Ministerku kultúry si PODALI známi umelci. TAKÚTO kritiku tak rýchlo nerozdýcha!
08 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová

Fantastická správa o uvoľnení opatrení pre kultúru sa zmenila na nočnú moru všetkých, ktorí v oblasti kultúry pôsobia.

Samotná ministerka kultúry Natália Milanová oznámila pred niekoľkými hodinami, že od pondelka 10. januára, po dlhých rokovaniach, ktoré viedla s premiérom a ministrom zdravotníctva a odborníkmi sa uvoľnia opatrenia  v režime OP aj pre kultúru.

Pár sekúnd po ováciách, ale došla studená sprcha. Kapacita pre kultúrne podujatia bude totiž limitovaná počtom 50 návštevníkov! 

Rozplače hodnotenie herečiek ministerku kultúry?

„Prosím vás, už sa nám nevysmievajte. Nemôžem uveriť, že nerozlišujete veľkosť kapacít rôznych malých, stredných a veľkým sál na kultúrne podujatia," napísala podľa 1.pluska.sk herečka Slovenského národného divadla Zuzana Fialová.

Na sociálnej sieti sa vyjadril aj Juraj Čurný: „Ak by som chcel spáchať profesijnú samovraždu, neurobím to lepšie."

Tvrdo zareagoval aj cimbalista Cigánskych diablov Ernest Šarközi: „Toto načo bolo dobré? Prečo si z nás robíte pi.u? Radšej ste mali mlčať ako doteraz. Teraz ste nás totálne urazili. Do pi..."

Nedávno vznikla aj iniciatíva Otvorme kultúru, kde približne 3000 signatárov v petícii žiadalo o zmenu neúnosnej a nespravodlivej situácie.

„My herci sme akoby outsideri. Sme na čakačke a nevieme, prečo," povedala. Divadelný priestor prirovnala k priestorom v lietadle, vo vlaku či v MHD: „Lietať sa môže, no aj do divadla predsa idete s testom. Nepijete tam, nejete a na tvári máte rúško - presne ako v lietadle. Prečo teda smiete lietať, no nesmiete navštíviť divadlo?" regovala podľa 1.pluska.sk herečka Diana Mórová.

A odkaz pre ministerku kultúry mala aj ikona divadelnej scény Božidara Turzonovová: „Veľmi pregnantne sa k tomu vyjadril pán Čurný v rozhovore na TA3. Plne s ním súhlasím. On to tak precízne povedal smerom k ministerstvu, smerom k postoju ministerstva, som presvedčená, že keby ministerstvo vyvinulo tlak v rámci svojej kompetencie na zdravotníctvo alebo na vyššie autority, aj kultúra má svoj význam a keby v mene toho vyvinuli tlak, tak určite by covid semafor kultúrny dávno fungoval," uviedla podľa 1.pluska.sk.

Riaditeľka divadla Nová scéna Ingrid Fašiangová podľa 1.pluska.sk si servítku pred ústa už nedávala: „V pondelok sa definitívne rozhodneme, ako zareagujeme, či teda sa dohodneme s interpretmi, že to odohráme bez nároku na honorár. Ak to budeme musieť zahrať za ekonomických podmienok, je to pre nás nereálne. Paradoxne nás je väčšinou na javisku okolo 80 ľudí, čiže boli by sme prevaha nad tými, čo budú sedieť v 600-miestnej sále," uviedla.

Reakcia rezortu kultúry

"Náš záujem bol otvoriť kultúrne podujatia s vyššou kapacitou, ako bola nakoniec schválená. Výsledok pre nás nie je uspojový, ale je začiatkom. Naďalej pokračujeme v rokovaniach, aby sa kultúra čo najskôr sprístupnila väčšiemu množstvu návštevníkov," odkázala podľa 1.pluska.sk hovorkyňa rezortu kultúry Zuzana Viciaňová.

Športovci a fanúšikovia hovoria o veľkej hanbe pre Slovensko: Celá Európa sa nám smeje!
Päť dní do hádzanárskeho EHF EURO a organizátori, športovci, aj fanúšikovia ostali bez odpovedí, na ktoré čaká SZH, EHF a aj diváci! Na veľkú hanbu v celej Európe upozornil v príspevku na sociálnej sieti okrem iných aj hádzanár David Chudoba. O... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.