Lieky od kardiológa či diabetológa vám všeobecný lekár už nepredpíše
12 | 01 | 2022 I Eka Balaskova / TASR

Napriek tomu, že ako odborníci, tak ani pacienti o pripravovaných zmenách neboli informovaní a tak sa na ne nemohli pripraviť, Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) vyzýva Ministerstvo zdravotníctva, aby prehodnotilo uvedenie novely do praxe. O možnosti hľadania kompromisov píše Nový čas.

Pripomienkové konanie je nutné

"Sme presvedčení, že prijatie takto zásadnej zmeny by za žiadnych okolností nemalo prebiehať bez riadneho pripomienkového konania dotknutých odborných organizácií zastupujúcich pacientov a lekárov," konštatuje prezidentka ZAP Jaroslava Orosová. ZAP podľa nej chápe, že MZ chce všeobecných lekárov odbremeniť, no nesprávne nastavenie zodpovednosti za predpísanú liečbu je nevyhnutné upraviť. Ani pridávať povinnosti špecialistom bez vytvorenia podmienok a predchádzajúcej diskusie nie je dobrý krok.

Črtá sa viacero problémov

"Máme totiž opodstatnené obavy z počiatočnej ťažkej implementácie zmeny preskripcie, ktorá môže byť príčinou zhoršenia dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Pre niektorých môže táto zmena znamenať zbytočnú logistickú záťaž v zmysle nutnosti návštevy viacerých lekárov špecialistov len na účel predpisu chronickej liečby," priblížila Orosová. Je to prípad väčšiny seniorov, ako aj chronicky chorých. Podľa nej dôjde k výraznejšiemu preťaženiu poddimenzovanej špecializovanej ambulantnej starostlivosti. Už dnes sú totiž okresy, kde niektorí špecialisti chýbajú, prípadne je jeden na celý okres.

Som "cigánka" a chcem žiť, ako vy
Prišla k nám do kancelárie mladá žena. Jej hlas mi bol povedomý, no v prvom momente som ju nevedela zaradiť. O čosi neskôr mi došlo - chodila som k nim jej starého otca učiť Braillovo písmo. Ďalej vás neodveziem, budete si musieť poradiť, oznámil... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Čo teda navrhuje ZAP

Podľa zväzu by minimálne do 30. júna malo platiť implementačné obdobie. Počas neho bude môcť liek predpísať aj všeobecný lekár. Aby bola dostupnosť špeciálnej zdravotnej starostlivosti zachovaná, ZAP žiada zabezpečiť finančnú kompenzáciu. Tá by na ambulancii zabezpečila pracovnú silu, ktorá by zabezpečila práve predpisovanie liekov. 

Podľa Nového času má výhrady aj voči prístupu k službe e-zdravie. V rámci nej by mal mať špecialista prístup k pacientovej kompletnej dokumentácii. Podľa ZAP by všeobecní lekári mali mať možnosť predpisovať lieky polymorbídnych pacientov. 

Lekárnici pacientov upokojuju

Prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ pre TASR v reakcii na novú legislatívu pripomenul, že všetky odporúčania od špecialistov na lieky, vystavené v minulom roku platia aj po zmene zákona. "Chceme ubezpečiť predpisujúcich lekárov, že všetky odporúčania vystavené lekármi špecialistami v roku 2021 sú naďalej platné podľa legislatívy účinnej do 1. januára 2022 a zároveň, že počas mimoriadnej situácie súvisiacej s pandémiou COVID–19 sa na preskripčné a indikačné obmedzenia neprihliada," uviedol Sukeľ v stanovisku.

MZ nekomunikoval ani s lekárnikmi

"Systém odporúčaní špecialistov je v SR zaužívaný takmer 30 rokov a zrušiť ho takpovediac zo dňa na deň, počas vianočného obdobia a, navyše, v čase pandémie, považujeme za nezodpovedné," spresnil Sukeľ Ani.so SLeK tieto zmeny nikto nekomunikoval. "Podotýkame, že predmetný pozmeňovací návrh nebol ani predmetom rokovania výboru pre zdravotníctvo," doplnil pre TASR.

Mávať slovenskou vlajkou nesmiete, ale rozbíjať autá už by ste mohli (+video)
Vyjadrenia Smeru pred budovou na Súmračnej sa venovali decembrovému zadržaniu straníckeho lídra, R. Fica "nezákonným" aktivitám, ktoré k tomu viedli. Rekord v obvineniach R. Fico na úvod TB pripomenul, že v rámci EÚ je asi rekord, že on, ako... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.