Krajiny sa odvracajú od stratégie Únie... a strach zo „žltých viest“ (Christoph von Marschall)
14 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Komentár Christopha von Marschalla (Der Tagesspiegel)

Dvadsiatka krajín EÚ sa odvracia od klimatickej politiky Únie a drasticky znižuje dane z energií.

Elektrina, kúrenie, mobilita patria medzi každodenné potreby, preto musia zostať cenovo dostupné. V opačnom prípade hrozí sociálna vzbura.

Nemusí to však viesť ku krvavým povstaniam, aké sú teraz v Kazachstane, alebo sa v minulosti odohrali v Iráne, Líbyi a Tunisku. Aj v Európe sa vlády obávajú dôsledkov cenovej explózie. Mnohé krajiny EÚ neskrývajú strach z protestov „žltých viest“ proti vysokým cenám energií, ako napríklad vo Francúzsku.

Obyvatelia v eurozóne musia platiť za energiu o 26 percent viac ako pred rokom, čo je zámerný dôsledok programu „Fit for 55". Ten EÚ prijala v rámci boja proti klimatickým zmenám. Energia má byť drasticky drahšia, aby sa vytvorili stimuly na zníženie emisií CO 2.

Plány Bruselu v oblasti jadra a plynu vyvolávajú pobúrenie. Podkopali vlastné ciele v oblasti klímy!
Európska komisia chce v budúcnosti nepriamo podporovať moderné jadrové a plynové elektrárne. Environmentálne združenia a odporcovia jadrovej energie sú zdesení, informuje gmx.net. Komisia EÚ pod vedením Ursuly von der Leyenovej vyvolala zdesenie... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Krajiny sa odvracajú od stratégie Únie

V súčasnosti sa však čoraz viac členských štátov odvracia od prijatej stratégie Únie. Tým, čo sledujú poľské médiá, určite neunikla reklama vlády na jej „ochranný štít proti inflácii". Zdôrazňuje sa v nej, že nárast cien je celosvetovým problémom, ale ako hlavnú príčinu uvádza politiku EÚ v oblasti zelenej energie.

S cieľom „ochrániť poľské rodiny" vláda teraz znižuje DPH na energie z 23 na 8 percent. Rodiny s nízkymi príjmami dostávajú dotáciu na energie.

Obavy z protestov „žltých viest“

Podobné opatrenia prijalo 20 z 27 krajín Únie, keďže ceny elektriny a plynu na energetických burzách sa na jeseň v porovnaní s predchádzajúcim rokom viac ako zdvojnásobili. Obávajú sa protestov „žltých viest", ako boli tie vo Francúzsku v roku 2018, keď prezident Emmanuel Macron zvýšil dane z fosílnych palív, aby financoval svoju energetickú transformáciu.

Spor o využívaní jadra v EÚ vrcholí. Rozštiepil Európu (VIDEO)
A je tu prvý spor v EÚ v roku 2022: Návrh Európskej komisie dočasne klasifikovať investície do nových plynových a jadrových elektrární ako „zelené" spustil vlnu kritiky zo strany niektorých krajín, informuje de.euronews.com. Jadro a plyn nie sú... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Španielsko znížilo daň z elektriny z 5,1 na 0,5 percenta a Taliansko DPH na plyn o 5 percentuálnych bodov. Macron nariadil, aby sa cena plynu pre spotrebiteľov nezvyšovala až do apríla - mesiaca prezidentských volieb - a cena elektriny maximálne o 4 percentá. Dodávatelia energií dostanú kompenzáciu zo štátnej pokladnice.

Naproti tomu nemecká vláda sa v tomto smere nevie rozhýbať, hoci hnev mnohých občanov je nepochybný. Cena benzínu totiž vzrástla z 1,24 eura za liter v novembri 2020 na viac ako 1,70 eura. Na rozdiel od väčšiny partnerov EÚ nemecká vládna koalícia výrazne neznižuje dane za energie. Ministri sa zjavne neodvážia zaujať útočné stanovisko k politike zelenej energie Únie.

Kompenzácia zvýšenia ceny znižuje motiváciu

Toto presviedčanie je však potrebné na to, aby občania podporili politiku v oblasti klímy. To, čo robia Poľsko, Francúzsko, Španielsko a ďalší síce krátkodobo zmierňuje hnev ľudu, nie je to ale udržateľné. Ak vybalansujete politicky želané zvýšenie cien, zbavíte sa aj motivácie šetriť energiou. A dane z energie sa aj tak nedajú znížiť pod nulu, dodáva na záver Christoph von Marschall pre Der Tagesspiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Kartelový úrad vyšetruje príliš úzke prepojenie Amazonu s Apple... podozrenie z nekalej súťaže
Amazon čelí podozreniu, že uprednostňuje značkových výrobcov. Kartelový úrad má teraz prešetriť, či aj iné online platformy „môžu“ predávať Apple produkty, píše nemecký Der Spiegel. Podozrivo úzke väzby V Taliansku už technologické giganty Apple... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.