Košičania stoja pred ďalším problémom: Mesto ruší vyhradené parkovacie miesta
09 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Prenájom vyhradených parkovacích miest v Košiciach za poplatok je už minulosťou! Aj tie, ktoré si doteraz ich užívatelia platili, sa zrušia.

Mnohí obyvatelia sú s novým stavom nespokojní. Vravia, že mestu platili stovky eur ročne za to, že mohli kedykoľvek zaparkovať. Dôvodia tým, že zrušenie miest situáciu nezlepší. Naopak, zostane tá istá, len mesto príde o peniaze z prenájmu vyhradených miest, píše Košický Korzár.

Nepredĺženie zmlúv o užívaní týchto miest čaká aj niektorých zdravotne ťažko postihnutých občanov, ktorí mali parkovacie plochy pridelené po posúdení zdravotného stavu bezplatne.

Košičania len nechápavo krútia hlavou

Košičan Ľubomír vraví, že mu mesto zbytočne skomplikuje život. Nechápe, že radnica nechce peniaze občanov, ktorými takto prispievajú do rozpočtu.

„Dostal som list, že mi v januári zrušia vyhradené parkovacie miesto. Za parkovaciu plochu a značku som ročne platil 580 eur. Neviem, mesto nechce peniaze? Veď s tým predsa nemajú žiadne náklady. Ide o čisté peniaze,“ vraví Ľubomír, ktorý má prenajaté miesto na Kysuckej ulici.

Jediné, čo táto vláda dosiahla: Rodí sa generácia, ktorá bude kašľať na autoritu štátu!
Všetko, čo dnes páchajú, obráti sa proti nim! Celá tá ich policajná svojvôľa, celý ten ich očkovací teror. Rozohnil sa opozičný poslanec Ľuboš Blaha v svojom najnovšom statuse na sociálnej sieti. Tentoraz riešil exekutívu a, ako vždy,... Čítať ďalej
09 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Prečo finančne poddimenzované mesto odmieta platcov, ktorí sú ochotní si miesto za peniaze rezervovať?

Podľa obyvateľov budú aj tak plochy, kde mesto ruší parkovanie stále plné. "Skomplikujú život hŕstke obyvateľov, ktorí si platili parkovanie, nové miesta nevybudujú a ešte k tomu nebudú mať ani cent.“

Starosta mestskej časti Terasa Marcel Vrchota tvrdí, že zmeny súvisia s prijatým Všeobecne záväzným nariadením o výkone správy pri osobitnom užívaní miestnych a účelových ciest.

„Vyhradené parkovacie miesta za úplatu budú kompletne zrušené. Neobnoví sa ani časť takýchto miest pre ťažko zdravotne postihnuté (ŤZP) osoby. Musí existovať skutočný dôvod, aby bolo pre ŤZP priznané bezplatné priradenie parkovacieho miesta,“ tvrdí Vrchota.

Vladimír Urban: Opatrenia vlády v oblasti kultúry, sú demonštráciou úrovne ich myslenia a tyraniou našej spoločnosti
"Tí naši vládni géniovia," reaguje umelecký vedúci folklórneho súboru Železiar Vladimír Urban na uvoľňovanie opatrení pre kultúru, ktoré umožní vystupovať pred 50-timi divákmi. Súbor Železiar pôsobí na slovenskej folklórnej scéne od roku 1964. Je... Čítať ďalej
09 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Tvrdí, že k zmene došlo hlavne z dôvodu nedostatku parkovacích miest.

„Kadekto si miesta pre zdravotne postihnutých vybavil. Aj keď mal diagnózu, ktorá mu v pohybe nebráni, prípadne rodinní príslušníci prídu za ním raz za čas. Táto záležitosť sa však týka celého mesta. Platené miesta aj plochy vyhradené pre zdravotne postihnutých sa budú riešiť priebežne. Tak ako mali uzavreté zmluvy.“

Starosta: Nepomôže to, mesto príde o príjem

Vrchota si myslí, že týmto spôsobom síce dôjde k uvoľneniu parkovacích miest na sídliskách. Ale nie podstatným. „Mestské časti s tým nič nemajú a celá záležitosť je v rukách mesta. Môj názor je taký, že zrušenie vyhradených miest mestským častiam nepomôže.“

Možno na niektorých miestach áno, no v zásade to podľa starostu Terasy efekt mať nebude. Autá z ulíc totiž nevymiznú.

„Budú tam tak či onak, len si ľudia, ktorí mali ´rezervačky´ začnú miesta hľadať. Na druhej strane tí, ktorí ich nemali, zrejme získajú nejaké to miesto naviac. Každopádne to bude znamenať finančný mínus pre mesto,“ povedal starosta.

Od zajtra platia nové pravidlá: Delenie ľudí do dvoch kategórií však zostáva
Zákaz vychádzania sa končí! Od pondelka 10. januára si tak môžete posedieť v bare či reštaurácii, ísť na prechádzku alebo na návštevu aj po 20. hodine. Vláda povoľuje uzdu Zákaz vychádzania medzi 20.00 h a 5.00 h platil na Slovensku od polovice... Čítať ďalej
09 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Náhradou by bolo rezidentské parkovanie

Rezidentské parkovanie na Terase je na pretrase už takmer štyri roky. Doteraz sa nič neudialo. Vrchota hovorí, že síce na túto záležitosť tlačia, mesto však zatiaľ neurobilo potrebné kroky.

„Problémom je, že všetky plochy, ktoré pod parkoviskami sú, patria mestu. To nás odbilo, že zmenu budú pripravovať. Nie je to teda úplne témou dňa, hoci my by sme privítali opak. Vedeli by sme tak systematicky vyriešiť parkovanie. Moja predstava je taká, že by sa kumulovali peniaze na to, aby sme dokázali stavať parkovacie domy.“

Vyhradené parkovacie miesta mesto ruší

Hovorca mesta Košice Vladimír Fabian spresnil, že vzhľadom na spomínané všeobecne záväzné nariadenie, ktoré nadobudlo účinnosť 1. augusta 2021, sa parkovacie miesta nevyhradzujú.

„S výnimkami vyhradenia parkovacích miest pre vozidlá taxislužby na určených stanovištiach a vyhradenia parkovacích miest pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Vzhľadom na to správny orgán pristupuje k postupnému rušeniu vyhradených parkovacích miest,“ vysvetlil hovorca mesta.

Otvorený list premiérovi od zástupcov kultúrneho a kreatívneho priemyslu priemyslu
Otvorený list zástupcov kultúrneho a kreatívneho priemyslu na Slovensku a iniciatívy „Otvorme kultúru“ premiérovi Slovenskej republiky Eduardovi Hegerovi a vláde Slovenskej republiky. ​Obsah listu zverejnil na sociálnej sieti Lumir Mati. A... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.