Kartelový úrad vyšetruje príliš úzke prepojenie Amazonu s Apple... podozrenie z nekalej súťaže
03 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Amazon čelí podozreniu, že uprednostňuje značkových výrobcov. Kartelový úrad má teraz prešetriť, či aj iné online platformy „môžu“ predávať Apple produkty, píše nemecký Der Spiegel.

Podozrivo úzke väzby

V Taliansku už technologické giganty Apple a Amazon musia zaplatiť pokuty vo výške viac ako 200 miliónov eur za príliš úzke väzby.  Nemecký Kartelový úrad vyšetruje aj možné dohody porušujúce hospodársku súťaž medzi internetovým predajcom a výrobcom technológií.

„Momentálne okrem iného prešetrujeme, či existuje úzka spolupráca medzi spoločnosťou Amazon a značkovými výrobcami, ako je napríklad Apple, ktorá by znevýhodňovala predajcov tretích strán," – povedal pre noviny Rheinische Post šéf Kartelového úradu Andreas Mundt. Vyšetrovanie začalo už v roku 2020.

Podľa jeho slov ide o otvorenie trhu, aby aj iné spoločnosti než Apple mohli samy predávať produkty výrobcu mobilov prostredníctvom trhového priestoru Amazonu.

Merkelová, Orbán, sopka, vírus: TOTO boli najpopulárnejšie príspevky, ktoré ovládli sociálne siete v roku 2021 (VIDEÁ)
Prehľad príspevkov, ktoré boli najpopulárnejšie na rôznych sociálnych sieťach, priniesol de.euronews.com. Toto boli hity na Facebooku: Európa, pandemické protesty a 3D mačka Vyhlásenie maďarského premiéra Viktora Orbána krátko pred začiatkom... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Podozrenie padá aj na Beats

V prípade talianskeho rozhodnutia išlo o predaj produktov spoločnosti Apple, ako aj výrobcu audio technológie Beats, ktorý patrí Apple. Podľa úradu sa obe americké spoločnosti dohodli, že v Taliansku budú môcť predávať produkty Apple a Beats len Amazon a niekoľko vybraných obchodníkov.

Andreas Mundt neskrýva svoj „bojový“ postoj voči štyrom online koncernom Google, Amazon, Apple a materskej spoločnosti Facebooku Meta. Len v roku 2021 bolo proti nim otvorených sedem nových konaní.

Výrazný profit

„Už z hodnoty akcií týchto spoločností vidíme, s akou ekonomickou silou máme do činenia," - povedal šéf Kartelového úradu. „Vieme, že každá z veľkých platforiem veľmi silno profituje z efektov internetovej siete.“

Mundt tiež skonštatoval, menej spoločností ako v minulosti je ochotných odkryť tajné dohody vo svojom odvetví, dodáva Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

2022: Quo vadis Európa? (VIDEO)
Rok 2021 bol poznačený pandémiou, lockdownami, krízami, strachom a protestmi, bilancuje de.euronews.com. Čo bude rozhodovať o vývoji v roku 2022? Európa chce mať vo svete väčšiu váhu, ale vnútorne bojuje s vnútornými konfliktmi a migračnou... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.