Indiánsky príbeh dvoch vlkov. Čo hovorí legenda?
04 | 01 | 2022 I Eka Balašková

Je len vecou našej mysle, ako zažívame svet. Vo vlastnom vnútornom svete si vládneme sami a preto je dôležité venovať pozornosť prostrediu, ktoré si sami vytvárame.

Riaďte svoje myšlienky

Od toho totiž závisí vytvorenie pokoja a sebadôvery. Lebo práve vaše myšlienky môžu byť vašim najväčším nepriateľom, ale aj najlepším priateľom. 

O dvoch vlkoch

Je to legenda pôvodných obyvateľov amerického kontinentu. Príbeh dvoch vlkov zaujme asi každého, kto si ho prečíta a učí nás, že aj negatívne myslenie je normálne. Nemali by sme si však pestovať negatívny vnútorný dialóg. Ten totiž potláča, alebo doslova ničí pozitívne myšlienky.

Ako znie legenda

Čerokézsky náčelník touto legendou poučil svojho vnuka. „Je to strašný boj,“ začal, „a prebieha medzi dvoma vlkmi. Jeden je zlý – je ním hnev, závisť, zármutok, ľútosť, chamtivosť, arogancia, sebaľútosť, pocit viny, zlosť, pocit menejcennosti, lži, falošná hrdosť, nadradenosť a ego. Zatiaľ čo ten druhý je dobrý. Je ním radosť, pokoj, láska, nádej, vyrovnanosť, pokora, láskavosť, zhovievavosť, empatia, štedrosť, pravda, súcit a viera. Rovnaký boj sa odohráva v tvojom vnútri – a tiež vo vnútri každého iného človeka.“ Vnuk sa opýtal: „Starý otec, a ktorý vlk vyhrá?“

M. Heredoš z hnutia Republika: Pustime deti do škôl bez podmienok!
Čoraz viac sa diskutovalo o tom, či sa deti majú, alebo nemajú vrátiť do škôl po vianočných prázdninách. Za čo najskorší návrat detí do škôl bol aj Miroslav Heredoš, nezaradený poslanec NR SR (Hnutie Republika). Odbor komunikácie a marketingu... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Eka Balašková

Starý náčelník sa múdro usmial a odvetil. „Ten, ktorého kŕmiš.“

A aj tu platí, že žneme to, čo zasejeme. Aby sme si vytvorili vhodné vnútorné prostredie, musíme strážiť svoju myseľ. Strážiť si návyky. Kľúčom je, pustiť do svojej mysle len pozitívne zdroje. Ak prijímame podnety vyvolávajúce stres a hnev, neposlúži to našej duševnej pohode. píše portál silavedomia.sk. 

Máte to vo svojich rukách

Cyklus viete zastaviť len vy. Urobte si zoznam vašej "nezdravej duševnej potravy". Tým, že si to celé spíšete, uvedomíte si svoje návyky a budete schopní určit oblasti, ktoré vám neslúžia. Každú položku sa pokúste na dva týždne vypustiť alebo minimalizovať a často si to kontrolujte.  Toto jednoduché duševné upratovanie zrkadlí príbeh dvoch vlkov. Vďaka rešpektovaniu sily negatívnych myšlienkových procesov budete schopní strategicky vyhrať ťažkú bitku o duševnú pohodu.

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.

Spomínate si ešte na teletext? Markíza ho zrušila, RTVS sa pridá
Teletext na Markíze končí. Časom táto služba skončí aj na RTVS, píše portál živé.sk. Čo je to teletext Pred 25 rokmi veľká vec - stisnutím jedného tlačítka na diaľkovom ovládači ste sa mohli dozvedieť všetko, čo potrebujete vedieť - od predpovede... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Eka Balašková