Umelci reagujú na ministerku kultúry: Neoplatí sa ani zažať svetlá! Alibistické, neprofesionálne
07 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Ministerke kultúry Natálii Milanovej (OĽaNO) nedávno zamestnanci SND adresovali výzvu na otvorenie kultúrnych podujatí pre verejnosť. Dnes vyšla správa, že od pondelka budú kultúrne podujatia otvorené v režime OP (očkovaní, "prekonaní"). Vláda sa dohodla na tom, že kapacita bude maximálne 50 návštevníkov.

Vyjadrenie ministerky kultúry spred pár dní

V reakcii na žiadosť zamestnancov SND ministerka okrem iného povedala niečo v zmysle, že keď sa všetci zaočkujú, budú si môcť užívať kultúru. Toto vyjadrenie mnohých pobúrilo a označili ho za "obyčajné vydieranie". Pani Lucia vtedy v diskusii napísala: "Pani ministerka sa k voličom správa, matka k neposlušnému decku. Buď urobíš, čo od teba chcem, alebo nedostaneš sladkosť. Lenže asi zabudla, že volič je dospelý človek, ktorý si toto správanie sa bude pamätať aj vo voľbách."

Ani holé, ani oblečené

Tak mala v ľudovej rozprávke prísť richtárova dcéra za svojim nastávajúcim. Také je však nariadenie, ktoré dnes schválila vláda. Znamená to, že či má sála 100 miest, alebo ich má 700, môže v nej byť maximálne 50 návštevníkov. Pre tých sa vo veľkých sálach neoplatí ani len svetlá zapnúť.

Otvárajú sa kultúrne podujatia! Ale iba v režime OP
Od pondelka (10. 1.) sa otvárajú kultúrne podujatia v režime OP (očkovaní a po prekonaní ochorenia COVID-19). Kapacita bude nastavená na 50 návštevníkov. Informuje o tom Ministerstvo kultúry (MK) SR s odvolaním sa na dohodu, ktorá sa zrodila na... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Názory z umeleckej obce

Na sociálnej sieti Juraja Čurného zo SOZA sa rozprúdila diskusia, ktorá pre pani ministerku a jej rozhodnutia vôbec nevyznieva lichotivo. 

Zdroj: Screenshot FB J. Čurného

Do diskusie vstúpilo niekoľko známych mien.

Eugen Botos: To je tak keď krajinu vedu absolútni diletanti. To radšej nech sa zlodeji vrátia s vedomosťami.

Zuzana Mistríková: Je to len alibistické a neprofesionálne rozhodnutie s cieľom zastaviť tlak verejnosti. V skutočnosti ich problém vôbec nezaujíma.

Ján Žgravčák: Keby 50 percent kapacity. So všetkými obmedzeniami odstupov a rúšok. Ale toto???

Ján Kubiš: Toto je bud prejav zlomyseľnosti ministerky a jej kolegov, alebo jej úplnou hlúposťou. Juraj treba bez akejkoľvek slušnosti otvorene a aj jej do očí hovoriť o nej, čo je pravda.

Zuzana Mistríková: Je to len alibistické a neprofesionálne rozhodnutie s cieľom zastaviť tlak verejnosti. V skutočnosti ich problém vôbec nezaujíma.

Na otázku jedného z diskutérov, čo by bolo dobré, Juraj Čurný odpovedá: "To je asi také uvoľnenie ako keby bolo zakázané používať auto s nasledovnými výnimkami: 1. musí mať permanentne zatiahnutú ručnú brzdu, 2. nesmie používať svetlá. Hádaj čo by sa s takým autom stalo (a ako rýchlo)"

Poslanec koalície zvolal tlačovú konfereciu, aby GP necestoval do Ruska
Juraj Šeliga (Za ľudí) sa opäť vyjadril. K ceste generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý ju má naplanovanú do Ruska. Tlačová beseda mala názov: 7 419 dôvodov pre Maroša Žilinku prečo necestovať do Ruska. V úvode sa vrátil do obdobia 1945 -... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Eka Balašková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.