Pellegrini avizuje ďalšie referendum
10 | 01 | 2022 I Eka Balašková

V centrále strany Hlas - sociálna demokracia na Lazaretskej sa dnes konala TB, na ktorej sa predseda Peter Pellegrini vyjadril k aktuálnej situácii na Slovensku.

Hodnotenie minulého roku

"Minulý rok bol rokom zlyhania," skonštatoval P. Pellegrini na úvod, hneď po novoročnom prianí: "Zlyhania vlády, zlyhania všetkého, čo na Slovensku malo ešte ako-tak fungovať." Nerozumie, koho vládou je vláda E. Hegera, keď si pohnevala všetky možné skupiny obyvateľstva.

Vyjadrenie k zrušeniu obvinenia a trestného stíhania predsedu Smeru

"Ak je pravda, že dnes to obvinenie, ako aj trestné stíhanie bolo zrušené, len to potvrdzuje, že zjavne šlo len o snahu vládnej moci zastrašiť predstaviteľa opozície tým, že ho teatrálne a pred kamerami predvedú na policajnú stanicu." Ak by totiž takéto dôvody boli, nemohli byť podľa tvrdenia predsedu Hlasu zrušené a všetko zastavené. Vyzval preto vládnu moc, aby zachovala aspoň aké-také úlomky právneho štátu."

V Česku vyšla "Deklarace lékařů k povinnému očkování". Slovenskí lekári sladko spia?
Na tlačovej konferencií k tomuto dokumentu vystúpilo niekoľko zástupcov profesií, ktorých by sa prípadné povinné očkovanie mohlo týkať. Aké sú ich argumenty proti povinnému očkovaniu? Masívna podpora Deklaraci lékařů k nátlaku na očkování... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Nezobudili sme sa do najšťastnejšieho roku

A P. Pellegrini vyratúva negatíva, v ktorých sme do roku 2022 vstúpili. Od zvýšenia rodinných prídavkov o 0,38 eura; cez platy štátnych zamestnancov (policajtov, zamestnancov školstva...), ktoré reálne vzrastú len o 1,5 percenta až po zvyšovanie dôchodkov. No a nemohol obísť ani o zdražovanie doslova všetkého, ktoré začína na úrovni siedmich percent. "Vláda urobila len kozmetické úpravy a týchto ľudí ponechala, aby v roku 2022 reálne chudobneli." Zhrnul situáciu predseda Hlasu s tým, že neakceptovala žiadne kompenzačné opatrenia.

S touto vládou nemáme nádej na lepší život na Slovensku

"Aj preto sa celá opozicia dokázala zomknúť na myšlienke referenda a poskytnúť ľuďom možnosť vyhlásiť predčasné parlamentné voľby, v ktorých by ľudia mohli zvoliť novú vládu." Hlas-SD chce do posledného momentu vytvárať tlak na to, aby sa slovenská Ústava naozaj zmenila tak, aby moc do rúk dostali ľudia. P. Pellegrini tiež pripomenul kroky, ktoré jeho strana urobila v parlamente, aby sme sa priblížili k možnosti referenda.

Päťdňový termín

P. Pellegrini pripomenul predsedovi parlamentu, že: "dnes začína plynúť posledných päť dní, kedy je možné na februárovú schôdzu parlamentu predložiť návrh na zmenu Ústavy SR, ktorá by umožnila konať referendum o predčasných voľbách a zároveň by umožnila poslancom skrátenie volebného obdobia."  Tiež mu pripomenul zvolanie okrúhleho stola na túto tému. Hlas je pripravený sa takéhoto rokovania zúčastniť.  

Europoslanec Radačovský sa hnevá, že osem kolegov verejne odsúdilo cestu šéfa GP do Ruska
Osem europoslancov zo štrnástich odsudzuje zámer generálneho prokurátora M. Žilinku cestovať na 300. výročie ruskej prokuratúry. Takáto návšteva je podľa nich znevážením rozhodnutia EP, ktorý Alexejovi Navaľnému udelil Sacharovovu cenu. Zamýšľa sa... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Ak sa okrúhly stôl neuskutoční...

Igor Matovič však cez víkend vyhlásil, že sa takéhoto okrúhleho stola nezúčastní, hoci kým bol v opozícii, referendum preferoval, preto zrejme nič také nebude. P. Pellegrini preto vyzval predsedu parlamentu, aby v takom prípade splnil ďalšiu časť svojho sľubu, že ak koalícia so žiadnym návrhom nepríde, predloží parlamentu Sme rodina vlastný návrh novely Ústavy. Ak sa toto nepodarí, Hlas je pripravený odštartovať novú petičnú akciu.

Nové referendum by malo mať viac otázok

Okrem iného aj o zastropovaní veku odchodu do dôchodku, no P. Pellegrini pripustil aj súhlas s otázkou ohľadne zmluvy s USA. "Takisto sa budeme pýtať aj na uzákonenie minimálnej mzdy, teda jej výpočtu tak, aby ju nemohla žiadna ďalšia vláda meniť a ľudí držať v pasci nízkeho príjmu, z ktorej sa bez rastu minimálnej mzdy ťažké dostanú." No a tiež by sa mala otvoriť otázka povinného očkovania u určitých profesných skupín. Na tejto otázke zrejme budú v Hlase trvať, nakoľko vojaci v Trenčíne už pred Vianocami dostali nariadenie, aby do 21. januára 2022 povinne absolvovali očkovanie proti covidu.

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD