Detské obete nefunkčnej spoločnosti a zlyhávania inštitúcií (Silvia Ruppeldtová)
12 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Názor Silvie Ruppeldtovej (Pravda)

A čo deti, majú sa kde hrať? - táto otázka, citát zo známej piesne skupiny Katapult, sa očividne mnohým dostala na jazyk aj v súvislosti s aférou brutálneho ponižovania 11-ročného dievčaťa z Miloslavova zo strany len o niečo starších vrstovníkov, píše Silvia Ruppeldtová v svojom komentári pod názvom A čo deti?, uverejnenom v denníku Pravda.

Lynč sa nekonal

Incident, ktorý výrastkovia zavesili i na sociálne siete, aby sa zábery vzápätí rozhodli stiahnuť, sa odohral v rozpadávajúcom sa objekte niekdajšieho JRD.

Na rozdiel od iných podobných prípadov mladistvého grázlovstva, v ktorom, zrejme nie mimochodom, zohrávajú významnú úlohu dievčatá, poznamenáva Silvia Ruppeldtová, sa v tomto prípade rozhodli rozhorčení obyvatelia obce protestovať pred domom rodičov hlavnej agresorky. Lynč sa nekonal, no vzhľadom na situáciu, že sa u nás zo strany nahnevaných občanov čoraz častejšie stretávame s prejavmi túžby „brať spravodlivosť do vlastných rúk“, by to možno už ani nikoho veľmi neprekvapilo.

Máme už to najhoršie za sebou? (Silvia Porubänová)
Názor Silvie Porubänovej (Pravda) Uznávaná sociologička Silvia Porubänová, riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva, verí, že Slovensko má to najhoršie už za sebou. Debaty o predčasných voľbách vníma ako politickú hru.... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

... že deti sú zlom nedotknuté, už neplatí

Dajme na chvíľku nabok prvotné zdesenie, píše ďalej Silvia Ruppeldtová a upresňuje,  v psychológii už dávno neplatí, že deti sú zlom nedotknuté, vieme, že aj mladšie ako dospievajúce deti dokážu i vraždiť.

Skúsme sa na prípad z Miloslavova pozrieť „z výšky“. Na jednej strane máme niečo ako detský gang, ktorý podľa miestnych vraj už opakovane terorizuje okolie s tým, že zakročiť sa (opäť podľa miestnych) nedalo, pretože vraj (údajne podľa polície) zatiaľ nikoho nezabili. Na druhej strane, dodáva Silvia Ruppeldtová, máme rodinu dievčaťa a obyvateľov, ktorí sa boja, že spravodlivosti opäť nebude učinené zadosť.

Smiech cez slzy, alebo: Bude ešte horšie? (Igor Daniš)
Komentár Igora Daniša (Pravda) Bol rok 2021 len tichom pred búrkou? Igor Matovič opäť raz „nesklamal“. Po precitnutí zo zlého sna mnohí volali po okamžitom reparáte formou referenda či predčasných volieb. Napriek množstvu zozbieraných hlasov však... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Stále tabu

Šikanovanie je navyše, obdobne ako sexuálne násilie, stále pomerné tabu. A Miloslavovčania, ktorí sú v narastajúcej obci stále pomerne nezakorenení, navyše argumentujú i tým, že sa deti „nemajú kde hrať“ a Covid to všetko ešte zhoršuje.

Nefunkčná spoločnosť  a zlyhávanie inštitúcií

Akokoľvek príčina jasne nespočíva v samotnej pandémii, je zrejmé, že čriepky výpovedí a reakcie na skutok vypovedajú o sociologických javoch vyplývajúcich z nasmerovania nefunkčnej spoločnosti a zlyhávajúcich inštitúcií dávno pred Covidom, konštatuje na záver Silvia Ruppeldtová.

(Medzititulky red. HD.)

Budú deti obeťou riskantného rozhodnutia vlády? (Igor Daniš)
Názor Igora Daniša (Pravda) Deti sa po zimných prázdninách vracajú od 10. januára do školských lavíc. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a jeho stranícky šéf Richard Sulík si presadili svoje. Môže sa im to vypomstiť, pretože v tomto... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.