Od zajtra platia nové pravidlá: Delenie ľudí do dvoch kategórií však zostáva
09 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Zákaz vychádzania sa končí! Od pondelka 10. januára si tak môžete posedieť v bare či reštaurácii, ísť na prechádzku alebo na návštevu aj po 20. hodine. 

Vláda povoľuje uzdu

Zákaz vychádzania medzi 20.00 h a 5.00 h platil na Slovensku od polovice decembra. V stanovenom čase ste okrem výnimiek nemali vonku čo robiť. To sa však už po víkende zmení, píše portál 1pluska.sk

„Od pondelka 10. januára 2022 už nebude platiť nočný zákaz vychádzania. V platnosti však ostávajú všetky doterajšie opatrenia, ktoré sa týkajú obchodov, prevádzok služieb, hotelových zariadení, lyžiarskych stredísk či cestovania v diaľkových linkách,“ potvrdila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Žiaľ, na rozdeľovaní ľudí na dve kategórie sa nič nemení

Pre celé Slovensko tak platí, že reštaurácie a pohostinstvá môžu byť otvorené tak ako doteraz len pre zaočkovaných a tých, ktorí prekonali covid v posledných 180 dňoch. Nezaočkovaní si môžu jedlo či nápoje kúpiť iba cez okienko alebo zavolať donášku.

Fungovať iba pre zaočkovaných a ľudí po covide budú môcť aj naďalej prevádzky starostlivosti o telo, hotely, fitnescentrá, lanovky a lyžiarske vleky, ale aj múzeá, galérie, výstavné siene, knižnice či vonkajšie športoviská.

Predseda Národnej koalície Huljak: Nesmieme zostať bezdomovcami vo vlastnom štáte!
Národná koalícia je jedna zo strán, ktoré si veľmi jasne uvedomujú, čo nám hrozí po prípadnom prijatí dohody s USA. Jej predseda Ing. Rudolf Huliak vidí veci v širších súvislostiach. Tlak sa stupňuje Vyhovárajúc sa na nafúknutú pandémiu nás... Čítať ďalej
09 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Aj po pondelku budú môcť ísť nezaočkovaní len do obchodov so základným tovarom a využívať nevyhnutné služby. Tie ostatné zostávajú prístupné len v režime OP.

V režime OP budú fungovať aj bohoslužby a hotely – tam je na vstup potrebný aj negatívny test. Režim OTP zostáva v platnosti v rýchlikoch, IC vlakoch a diaľkových autobusoch.

Núdzový stav zostáva v platnosti aj po 9. januári. Naďalej platí aj zákaz zhromažďovania nad 6 osôb okrem členov spoločnej domácnosti.

Vláda tiež rozhodla, že covid automat – opatrenia podľa regiónov – sa zatiaľ nevráti, a to minimálne do utorka 18. januára.

Otvorený list premiérovi od zástupcov kultúrneho a kreatívneho priemyslu priemyslu
Otvorený list zástupcov kultúrneho a kreatívneho priemyslu na Slovensku a iniciatívy „Otvorme kultúru“ premiérovi Slovenskej republiky Eduardovi Hegerovi a vláde Slovenskej republiky. ​Obsah listu zverejnil na sociálnej sieti Lumir Mati. A... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Prázdniny sa skončili

V pondelok sa plošne otvoria materské, základné aj stredné školy. Testovanie samotestmi ostáva dobrovoľné, no ministerstvo ho dôrazne odporúča. 

„Rodičom sa dôrazne odporúča, aby svoje deti otestovali ešte pred nástupom do školy a tieto testy opakovali dvakrát týždenne.“ Antigénové samostesty poskytne škola.

Výnimky v nosení rúšok

Rúška budú povinné v triedach už od prvého ročníka základných škôl. Výnimku majú škôlkari či deti so závažnými poruchami autistického spektra, s ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím.

Ak sa vyskytne pozitívny žiak, spolužiaci z triedy pôjdu do karantény. Zaočkovaní žiaci alebo tí, čo prekonali covid, majú výnimku z karantény, no ostať na prezenčnom vyučovaní môžu, iba ak im ho škola dokáže zabezpečiť.

Ministerku kultúry si PODALI známi umelci. TAKÚTO kritiku tak rýchlo nerozdýcha!
Fantastická správa o uvoľnení opatrení pre kultúru sa zmenila na nočnú moru všetkých, ktorí v oblasti kultúry pôsobia. Samotná ministerka kultúry Natália Milanová oznámila pred niekoľkými hodinami, že od pondelka 10. januára, po dlhých... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.