Kam až sa bude šplhať škoda na ÚPSVaR v Pezinku?
05 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Pezinku bol počas covidu doslova zlatou baňou.

Krajniakov úrad bol zlatou baňou aj pre firmy, ktoré reálne nemali žiadnych zamestnancov. Škandál prepukol na jeseň minulého roka a aktuálne jeho vývoj zmapovala TV JOJ.

Z pandemickej pomoci

Obvinené sú síce štyri úradníčky, indície hovoria, že šlo o organizovanú skupinu. Písomné rozhodnutie sudcov o väzbe dvoch úradníčok hovorí, že pomoc neoprávnene čerpalo 37 firiem v sumách od zhruba 70 000 eur až po trištvrte milióna. Nadriadení obvinených uviedli, že o pandemickú pomoc môžu firmy žiadať len elektronicky. Úradníčky žiadosti nahadzovali do systému priamo na mieste a ručne, informovala TV JOJ.

Europoslankyňa zistila, že táto krajina je len pre zdravých
Štát je len taký silný, aké silné je postavenie tých najslabších a najzraniteľnejších. V starostlivosti o svojich najzraniteľnejších SR dlhodobo zlyháva, tvrdí europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová vo svojom príspevku o úmrtí ďalších klientov... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Dokumenty na chodbe

"Časť si nechala pre seba, kde následne spracovali platobné poukazy, na základe ktorých Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatil finančné príspevky na vopred určené bankové účty, ktoré sa opakovali u rôznych žiadateľov," znie rozhodnutie o väzbe. Úradníčka to vysvetľovala tým, že podateľňa nefungovala a nechcela, aby dokumenty ležali na chodbe, preto ich sama podriadeným prideľovala. "Prebieha vyšetrovanie, tieto skutočnosti sa budú postupne odkrývať a som presvedčený, že sa konanie mojej klientky vysvetlí," hovorí obhajca Roman Kerek.

Čo sa dialo s peniazmi potom?

Podľa TV JOJ ich príjemcovia previedli na iné účty či už u nás, alebo na Balkáne a nejaké sumy aj vybrali v hotovosti z bankomatu. Podvod sa podľa doterajšieho vyšetrovania podarilo odhaliť vďaka banke, ktorá Štátnu pokladňu upozornila na nezrovnalosti. "To má všetky známky toho, že ide o takzvané biele kone. Podľa mojich informácií sa o prípad mala dokonca zaujímať európska prokuratúra," dodáva Madleňák z Investigatívneho centra Jána Kuciaka.

K odporu proti zmluve s USA sa pridáva aj ďalšia opozičná strana
Strana HLAS – sociálna demokracia vyhlasuje, že prijímanie akýchkoľvek medzinárodných záväzkov Slovenskej republiky v oblasti bezpečnosti a obrany musí byť plne v súlade s Ústavou a právnym poriadkom Slovenskej republiky. Urobila tak na stránke jej... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Nepriznali sa

"Je tam určitý rozpor medzi výpoveďami, ale ja s kolegom, ani ostatní obhajcovia nezastávame názor, že je to priznanie ku skutku, ani k ničomu," vysvetľuje advokát Milan Žoldoš. Súd sa však obával, že by ovplyvňovali svedkov a páchali ďalšiu trestnú činnosť, dokonca pri jednej hrozil útek, preto ich poslal do väzby. "Neviem si predstaviť, ako by sa štyrom úradníčkam podarilo zohnať tých ľudí z Chorvátska, Slovinska a ďalších krajín," hovorí Madleňák. Úradníčky od septembra na úrade nerobia.

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.