Ako je to možné?! Platy im klesnú, no zarobia viac!
10 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Platy politikov a ústavných činiteľov sú v rámci politického boja obľúbenou témou. V ČR sa platy ústavných činiteľov zmrazujú, aby mohli "pridať" zdravotníkom a iným profesiám, bojujúcim v prvej línii s covidom. Ako je to na Slovensku, píše Pluska.

Bod o zmrazení ani nezaradili

Hoci sme v mnohom podobní Českej republike, naši zákonodarcovia pred časom odmietli do programu schôdze bod o zmrazení platov ústavných činiteľov na budúci rok. Poslanec Gyimesi (OĽaNO) dokonca tento návrh označil za populistický a hlúpy. Vysvetľoval, že v tomto roku poslancom platy neporastú pre vysoký deficit verejných financií. Preto ich netreba zmrazovať. „Tie klesnú tak či tak, pretože deficit štátneho rozpočtu bude vyše 7 percent, tam je automatický pokles platov poslancov. Ak by sme si platy teraz zmrazili na tejto úrovni, tak by sme si ich vlastne zvýšili,“ povedal poslanec.

V Česku vyšla "Deklarace lékařů k povinnému očkování". Slovenskí lekári sladko spia?
Na tlačovej konferencií k tomuto dokumentu vystúpilo niekoľko zástupcov profesií, ktorých by sa prípadné povinné očkovanie mohlo týkať. Aké sú ich argumenty proti povinnému očkovaniu? Masívna podpora Deklaraci lékařů k nátlaku na očkování... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Pokles o 15 percent. Je v tom však háčik

Poslanec NR SR má plat vo výške trojnásobku priemernej mesačnej mzdy za predchádzajúci rok.  Jeho výška bude známa začiatkom marca, no dnes už je jasné, že pravdepodobne vzrastie. a v tom prípade sa povinný pokles nekoná. 

Ako zarábali vlani

Základný plat poslanca bol 3 040 eur. K tejto sume patria paušálne náhrady. Ak je poslanec z Bratislavského kraja, mesačne dostáva 2 040 eur a poslanci z iných krajov 2 380 eur. 

Členovia vlády mesačne dostanú 1,5x viac, ako poslanec, teda 4 590 eur a plat prezidenta SR činí štvornásobok poslanca, takže v roku 2021 to bola suma 12 240 eur mesačne.

Ako si teda prilepšia poslanci?

Základný plat sa poslancom síce zníži na 3 009 eur, ale paušálne náklady stúpnu. V konečnom dôsledku teda poslanec z Bratislavského kraja bude zarábať o 33 eur viac a poslanec z iných krajov o 48 eur. 

Košickému županovi tečie do topánok. Chce budovať prístavy
Košický samosprávny kraj chce v tomto roku investovať do cestovného ruchu. Do svojho rozpočtu tak zahrnul náklady na desať prístavov na Ružíne, Šírave, Palcmanskej Maši a Bukovci. Nie všetci sú však s podnikaním kraja stotožnení, píše Denník... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Členovia vlády a prezidentka dostanú menej

Ministrom by mala základná mzda klesnúť na 4 513 eur a prezidentke na 12 036 eur. Tá okrem platu dostáva zákonom stanovené paušálne náhrady 1 327 eur. O paušálnych náhradách členov vlády rozhoduje samotná vláda svojim uznesením, čo zatiaľ nie je známe, uzatvára Pluska.

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.