompetentnému riadeniu opatrení v oblasti kultúry. Najprv sa malo otvárať s 50 divákmi, potom sa prisľúbila nová vyhláška, deň pred otváraním podujatí, no tá nakoniec nevyšla a v pondelok bolo už všetko inak. Ako mnohí iní aj Čurný kritizuje systém prijímania covid opatrení ako zlý a znervozňujúci tých, čo na zatvorenie kultúry (a športu) doplácajú.

Ale ba, Igorko...O opičkách v minulosti a dnes hovorí opozičný poslanec
V uplynulých dňoch okrem členov hnutia OĽaNO snáď takmer každého zaujala korešpondencia ministerky kultúry Natálii Milanovej, ktorá unikla na verejnosť. Matúš Šutaj Eštok ocenil úprimnosť, ktorú Natália Milanová preukázala v korešpondencii. "Aspoň... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Kultúra nevie skákať podľa chaotických rozhodnutí štátu

Problém s kultúrou je podľa neho aj ten, že podujatia sa nedajú otvoriť zo dňa na deň ako obchod. Kultúrne podujatia treba pripraviť a v prípade divadiel aj zosúladiť hercov tak, aby mohli účinkovať. Musia sa ponúknuť a predať vstupenky. Kultúra teda nabieha postupne, najprv kiná, potom divadlá a zložité podujatia. Niektoré podujatia sa nebudú môcť uskutočniť vôbec alebo sa ich neoplatí organizovať.  

Problémom je, že absolútna väčšina podujatí spadne do kategórie kapacity hľadiska 25 % (napr. koncerty a iné spevné podujatia). Ani vysoko rizikové podujatia, t. j. tie s občerstvením, nebudú realizované, keďže zapadajú do veľmi nízkej kapacity počtu účastníkov. Najproblémovejšie bude nabiehanie pop-rockových koncertov.

Ku kultúre treba pristupovať rovnako ako k iným oblastiam

Vláda sa vyhovára na to, že spravila kultúrnej obci na jej naliehanie ústupky. Čurný však hovorí, že vláda nemá čo hovoriť o ustupovaní, ale má sama pristupovať ku kultúre ako k iným oblastiam spoločnosti. Napr. výrobný sektor nebol obmedzený na ani jeden deň. Uvedomuje si dôvody, prečo sa výrobný sektor neobmedzil, no hovorí, že aj kultúra je významnou súčasťou života spoločnosti. Má významnú regeneračnú funkciu, ktorú ľudia po práci potrebujú.

Uvoľnia sa podmienky pre hromadné podujatia, konať by sa mali iba v režime OP
Podmienky pre hromadné podujatia sa uvoľnia, konať by sa mali v režime OP (očkovaní - po prekonaní ochorenia COVID-19). Pre nízkorizikové podujatia odporúča vláda maximálne 100 osôb alebo naplnenie 50 percent kapacity. Pre stredne rizikové... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Ivan Mihale

Podľa neho kultúra ani šport nie sú časťami spoločnosti, ktoré by masovo prispievali k šíreniu covidu. Okrem toho v okolitých krajinách tieto sektory s istými obmedzeniami fungujú. Čurný jednoznačne tvrdí, že nie sú dôvody na obmedzovanie hromadných kultúrnych podujatí. Zatvorenie kultúry a športu škodí ekonomike a spoločnosti (duševno-fyzickému vyžitiu ľudí najmä v tomto stresujúcom období). Bez kultúry a športu sa môže zvýšiť chorobnosť v iných diagnózach. Podľa Čurného by očkovaní, prekonaní alebo testovaní mali možnosť navštevovať podujatia, keď môžu za týchto podmienok chodiť do práce.

Ministerka nemá autoritu a manažérske schopnosti

Ako kritik ministerky Milanovej by Čurný na mieste ministra kultúry privítal človeka, ktorý bude mať rešpekt v kultúrnej obci a u svojich kolegov vo vláde. Súčasná ministerka kultúry nespravila nič také, za čo by si vybudovala autoritu voči kultúrnemu sektoru. Aj ku kompenzačným opatreniam ju bolo treba dotlačiť. Nemá politický výtlak, nevie bojovať za svoj sektor. Komunikuje zle, odmieta riešenia, hoci si ich nakoniec osvojí. Podľa neho nemá manežérske schopnosti. Dlhodobé zotrvávanie ministerky na tomto poste škodí vláde, kultúre  i republike.

Muzikant Greksa: Nútiť neočkovaných dať sa očkovať je bohapusté svinstvo! (FOTO)
Obyčajné bohapusté svinstvo! Takto okomentoval status bratislavského župana Juraja Drobu na sociálnej sieti známy muzikant Marián Greksa. Droba sa totiž chváli, koľko výhod pre zaočkovaných vybojoval. Takzvaný voľnejší režim pre... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Diana Zaťková