Vladimír Urban: Opatrenia vlády v oblasti kultúry, sú demonštráciou úrovne ich myslenia a tyraniou našej spoločnosti
09 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová
"Tí naši vládni géniovia," reaguje umelecký vedúci folklórneho súboru Železiar Vladimír Urban na uvoľňovanie opatrení pre kultúru, ktoré umožní vystupovať pred 50-timi divákmi.

Súbor Železiar pôsobí na slovenskej folklórnej scéne od roku 1964. Je známy špičkovou interpretáciou ľudových tancov a vynikajúcou ľudovou hudbou v spojení so ženskou speváckou skupinou. Patrí medzi najlepšie, najznámejšie a najuznávanejšie súbory na Slovensku.

Umeleckým vedúcim je Vladimír Urban a po zamyslení, sa ozval sa. Reagoval na uvoľňovanie opatrení pre kultúru, ktoré umožní vystupovať pred 50-timi divákmi.

"Prenájom Štátneho divadla v Košiciach spolu so službami na jeden deň vyjde asi na 4 200,- €. Organizácia vystúpenia si ešte pýta ďalšie výdavky: prevoz krojov, propagácia, predaj vstupeniek, ...), ktoré teraz neberiem v úvahu," píše.

"Normálne je tam okolo 450 divákov. Keď predáme 400 vstupeniek po 12,- € dostaneme 4 800,- €. Keď sa na to nepozerám čisto ekonomicky, celkom sa to oplatí. V prípade, že pripravíme dnes vystúpenie za podmienok daných našou vládou a budem chcieť vystúpiť pre 450 divákov, potrebujeme vystúpiť 9-krát," vysvetľuje ďalej.

Pán premiér, práve ste ma tupo urazili a zjavne nielen mňa!
Možno mám iné názory ako predseda vlády Slovenskej republiky Eduard Heger. Možno pán predseda vlády Slovenskej republiky Eduard Heger nesmie mať iné názory a vyjadrovacie spôsoby ako jeho rodné OľaNO a najmä minister Naď v ňom. Ani jedno -... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Ekonomické stránka

"Predáme vstupenky po 12,- až 15,- €. Od 50-tich divákov dostaneme 600,- až 750,- €. Hneď sa núka konštatovanie, že na to divadlo nemáme. Keby som chcel aby sa mi vrátili aspoň náklady na nájomné a služby s tým spojené, musel by som vstupenky predávať za oveľa väčšie peniaze. Prakticky to znamená nepozvať ani jedného čestného hosťa, nájsť 50 malých sponzorov, ktorí budú ochotní kúpiť vstupenky po 84,- €," vysvetľuje.

K tomu podľa neho bude chýbať ešte jeden väčší sponzor na pokrytie ďalších nákladov, t.j. prevoz krojov, návrh a výroba plagátov, propagácia vystúpenia, provízia za predaj vstupeniek, honoráre pre hudobníkov.

"V prípade, že sa vrátime k ambícii uviesť program pred 450-timi divákmi, ani nepočítam čo by to stálo. Takéto uvoľňovanie opatrení ešte dlho nič neuvoľní!" Zdôrazňuje Vladimír Urban.

Je načase aby si tí vládni uvedomili

"Osobne si myslím, že je načase aby si tí vládni uvedomili, alebo aby im to niekto múdry povedal?, že ten vírus je prevít, ktorý tu ešte dlho bude a ich opatrenia aj tak likvidujú tých najslabších a málo posúvajú očkovanie, ktoré je zatiaľ najúčinnejšou perspektívou. Momentálne opatrenia vlády v oblasti kultúry, sú demonštráciou úrovne ich myslenia a tyraniou našej spoločnosti," komentuje v závere príspevku na sociálnej sieti rozhodnutie ministerstva kultúry. 

Umelci reagujú na ministerku kultúry: Neoplatí sa ani zažať svetlá! Alibistické, neprofesionálne
Ministerke kultúry Natálii Milanovej (OĽaNO) nedávno zamestnanci SND adresovali výzvu na otvorenie kultúrnych podujatí pre verejnosť. Dnes vyšla správa, že od pondelka budú kultúrne podujatia otvorené v režime OP (očkovaní, "prekonaní"). Vláda sa... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.