Obranná dohoda s USA rozpútala vojnu! Jeden chce referendum, druhý vsadil svoju funkciu
10 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Nemáme na našej politickej scéne už dosť turbulencií? Najnovšie nielen politikov, ale aj Slovákov opäť rozdelila Dohoda o obrannej spolupráci medzi Slovenskou republikou a USA. Dá sa povedať, že vyvolala malú vojnu. Opozícia zmluvu kritizuje, koalícia naopak nevidí na dohode nič zlé, píše portál 1pluska.sk.

Výhrady k dohode má aj generálny prokurátor

Spomínaná dohoda medzi SR a USA zdvihla zo stoličky ako prvého generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Generálna prokuratúra (GP) SR si totiž uplatnila v medzirezortnom pripomienkovom konaní 35 zásadných pripomienok k návrhu dohody, pre ktoré návrh odmieta ako celok.

„Budeme sa nimi zaoberať, rovnako ako pripomienkami od ďalších pripomienkujúcich subjektov," konštatovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

V čele opozície - znovuzrodený Fico

O čosi drsnejší bol vo svojej reakcii predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Podľa neho premiér Eduard Heger „klame celé Slovensko“. Zároveň tvrdí, že táto dohoda o spolupráci je nevýhodná a narušuje zvrchovanosť a suverenitu Slovenskej republiky. 

Smer-SD sa chystá iniciovať mimoriadnu schôdzu NR SR o vypísaní referenda, ktoré by sa týkalo prítomnosti americkej armády na území SR. „Skupina 30 poslancov požiada o zvolanie mimoriadnej schôdze, rovnako sformuluje uznesenie parlamentu o zvolaní referenda," vyhlásil Fico.

Minister obrany zverejnil verejnú výzvu: Máte na pravdu gule?
Kto z vás nájde odvahu na chlapský postoj! Pýta sa minister obrany Jaroslav Naď vo svojej výzve na sociálnej sieti. Politik, ktorý ľudí nazval opicami a dezolátmi verejne vyzýva každého, kto s ním nesúhlasí k ráznemu kroku. "To, že v SR existuje... Čítať ďalej
09 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Pellegriniho obrat

So zmluvou nesúhlasí ani expremiér Peter Pellegrini. „Vzhľadom k vážnym pochybnostiam, či predmetná zmluva nenarušuje suverenitu Slovenskej republiky i vzhľadom na zásadné právne výhrady Generálnej prokuratúry, Hlas-SD nemôže predložený návrh podporiť," povedal líder Hlasu.

Vo včerajšej relácii Na telo sa dokonca vyjadril, že by podporil R. Fica v pri prípadnom referende. A zároveň by chcel doplniť pár referendových otázok.

Minister obrany sa chce vzdať funkcie

Najďalej však zašiel minister obrany Jaroslav Naď, keď na sociálnej sieti zverejnil výzvu: "Ponúkame týmto verejne Ficovi, Kotlebovi, Uhríkovi, Mazúrekovi, Chmelárovi, Čarnogurskému a Žilinkovi verejnú výzvu. Ak na základe Dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA vznikne v SR čo i len jedna americká základňa, bude tu čo i len jedna zbraň hromadného ničenia dovezená Američanmi, odovzdáme čo i len jedno vojenské letisko Američanom, tak ja okamžite odstúpim z funkcie a verejne sa ospravedlním slovenskému národu, že som ho oklamal a už nikdy sa nebudem uchádzať o žiadnu verejnú funkciu a ani len nečuchnem o politiku," sľubuje Naď.

Publicista a historik: Vyzývam ministra obrany na vecnú debatu o DCA. Trúfnete si, pán minister?
Tak to sme všetci naozaj zvedaví! Dnes ráno minister obrany Jaroslav Naď zavesil na svoju FB stránku výzvu, v ktorej nazval všetkých kritikov vojenskej zmluvy s USA klamármi a adresoval im verejnú výzvu. Ako zareaguje na odpoveď? "Minister obrany... Čítať ďalej
09 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Zároveň však požaduje zadosťučinenie. "Ak sa ale tak nestane do konca tohto volebného obdobia, kým bude táto vláda pri moci, tak všetci títo klamári sa ospravedlnia slovenskému národu, že ich klamali a strašili a vzdajú sa svojich funkcií a už nikdy nebudú kandidovať do žiadnej verejnej funkcie a ani len nečuchnú o politiku.."

Táto výzva, samozrejme, nenechala nikoho z menovaných chladným. A tak ste spolu s našim denníkom mohli včera v priamom prenose sledovať vojnu vyvolanú samým ministrom obrany.

Liberáli uisťujú, že sa nič nedeje

Minister zahraničia Ivan Korčok zas v tejto súvislosti podotkol, že „s bezpečnosťou sa opäť raz politikárči“. Poslanec Juraj Šeliga uviedol, že dohoda o spolupráci medzi SR a USA by prispela k väčšej bezpečnosti krajiny. Dodal, že Slovensko si tiež musí vybrať, či chce USA ako spojenca, alebo chce zostať niekde v medzipriestore.

„Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi SR a USA nevytvára žiadne trvalé základne na Slovensku,“ ubezpečila veľvyslankyňa USA na Slovensku Bridget Brink.

Generál vo výslužbe Pavel Macko zdôraznil, že spomínaná dohoda je veľmi podobná dohode NATO SOFA, ktorá hovorí o statuse ozbrojených síl. Platí už 17 rokov a Slovensko ňou nestratilo svoju suverenitu.

Ozval sa ďalší s guľami: Škoda, že minister obrany ničím iným nerozmýšľa!
Váš čas sa kráti, chlapci, spravodlivosti neuniknete! Presne toto si myslí opozičný poslanec o ministrovi obrany Naďovi a financmajstrovi Matovičovi. Vo svojom statuse na facebooku sa takto Ľuboš Blaha rozhodol reagovať na výzvu ministra... Čítať ďalej
09 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.