Prezidentka zas vydumala, ako Dohodu medzi USA a SR neposunúť na Ústavný súd SR
11 | 01 | 2022 I TA SR/Ivan Brožík
Kancelária prezidenta SR:Prezidentka môže podať návrh na ÚS SR až po dojednaní medzinárodnej zmluvy


Prezidentka môže podať návrh na Ústavný súd (ÚS) SR až po dojednaní medzinárodnej zmluvy, vyplýva to z Ústavy SR. Informovala o tom TA SR

Dalo sa čakať

V reakcii na skupinu bývalých politikov a právnikov, ktorí vyzvali prezidentku, aby dala posúdiť zmluvu s USA, to pre TASR uviedol hovorca prezidentky SR Martin Strižinec. Doplnil, že Kancelária prezidenta (KP) SR list, ktorý hlave štáte adresovali, eviduje.
"Daná zmluva v tejto chvíli podlieha schvaľovaniu vládou, po ktorom nasleduje jej podpis členom vlády na základe poverenia prezidentkou, a podpis protistrany. Až od tohto momentu je text zmluvy považovaný za dojednaný," povedal Strižinec. Dovtedy ústava nedáva prezidentke možnosť sa vo veci medzinárodnej zmluvy obrátiť na Ústavný súd.

Eviduje, posudzuje, vníma, zaoberá sa

Podľa slov Strižinca sa prezidentka však dôkladne zaoberá každou vznesenou pochybnosťou o ústavnosti akejkoľvek právnej normy a medzinárodnej zmluvy.
Skupina bývalých politikov a právnikov v pondelok (10. 1.) zaslala verejnú výzvu prezidentke Čaputovej. Požadujú, aby využila svoju právomoc a predložila Ústavnému súdu SR návrh na posúdenie, či je medzinárodná zmluva o obrannej spolupráci medzi SR s USA v súlade s Ústavou SR. Pripomenula súvislosti TA SR.

Minister sociálnych vecí berie úmrtnosť dôchodcov pozitívne - aspoň budú peniaze
Dôchodcovia pomreli na pandémiu, bude na rodičovský bonus, upozorňuje Rado Baťo, ktorý kriticky hodnotí ministra práce sociálnych vecí a rodiny, Milana Krajniaka (Sme rodina) Milan Krajniak má podľa Baťa v pláne podľa vzoru Igora Matoviča veľkú... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

________________________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.