Slovenské zdravotníctvo sa z ministerskej úrovne rozhodlo pochovať pacienta už zaživa
11 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Kozmická loď Enterprise? Alebo čo čaká pacientov v treťom tisícročí?" Pýta sa MUDr. Slavomír Šuch.

MUDr. Slavomír Šuch je lekár internej JIS a urgentného príjmu v nemocniciach Čadca a Trstená a na oddelení urgentného príjmu v Martine. Myslí si, že po stratifikácii nemocníc a strate regionálnej dostupnosti špecializovanej starostlivosti sa ocitnú všeobecní lekári bez kompetencií, o ktoré ich reforma pripravuje. A ich pacienti začnú bezradne blúdiť v priestore a čase...

Dr. Šuch je presvedčený, že po stratifikácii nemocníc je posledná úprava zdravotníckeho zákona posledný klinec do truhly systému zdravotníctva, kde mal pacient garantovanú zakladnú dostupnosť liekov a lekára prvého kontaktu.

Tvrdí, že všeobecný lekár ako gatekeeper ku špecializovanej starostlivosti uz skončil, pacienti vymenné lístky už nepotrebujú, lieky im "obvoďák" nepredpíše, laboratórne odbery len pri preventívnej prehliadke a predoperačné vyšetrenie neurobí tiež.

Sieť všeobecných lekárov stráca komplexný prehľad o pacientovi

"V tejto chvíli špecializovaná ambulantná sféra je odstrihnutá od lekárov prvého kontaktu a nepotrebuje ich k ničomu. To isté platí aj pre pacientov, ktorí praktického lekára využijú len na vypísnie PN a pri preventívnej prehliadke. Sieť všeobecných lekárov sa vybrala vlastným smerom, stráca komplexný prehľad o pacientovi, nepotrebuje ho. Lekárom prvého kontaktu budú urgentné príjmy nemocníc a ambulancie pohotovosti, preťažovať sa bude aj RZP," vysvetľuje na sociálnej sieti.

A sumarizuje v siedmych bodoch:

- výmenný lístok na vyšetrenie k špecialistovi ani do nemocnice netreba, môžete ísť priamo

- lieky vam praktický lekár už nepredpíše

- predoperačné vyšetrenie, ani laboratorne odbery k nim vám neurobí

- návštevy v domácnosti sa už väčšinou nerobia

- aj na súrne vyšetrenie sa musíte väčšinou objednať vopred

- ak máte horúčku, vyšetria vás len cez telefón.

- po prepustení z nemocnice je za predpis liekov na 30 dni zodpovedna nemocnica, potom špecialista.

Minister sociálnych vecí berie úmrtnosť dôchodcov pozitívne - aspoň budú peniaze
Dôchodcovia pomreli na pandémiu, bude na rodičovský bonus, upozorňuje Rado Baťo, ktorý kriticky hodnotí ministra práce sociálnych vecí a rodiny, Milana Krajniaka (Sme rodina) Milan Krajniak má podľa Baťa v pláne podľa vzoru Igora Matoviča veľkú... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Vrazený klin - cieľ, alebo nežiadúci účinok

Mudr. Šuch zdôrazňuje, že ide klin, ktorý vrazili medzi pacienta a všeobecného lekára a zvyšok zdravotného systému a pýta sa, či ide o cieľ reformy zdravotného systému, alebo je to iba nežiadúci účinok?

"Po stratifikácii nemocníc a strate regionálnej dostupnosti špecializovanej starostlivosti sa ocitnú všeobecní lekári bez kompetencií, o ktoré ich reforma pripravuje, a ich pacienti začnú bezradne blúdiť v priestore a čase...," komentuje svoj názor na kroky kompetentných lekár z praxe, Dr. Slavomír Šuch.

Robert Bestro: Ďalší prípad neznášanlivosti voči Slovanom
Prípad Novaka Djokoviča je podľa mladého sociálneho demokrata Roberta Bestra o tom, že Novak Djokovič je z juhovýchodu a je Srb, Slovan. "Djokovič je bohužiaľ ďalším prípadom neznášanlivosti voči Slovanom, tvrdí Rober Bestro a myslí si, že ak by... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Facebook@Slavomir Such
Facebook@Slavomir Such
Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.